2ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Αθήνας: 5+1 ταινίες μεγάλου μήκους για μικρούς σινεφίλ - cinemagazine.gr
14:32
18/11

2ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Αθήνας: 5+1 ταινίες μεγάλου μήκους για μικρούς σινεφίλ

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν από πέρσι τη δική τους κινηματογραφική γιορτή στην Αθήνα! Το 2ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει από σήμερα 18 Νοεμβρίου και το cinemagazine.gr προτείνει 5+1 ταινίες για όσους είναι (και αισθάνονται) παιδιά.

Η ώρα έφτασε!

Tο 2ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει για να γιορτάσει με χρώματα, έμπνευση και πρωτότυπες ιδέες τη φαντασία των παιδιών και την παιδικότητα των ενηλίκων. Διασκεδαστικό και αθεράπευτα σινεφίλ, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 18-24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ με εκπαιδευτικές προβολές (18-22 Νοεμβρίου) και με ένα απολαυστικό πρόγραμμα για όλους (22-24 Νοεμβρίου).

Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική πρωτοβουλία, το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης με την ταινία «Μπίντι» της Φρεντερίκε Μίγκομ, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν μαθητές από το Σουφλί και τους Αρκιούς θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα και θα συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις του, ενώ την Κυριακή 24 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Crybaby Matinee με την προβολή της ταινίας «Ο Πύργος του Downton»!

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις παράλληλες δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ και δείτε το πλήρες πρόγραμμα στην επίσημη σελίδα: https://athicff.com/programma.

5+1 προτάσεις για να ανακαλύψεις νέα ταλέντα

«Μπίντι» (Binti) της Φρεντερίκε Μίγκομ | 8+
Σάββατο 23 Νοεμβρίου | 13:45 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος)

Η ταινία έναρξης του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας είναι μια βραβευμένη οικογενειακή ιστορία που δεν πρέπει να χάσετε. Στην πρώτη της ταινία μυθοπλασίας, η Φρεντερίκε Μίγκομ, που πέρσι παρουσίασε στο φεστιβάλ το ξεσηκωτικό μουσικό ντοκιμαντέρ «Si-G», αφηγείται την ιστορία της νεαρής vlogger Μπίντι από το Κονγκό, που περισσότερο κι από την αύξηση των συνδρομητών στο κανάλι της επιθυμεί να αποκτήσει άσυλο στη νέα της πατρίδα, το Βέλγιο. 

Η σκηνοθέτης θα βρίσκεται και φέτος στην Αθήνα, αυτή τη φορά μαζί με τη μικρή πρωταγωνίστρια Μπέμπελ Τσιάνι Μπαλότζι, και μαζί θα συστήσουν στο κοινό αυτό το πολύχρωμο πορτρέτο ενός δυναμικού κοριτσιού.

«B’ Γυμνασίου» (Eighth Grade) του Μπο Μπέρναμ | 13+
Σάββατο 23 Νοεμβρίου | 16:00 | Κινηματογράφος Δαναός (Αίθουσα 1)

Το «Eighth Grade» απεικονίζει την εμπειρία του πρώτου σοκ της εφηβείας: από την επίμονη ακμή μέχρι την αμηχανία ενός πάρτι σε πισίνα. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μπο Μπέρναμ εναρμονίζεται πλήρως με τον ψυχισμό ενός 13χρονου κοριτσιού, της Κέιλα, για την οποία κάθε κοινωνική επαφή, κάθε μέρα στο σχολείο είναι μια δύσκολη πίστα στο παιχνίδι της ενηλικίωσης που πρέπει με κάθε τρόπο να περάσει.

Η ταινία διαθέτει τεράστια αποθέματα γλυκύτητας, κατανόησης και καλοσύνης για την Κέιλα (ο Μπέρναμ, άλλωστε, έγινε γνωστός στα 16 του μέσα από τα κωμικά του vlogs) χωρίς να θυσιάζει την αυθεντικότητα της χαοτικής εφηβικής ηλικίας. Άμεσο σαν ένα Instagram story, αστείο σαν ένα βιντεάκι στο TikTok και αληθινό σαν εφηβικό ημερολόγιο, το «Eighth Grade» προστίθεται άνετα στο πάνθεον των κλασικών teen movies από την εποχή του Τζον Χιουζ μέχρι το «Mean Girls».

«Βιτέλλο» (Vitello) της Ντόρτε Μπένγκτσον | 8+
Σάββατο 23 Νοεμβρίου | 18:00 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος)

Ο Βιτέλλο είναι ένα άτακτο αγόρι, που φημίζεται για τον αυθορμητισμό και την τάση του να πραγματοποιεί όποια τρελή ιδέα κατέβει στο κεφάλι του. Για παράδειγμα, δεν ξέρει ποιος είναι ο πατέρας του, και από τη στιγμή που η μαμά του είναι απασχολημένη με το να βγαίνει ραντεβού και να τραγουδάει ποπ κομμάτια, παίρνει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του και αναζητά τον μπαμπά του.

