Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του - cinemagazine.gr
17:04
22/10

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες η Συνέντευξη Τύπου του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποκάλυψε το πρόγραμμά του στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη) και στο auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου (Αθήνα).

Το κοινό της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκαν η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο Επικεφαλής Προγράμματος Γιώργος Κρασσακόπουλος, ενώ στην Αθήνα βρίσκονταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή.

Στη Συνέντευξη Τύπου προβλήθηκαν τα τρία σινεφίλ spots του Φεστιβάλ που σκηνοθέτησε η βραβευμένη στις φετινές Κάννες (Βραβείο Leica Cine Discovery Prize - 57η Εβδομάδας Κριτικής) και Νύχτες Πρεμιέρας, Ζακλίν Λέντζου, με την ταινία της «Έκτορας Μαλό - Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς».

Κατεβάστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Κατεβάστε εδώ την αναλυτική λιστα με όλες τις ταινίες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ROMA του ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ

Το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, θα παρουσιάσει σε ειδική φεστιβαλική προβολή. Η ταινία θα διανεμηθεί στην πλατφόρμα του Netflix, ενώ θα προβληθεί και σε επιλεγμένες αίθουσες σε ορισμένες χώρες στον κόσμο με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλές προδιαγραφές προβολής, σε ανάλυση εικόνας 4Κ και με σύστημα ήχου Dolby Surround 7,1. Γι' αυτό το λόγο, το Φεστιβάλ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος ήχου στο Ολύμπιον, προκειμένου να απολαύσει το κοινό την συγκλονιστική Roma όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο δημιουργός της. Άλλωστε ο ίδιος ο σκηνοθέτης δούλεψε για μήνες με ιδιαίτερη φροντίδα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας και ειδικότερα τον ήχο της.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΗΞΗΣ

Η αυλαία του 59ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με το συναρπαστικό φιλμ «Κλέφτες Καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ Ταινία Λήξης (την Κυριακή 11 Νοεμβρίου) είναι το «Girl» του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (Βραβεία Σκηνοθεσίας, Ερμηνείας, Queer Palm, Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών).

Διαβάστε περισσότερα:
59ο ΦΚΘ: Άρωμα Καννών με τις φετινές Ταινίες Έναρξης & Λήξης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το 59ο ΦΚΘ θα προβάλει 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες: 12 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Παράλλληλα θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

Διαβάστε περισσότερα
59ο ΦΚΘ: Ανακοίνωση των ελληνικών ταινιών του φετινού προγράμματος

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ επιλέχθηκαν 15 ταινίες με οδηγό/πυξίδα το θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana, που αποτελεί και βάση της πρωτότυπης έκθεσης «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού. Διοργάνωση.

Διαβάστε περισσότερα
59ο ΦΚΘ: Η «Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία» ως πυξίδα επιλογής στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ

Οι τρεις ελληνικές ταινίες που συμπληρώνουν το Διαγωνιστικό τμήμα είναι οι:

Η Δουλειά της του Νίκου Labôt
Όταν ο άντρας της χάνει τη δουλειά του, η Παναγιώτα, νοικοκυρά και μητέρα δυο παιδιών, ψάχνει για πρώτη φορά δουλειά και προσλαμβάνεται ως καθαρίστρια σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Παρά τις σκληρές συνθήκες, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας. Για πρώτη φορά θα σταθεί στα πόδια της. Με τους Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρία Φιλίνη, κ.ά. 

Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ του Μάριου Πιπερίδη
Ο Γιάννης ετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο. Όμως ο σκύλος του, ο Τζίμι, διασχίζει την Νεκρή Ζώνη, που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Επειδή η μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα απαγορεύεται, για να τον φυγαδεύσει πίσω ο Γιάννης θα ζητήσει τη βοήθεια της πρώην του, ενός οικογενειάρχη που μένει στο παλιό του σπίτι και ενός τούρκου λαθρέμπορου. Μαζί θα ζήσουν μια μεγάλη, συγκινητική όσο και αστεία περιπέτεια. Με τους Αδάμ Μπουσδούκο, Βίκυ Παπαδοπούλου, Φάτι Αλ, κ.ά.  

The Waiter του Στηβ Κρικρή
O Ρένος είναι ένας επαγγελματίας σερβιτόρος. Μοναχικός και απόμακρος, παραμένει ευλαβικά προσκολλημένος στη ρουτίνα της καθημερινότητάς του. Μέχρι που αυτή θα κλονιστεί από μια αναπάντεχη γνωριμία που θα αλλάξει τις συνήθειές του. Ποτέ πια δεν θα είναι ο ίδιος.. Με τους Άρη Σερβετάλη, Γιάννη Στάνκογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Chiara Gensini. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Works in Progress 2017 της Αγοράς του ΦΚΘ.

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού αποτελούν οι:

Σάντρα ντεν Χάμερ (Διευθύντρια του EYE Filmmuseum)
Ράντου Ζούντε (Σκηνοθέτης)
Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Ηθοποιός)
Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα (Συνθέτης)
Συραγώ Τσιάρα (Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ VR/Virtual Reality

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί και φέτος στον συναρπαστικό κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας (VR / Virtual Reality) και σας προκαλεί να ζήσετε το σινεμά όπως ποτέ άλλοτε, μέσα από το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες VR. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν για το κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου σε ένα νέο εντυπωσιακό χώρο, το INVR-Virtual Reality Thessaloniki στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 6). 

