Η νέα ταινία του Κεν Λόουτς «Sorry We Missed You» στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας - cinemagazine.gr
18:38
20/8

Η νέα ταινία του Κεν Λόουτς «Sorry We Missed You» στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης επιστρέφει με νέα ταινία και οι Νύχτες Πρεμιέρας υποδέχονται το «Sorry We Missed You» μαζί με την πρωταγωνίστρια του, Ντέμπι Χάνιγουντ!

Πιστός στο πνεύμα του κοινωνικού ρεαλισμού και με σταθερή αιχμή το εμφανές πολιτικό σχόλιο, ο Κεν Λόουτς βρέθηκε ξανά φέτος στις Κάννες με το «Sorry We Missed You» τρία χρόνια μετά τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του για το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ». Το νέο του πόνημα βάζει και πάλι στο επίκεντρο τα αδιέξοδα της εργατικής τάξης, πιστός σε ένα πολιτικοποιημένο σινεμά.

Μαζί με τον Λόουτς έρχονται ασφαλώς όλες εκείνες οι αρετές που τον έχουν καθιερώσει ως σε έναν από τους σημαντικότερους Βρετανούς δημιουργούς. Στο «Sorry We Missed You» παραμένουν σημαιοφόροι η ανθρωποκεντρική αφήγηση και ο στεγνός ρεαλισμός. Το ίδιο ακμαία συναντάμε και την αξιοθαύμαστη δεξιότητά του να ανακαλύπτει παντελώς άγνωστους ηθοποιούς με ελάχιστη ή καθόλου πείρα (εδώ ο Κρις Χίτσεν και η Ντέμπι Χάνεϊγουντ) και να τους αναδεικνύει σε ανάγλυφους, απολύτως πειστικούς χαρακτήρες τους οποίους χτίζει από το μηδέν. Από ανάλογα μηδενική βάση οικοδομεί άλλωστε και τις περισσότερες από τις ιστορίες που γράφει για αυτόν ο μόνιμος σεναριογράφος του Πολ Λάβερτι, όπως αυτή εδώ κατά την οποία ο Ρίκι (Χίτσεν) και η Άμπι (Χάνεϊγουντ), ένα σκληρά εργαζόμενο ζευγάρι με δύο παιδιά, παλεύει να τα φέρει βόλτα στη σύγχρονη Αγγλία.

Η κρίσιμη στιγμή που κινεί τα νήματα της ταινίας είναι η απόφαση του Ρίκι να δουλέψει ως αυτοαπασχολούμενος οδηγός σε μια εταιρεία ταχυμεταφορών. Η Άμπι εκφράζει επιφυλάξεις τονίζοντας μεταξύ άλλων το υψηλό κόστος ενοικίασης του βαν που θα χρειαστεί ο άντρας της, αλλά και το ότι θα πρέπει να πουλήσουν το δικό της αυτοκίνητο που χρειάζεται για τη δουλειά (κατ’ οίκον νοσηλεία). Ο Ρίκι ωστόσο βλέπει μόνο το τυρί της προοπτικής ενός καλού εβδομαδιαίου εισοδήματος που σε καναδυό χρόνια θα τους επιτρέψει να φύγουν από το ενοίκιο. Λογικό θα πει κανείς, αφού μιλάμε για έναν υπεύθυνο και μετρημένο άνθρωπο που ποτέ δε φοβήθηκε τη σκληρή δουλειά και θέλει απλά κάτι καλύτερο για την οικογένειά του. Νεκτάριος Σάκκας

Στην προβολή των Νύχτών Πρεμιέρας θα παρευρεθεί η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ντέμπι Χάνιγουντ, ενώ η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες 7 Νοεμβρίου από την Feelgood Entertainment.

Η ταινία «Sorry We Missed You» θα προβληθεί στο τμήμα Festival Darlings του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του φεστιβάλ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 18 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.