Βασισμένη σε ένα κλασικό παιδικό βιβλίο και με φρέσκο, σπαρταριστό animation, η ταινία αντιμετωπίζει τα βαρυσήμαντα θέματά της με αγάπη και ελαφρότητα. Η σκηνοθέτης Ντόρτε Μπένγκτσον σπούδασε κινούμενα σχέδια στη Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας και η δουλειά της είναι γεμάτη πανέξυπνες, ιδιαίτερες λεπτομέρειες και αναφορές στο σκανδιναβικό κοινωνικό ρεαλισμό που μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά και οι μεγάλοι. Με χιούμορ και λίγη αναρχία, αναδεικνύει μια γλυκόπικρη πραγματικότητα.

«Τρελές Κόντρες στο Χιόνι» (Racetime) των Μπενουά Γκοντμπού, Φρανσουά Μπρισό | 6+
Κυριακή 24 Νοεμβρίου | 13:30 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος)

Μια τρελοπαρέα παιδιών έρχεται να αναστατώσει το φετινό Φεστιβάλ σε μια ποπ, χειμερινή περιπέτεια με ασταμάτητη δράση και τρομερό soundtrack από την Cyndi Lauper και την Lara Fabian. Ένας συναρπαστικός αγώνας με έλκηθρα θα φέρουν σε κόντρα τον Φράνκι τον Γυαλάκια και την ομάδα του, που περιλαμβάνει την οδηγό Σόφι, με τους νεοφερμένους στο χιονισμένο χωριό: το μυστηριώδη και φαντασμένο Ζακ και τον ξάδερφό του, τον Τσάρλι. 

Η συνέχεια της προ 4ετίας πιο επιτυχημένης παιδικής ταινίας στον Καναδά είναι μια ανατρεπτική κούρσα στις δυσκολίες, τις χαρές και τις μικρές νίκες της παιδικής ηλικίας - με bonus μια διασκευή του Beautiful Day των U2 από τα Cool Kids.

«Τσούζκιτ» (Chuskit) της Πρίγια Ραμασουμπάν | 8+
Κυριακή 24 Νοεμβρίου | 16:00 | Κινηματογράφος Δαναός (Αίθουσα 2)

Ποια ήταν η τελευταία φορά που είδατε μια ταινία από τα Ιμαλάια; Σε αυτή τη συναρπαστική ιστορία, η Τσούζκιτ μετράει αντίστροφα μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη της μέρα στο σχολείο αλλά ένα ατύχημα την αφήνει παράλυτη και περιορισμένη στο κρεβάτι της. Αλλά αυτό το κορίτσι δεν πρόκειται να τα παρατήσει εύκολα και καθώς τα όνειρά της κινδυνεύουν να εξανεμιστούν, η ελπίδα και η σιδερένια θέλησή της θα τη βοηθήσουν να υπερπηδήσει τις σωματικές της δυσκολίες. 

Η ταινία διδάσκει πολλά για την αξία της οικογένειας και των παραδόσεων, προσφέρει μια σπάνια ματιά σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από το δικό μας, μακριά από την πολυτέλεια της μόρφωσης, της ευημερίας και των ευκαιριών. Αλλά ταυτόχρονα δείχνει πώς η δυνατή θέληση και τα όνειρα κατακτούν και τις πιο ψηλές κορυφές - με λίγη βοήθεια από τους φίλους μας, φυσικά.

«Σούνε Εναντίον Σούνε» (Sune Vs Sune) του Γιον Χόλμπεργκ | 8+
Κυριακή 24 Νοεμβρίου | 18:15 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος)

Η συμφιλίωση με τον εαυτό σου, τα συναισθήματά σου και τη θέση σου ανάμεσα στους ομοίους σου είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο 10χρονος Σούνε σε αυτό το σουηδικό διαμαντάκι οικογενειακής κινηματογραφικής διασκέδασης. Καθώς ξεκινά την Δ’ δημοτικού, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο όχι μόνο με το καινούργιο αγόρι της τάξης, που επίσης λέγεται Σούνε, αλλά και με το δικό του σύνδρομο κατωτερότητας και τη ζήλεια του.

Η ταινία διηγείται αυτά τα περίπλοκα θέματα με πνευματώδη ζεστασιά, χάρη στον πολυεπίπεδο χαρακτήρα του Σούνε, αλλά και τον ξεκαρδιστικό μικρό του αδερφό που έχει μονίμως τέρατα, εναλλακτικές πραγματικότητες και όπλα με λέιζερ στο μυαλό του, την κολλητή του φίλη Σόφι, και τους γονείς που κλασικά δεν καταλαβαίνουν τίποτα!

Eισιτήρια

- Για τις προβολές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (τηλ. 210 7282333) στα εκδοτήρια του Μεγάρου, στο https://www.megaron.gr/ και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.

- Για τις προβολές στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ στο ταμείο και στο https://www.danaoscinema.gr/

- Περισσότερες πληροφορίες στο https://athicff.com/