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού VR είναι οι: Φραντσέσκα Φίνι (σκηνοθέτιδα, καλλιτέχνης), Μπόιντ φαν Χούι (κριτικός κινηματογράφου και επιμελητής προγράμματος στο Luxembourg City Film Festival) και Άγγελος Φραντζής (σκηνοθέτης). Η επιτροπή θα απονείμει βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αξίας 3.000 ευρώ, σε ένα φιλμ του Διαγωνιστικού. Το χρηματικό έπαθλο προσφέρει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 

Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Το εισιτήριο ανά προβολή είναι 5 ευρώ.

Οι 8 ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό τμήμα VR είναι οι εξής:

Ουλή/Battlescar των Νίκο Κασαβέκια & Μαρτίν Αλέ (Γαλλία, ΗΠΑ 2018, Έγχρωμο, 7΄)
Πλημμυρική πεδιάδα / Floodplain του Ντενίζ Τορτούμ (Τουρκία, 2018, Έγχρωμο, 12΄)  
Συνοριακή γραμμή / Borderline του Ασάφ Μαχνές (Ηνωμένο Βασίλειο 2018, Έγχρωμο, 9΄)
Μελαγχολικά χρόνια / Dreams of Blue της Βαλεντίνα Πατζαρίν (Ιταλία, 2017, Έγχρωμο, 12’)
Φάντασμα / Ghost του Χάιουν Τσουλ Παρκ (Νότια Κορέα, 2018, Έγχρωμο, 13’)
Κόμπολντ / Kobold του Μαξ Ζάκερ (Γερμανία 2018, Έγχρωμο, 20΄)
New Horizons Pilot της Λουκίας Αλαβάνου (Ελλάδα, 2018, Έγχρωμο, 9’)
Δωμάτια / Rooms του Κρίστιαν Τσίπφελ (Γερμανία 2018, Έγχρωμο, 23΄)

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Οι καλύτερες ταινίες από τα γειτονικά Βαλκάνια, απολαυστικές μικρού μήκους κι ένα αφιέρωμα στην εποχή που γεννήθηκε το αστέρι του ρουμάνικου κινηματογράφου μέσα σε καθεστώς απαγόρευσης και λογοκρισίας, χτίζουν φέτος στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός.

Διαβάστε ακόμη
59o ΦΚΘ: Αυτές είναι οι ταινίες του προγράμματος «Ματιές στα Βαλκάνια»

Εκτός Συναγωνισμού
Σε συνάρτηση με το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, η ενότητα «Εκτός Συναγωνισμού» προτείνει ό,τι πιο φρέσκο και καινοτόμο στο σύγχρονο ανεξάρτητο σινεμά.

Ανοιχτοί Ορίζοντες
Φέτος στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» εντάσσεται και η ενότητα «Another Take», που συλλέγει τους κινηματογραφικούς καρπούς νέων δημιουργών του τώρα, οι οποίοι υπόσχονται μια συναρπαστική συνέχεια.

Ειδικές Προβολές
Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες με ειδικό βάρος από δημιουργούς με ξεχωριστή διαδρομή και ιστορία, αλλά και από ανερχόμενους σκηνοθέτες.

>>Film Forward
Φέτος στο >>Film Forward, εντάσσονται, μεταξύ άλλων, το 14ωρο αριστούργημα - σοκ «La Flor» του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς, καθώς και το αφιέρωμα στους χιλιανούς εικαστικούς και σκηνοθέτες Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια που έχουν κάνει με τις σκοτεινές stop motion animation ταινίες τους το γύρο του κόσμου σε διεθνή φεστιβάλ, μουσεία και γκαλερί.

‘Round Midnight
Μαγεία, τρόμος και σπλάτερ, μύθοι, θρύλοι και παράξενα, συναντιούνται στη ζώνη «’Round Midnight».

Νεανική Οθόνη
Προβολές σε παιδιά και εφήβους  με ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων που συναρπάζουν, συγκινούν, διδάσκουν!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 
Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί τον ισπανό Χάιμε Ροσάλες, αγαπημένο του Φεστιβάλ Καννών, την ολλανδή δημιουργό Νάνουκ Λέοπολντ, τους χιλιανούς εικαστικούς και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που έρχονται στο φεστιβάλ με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας.

Βασικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ είναι το queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας, αλλά και το αφιέρωμα στο ρουμάνικό σινεμά «Πριν Ξεσπάσει το Κύμα» και οι αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα «Μαθήματα Ζωής». 

Διαβάστε περισσότερα
59o ΦΚΘ: Μεγάλο αφιέρωμα στο ελληνικό queer σινεμά

ΑΓΟΡΑ
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός -και παθιασμένος σινεφίλ- Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς, ο οποίος θα βρίσκεται στη διοργάνωση για να φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Διαβάστε περισσότερα
59ο ΦΚΘ: Ο Φοίβος Δεληβοριάς πρέσβης της Αγοράς του Φεστιβάλ

Στην Αγορά φέτος φιλοξενούνται:
- Τα βραβεία του τμήματος Works in Progress σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 130.000 ευρώ, που απονέμονται από το Eurimages, την εταιρεία post production Graal και την εταιρεία υπηρεσιών ήχου και μουσικής MuSou.
- Τα βραβεία του τμήματος Crossroads Co-Production Forum σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας πάνω από 100.000 ευρώ.  
- Το Film Market με 220 τίτλους ταινιών
- Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International 
- Η δράση Training Day
- Το Εργαστήρι Καινοτομίας Europa Cinemas για αιθουσάρχες
- Τη δράση «Ταινίες για τα παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η κατάσταση των πραγμάτων»

ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ CINEMA FOR ALL
Το ΦΚΘ συνεχίζει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, χάρη στις δράσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό του. Χορηγός προσβασιμότητας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού - Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές -, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε  συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών.