26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ - cinemagazine.gr
19:52
3/10

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

Με την απονομή των βραβείων στα τρία Διαγωνιστικά τμήματα και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του Κρίστιαν Πέτζολντ «Η Νύμφη του Νερού», ολοκληρώθηκε η Τελετή Λήξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στην Αίγλη Ζαππείου.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τους/τις: 

ΜΑΝΙ ΜΠΕΝΤΣΕΛΑ, Δημιουργός Ταινιών και Φωτορεπόρτερ (Πρόεδρος)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, Διευθυντής Ethnofest
ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, Παραγωγός
ΡΟΧΣΑΡΕ ΓΚΑΕΜ ΜΑΓΚΑΜΙ, Δημιουργός Ντοκιμαντέρ
ΚΛΟΪ ΤΡΕΪΝΕΡ, Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City

Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία «Ο Μικρός Σαμεντί» της Παλόμα Σέρμον-Ντάι

Αυτή είναι η ιστορία των μικρών θριάμβων και των αναπόφευκτων ηττών του Νταμιάν Σαμεντί, ενός 43χρονου τοξικομανή που ζει με την μητέρα του στην καρδιά ενός μικρού χωριού της Βαλλονίας. Διανύοντας καθημερινά την απόσταση μεταξύ ευφορίας και απόλυτου κενού, ο «μικρός» Σαμεντί παλεύει να επανέλθει στις ράγες της κανονικότητας καθώς η κάμερα της αδελφής του καταγράφει κάθε στροφή του εθισμού του, κάθε στιγμή που η μητέρα τους καρτερικά τού εξασφαλίζει τον χώρο και τον χρόνο για να συνεχίσει να ονειρεύεται.

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Μια σκηνοθέτιδα που είναι σε επαφή με την κινηματογραφική της γλώσσα, χρησιμοποιεί την τρυφερότητα του φακού της για να μας αφηγηθεί μια ιστορία με ζεστασιά, χιούμορ και στυλιστικό σφρίγος, προσφέροντας μια τολμηρή οπτική για τον εθισμό και την σημασία της οικογένειας μέσα από μια έντιμη και μετρημένη ματιά. Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία “Petit Samedi” της Paloma Sermon-Daï». 

H επιτροπή απένειμε Ειδική Μνεία στην ταινία «Με Έναν Ψίθυρο» των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασάν.

Δύο κολλητές φίλες γυρίζουν μαζί ταινίες στην Κούβα. Η μία αρπάζει την ευκαιρία και δραπετεύει μόνιμα στην Ευρώπη, αφήνοντας την άλλη πίσω. Η σχέση τους θα συνεχιστεί μέσω μιας συγκλονιστικής βίντεο αλληλογραφίας η οποία θα καταφέρει «με έναν ψίθυρο» να συλλάβει ιδιοφυώς το πένθος του εκπατρισμού, τις νευραλγικές πτυχές της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας, τις ρίζες μιας βαθιάς φιλίας και το πάθος για την ελευθερία. 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για μια συγκινητική και ποιητική ταινία συνεργασίας που ξεπερνά χωρικά και χρονικά σύνορα και συνδέει το προσωπικό με το πολιτικό σε ένα αριστουργηματικό μοντάζ, παραμένοντας ταυτόχρονα ένας εσωτερικός στοχασμός σχετικά με την εξορία και την γυναικεία εμπειρία στην ζωή και τον κινηματογράφο, η επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στο “Με Έναν Ψίθυρο” των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασαν».