Η Αθήνα σαν θερινό σινεμά! Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του 8ου Athens Open Air Film Festival - cinemagazine.gr
12:43
30/5

Η Αθήνα σαν θερινό σινεμά! Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του 8ου Athens Open Air Film Festival

Το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού είναι εδώ. Βγάλτε ατζέντες και σημειώστε!

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival), σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει για 8η χρονιά με μαγικές προβολές από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι (Πρώτη κινηματογραφική Προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου), άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα  μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σημείωμα του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Athens Open Air Film Festival, Λουκά Κατσίκα:

«Το Athens Open Air Film Festival είναι μια χειρονομία αγάπης στο σινεμά και την πόλη μας. Ένας εναλλακτικός και αφοπλιστικά όμορφος τρόπος να βλέπεις ταινίες και ταυτόχρονα να αντικρίζεις την Αθήνα, όπως δεν την γνώρισες ή δεν τη φανταζόσουν ποτέ. Ένα είδος πολιτιστικού τουρισμού που σκοπό έχει να συστήσει στους επισκέπτες και στους κατοίκους της πρωτεύουσας μια πόλη απρόσμενη, φωτογενή και αθεράπευτα κινηματογραφόφιλη.

Φέτος, πιστό στη φιλοσοφία και στις προτιμήσεις του, το 8ο Athens Open Air Film Festival θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα 18 κλασικών ταινιών, αρκετές από τις οποίες αποτελούν εξαιρετικές λογοτεχνικές διασκευές για λογαριασμό της μεγάλης οθόνης. Για ολόκληρο το καλοκαίρι, και με ελεύθερη είσοδο, θα επισκεφτεί μουσεία και πλατείες, κήπους και πεζοδρόμους, αρχαιολογικούς χώρους και άλση. Θα ανεβεί στον λόφο του Λυκαβηττού, τηρώντας μια παράδοση την οποία ξεκίνησε πρώτο πριν τρία χρόνια. Θα απλώσει την ψάθα του στην αμμουδιά του Αγίου Κοσμά, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Και το Σάββατο 30 Ιουνίου θα γράψει Ιστορία, πραγματοποιώντας την πρώτη κινηματογραφική προβολή που έγινε ποτέ στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου - μια εκδήλωση μεγάλης σημασίας που αξίζει να μη χάσει κανείς.  Το μόνο που μένει είναι να εξασφαλίσετε εγκαίρως θέση στις προβολές που επιθυμείτε. Και να εύχεστε να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι, στο υπέροχο ανοιχτό σινεμά που ονομάζουμε για 8η χρονιά Αθήνα». 

Διαβάστε ακόμη:
Το 8o Athens Open Air ξεκινά! Αφίσα και ταινία-έναρξης για σινεφίλ καλοκαιρινές νύχτες

8ο Athens Open Air Film Festival: Κινηματογραφική προβολή για πρώτη φορά στην Επίδαυρο
Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης στη «χαμένη λεωφόρο» του 8ου Athens Open Air Film Festival

Κλασικά Εικονογραφημένα: Το 8ο Αthens Open Air διαβάζει στη μεγάλη οθόνη
Πρώτοι τίτλοι για το 8ο Athens Οpen Air Film Festival

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ / Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Ταινία Έναρξης: Οι Γέφυρες του Μάντισον (The Bridges of Madison Country , 1995) του Κλιντ Ίστγουντ

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

Το Athens Open Air Film Festival ξεκινά φέτος με μία συγκινητική προβολή. Για πολλούς λόγους! Εικοσιτρία χρόνια μετά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το 1995, οι «Γέφυρες του Μάντισον» του Κλιντ Ίστγουντ, η πρώτη ταινία που προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει για μία μοναδική προβολή στο «αδερφάκι» των Νυχτών, το Athens Open Air Film Festival.

