Μια εμπειρία μαζικής υποβολής: Η θρυλική στοιχειωμένη «Καρδιά από Γυαλί» του Βέρνερ Χέρτσογκ απόψε στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας - cinemagazine.gr
13:49
27/9

Μια εμπειρία μαζικής υποβολής: Η θρυλική στοιχειωμένη «Καρδιά από Γυαλί» του Βέρνερ Χέρτσογκ απόψε στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Θα μένει για πάντα γνωστή ως η πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του σινεμά όπου ένα ολόκληρο επιτελείο ηθοποιών συμμετέχει και ερμηνεύει τους ρόλους του κυριολεκτικά υπό την εμπειρία ύπνωσης. Ωστόσο η πιο παράδοξη και εκστατικά όμορφη δημιουργία του μέγιστου Γερμανού σκηνοθέτη παραμένει συνάμα και μια από τις κορυφαίες του. Προβάλλεται απόψε, στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Σε ένα βαυαρικό χωριό του 18ου αιώνα, το οποίο στηρίζεται και βιοπορίζεται από ένα εργοστάσιο φυσητού γυαλιού που βρίσκεται εκεί, πεθαίνει ο αρχιμάστορας παίρνοντας μαζί του το μυστικό του περιώνυμου κόκκινου γυαλιού. Η κοινωνία σύγκορμη συγκλονίζεται, από την ασταθή αριστοκρατία μέχρι τους μέθυσους προλετάριους. Και ένας μάντης προλέγει την σωρεία των δεινών που θα επακολουθήσει στο πέρασμα του Χρόνου.

Στη χρυσή δημιουργική του περίοδο, την εποχή που παρέδιδε τη μία σπουδαία ταινία μετά την άλλη, ο Βέρνερ Χέρτσογκ γίνεται ηγεμόνας και τρελός προφήτης μαζί, σε ένα μαγεμένο όσο και δυσπρόσιτο έργο, παιανίζοντας ένα ζοφερό μέλλον, πραγματικότητα πια.

Στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, πλάνα που θυμίζουν πίνακες Γερμανών ρομαντικών ζωγράφων όπως ο Κάσπαρ Φρίντριχ, συνδυασμός στοιχείων παραμυθιού με το σινεμά του γοτθικού τρόμου κάνουν ακόμη πιο μυσταγωγικό αυτό το παράδοξο χρονικό μιας δυσοίωνης προφητείας για το τέλος του κόσμου κι ενός ολόκληρου χωριού που συνθλίβεται υπό το βάρος ενός μυστικού που δεν αποκαλύπτεται. 

Από τις πιο μαγευτικές δημιουργίες του Γερμανού σκηνοθέτη, για τις ανάγκες της οποίας ο Χέρτσογκ έβαλε 35 ηθοποιούς του να ερμηνεύσουν τους ρόλους τους υπό την επήρεια ύπνωσης (!), το φιλμ μεγεθύνει τη μεταφυσική ιστορία του σε μια κοσμικών διαστάσεων αλληγορία. 

Η «Καρδιά από Γυαλί» προβάλλεται σήμερα, ώρα 19.45, στο ΤΡΙΑΝΟΝ και στο πλαίσιο του αφιερώματος «A DREAM WITHIN A DREAM: Το σινεμά ονειρεύεται». Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Goethe.