Πρωταγωνιστούν:  Μέριλ Στριπ, Κλιντ Ίστγουντ, Άνι Κόρλεϊ, Βίκτορ Σλέζακ, Ρίτσαρντ Τζένκινς
Διάρκεια: 135’ | Ώρα έναρξης: 21.30

           
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ / Πλατεία Αυδή
Το Παιχνίδι των Λυγμών (The Crying Game, 1992) του Νιλ Τζόρνταν

Προβολή στο πλαίσιο του Athens Pride, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και το Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων σχεδίων Animasyros

Βραβευμένη με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’90 έχει ως πρωταγωνιστή ένα μετανοημένο εκτελεστή του ΙΡΑ ο οποίος συναντά απρόσμενη λύτρωση και ασυνήθιστη αγάπη στο πρόσωπο της ερωμένης ενός θύματός του. Μόνο που τίποτα δεν είναι τόσο απλό στον πανούργο κινηματογραφικό ιστό που υφαίνει ο σπουδαίος Ιρλανδός σκηνοθέτης («Μόνα Λίζα», «Το Τέλος μιας Σχέσης»), συνδυάζοντας πολιτικό θρίλερ, μοντέρνο νουάρ και ερωτικό δράμα σε έναν σύνθετο και γεμάτο ανατροπές στοχασμό πάνω στη μυστηριώδη φύση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και ηθικής και στα παράδοξα παιχνίδια της μοίρας και της ζωής.

Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Ρία, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζέι Ντέιβιντσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ
Διάρκεια: 111’ | Ώρα Έναρξης: 21:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ / Ακαδημία Πλάτωνος
Χρυσοδάκτυλος (Goldfinger, 1964) του Γκάι Χάμιλτον

Aφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα» σε συνεργασία με το British Council

Ο απαράμιλλος συνδυασμός κοσμοπολίτικης περιπέτειας, κατασκοπευτικής δράσης και πνευματώδους σεναρίου. Ο Σον Κόνερι πιο ακαταμάχητος Tζέιμς Μποντ από ποτέ. Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η λουσάτη φωνή της στο τραγούδι τίτλων. Το χιούμορ που γίνεται απαραίτητη προσθήκη σε ένα κινηματογραφικό κοκτέιλ που σερβίρεται πάντοτε «shaken, not stirred»… Για πολλούς θεωρείται η κορυφαία κινηματογραφική περιπέτεια του Βρετανού πράκτορα.

Πρωταγωνιστούν: Σον Κόνερι, Γκερτ Φρέμπε, Όνορ Μπλάκμαν, Σίρλεϊ Ίτον, Μπέρναρντ Λι
Διάρκεια: 110’ |  Ώρα Έναρξης: 21:30

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ / Πεζόδρομος Ερμού
Τα Βήματα που Γοητεύουν (Strictly Ballroom, 1992) του Μπαζ Λούρμαν

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής

Ο νεαρός χορευτής Σκοτ Χέιστινγκς, προπονείται από μικρή ηλικία στους χορούς ballroom, κάτι που αποτελεί οικογενειακή παράδοση. Μένοντας πιστός σε ένα εντελώς ξεχωριστό προσωπικό ύφος, βάζει τα δυνατά του για να κερδίσει το μεγάλο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό. Σκηνοθέτης που αγαπά τη μουσική, το μεγάλο θέαμα και λειτουργεί εντελώς απενοχοποιημένα απέναντι στην ευδαιμονία της ποπ κουλτούρας και το κινηματογραφικό μελόδραμα, ο Λούρμαν παραδίδει στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο ένα απολαυστικό μάθημα χορού.

Πρωταγωνιστούν: Πολ Μερκούριο, Τάρα Μορίς, Μπιλ Χάντερ, Πατ Τόμσον, Τζία Καρίντις, Πίτερ Γουίτφορντ
Διάρκεια: 94’ | Ώρα έναρξης: 21.30

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ / Σινέ Ριβιέρα
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ (1968) του Σταύρου Τσιώλη

Επετειακή προβολή-φόρος τιμής για τα 50 χρόνια του Σταύρου Τσιώλη στο ελληνικό σινεμά σε συνεργασία με τη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά

Ο μικρός Αλέξης, που μόλις δραπέτευσε από το αναμορφωτήριο, βρίσκει καταφύγιο στο υπόγειο της ακόμη πιο μικρής Μαρίας. Κρυφά από τους μεγάλους, και με τη βοήθεια των υπόλοιπων παιδιών της περιοχής, οι δυο τους θα ζήσουν ένα σύντομο αλλά κι επικίνδυνο παραμύθι. Την ίδια στιγμή ένας περιοδεύων θίασος πλησιάζει για να δώσει τη λύση. Η πρώτη ταινία του Σταύρου Τσιώλη είναι η διακήρυξη της σπάνιας ιδιοσυγκρασίας του. Μια sui generis ταινία από έναν εξίσου μοναδικό δημιουργό, που είδε στην καρδιά ενός τυπικού μελοδράματος να ωρύεται η μηχανή ενός (κλεμμένου) γρήγορου αυτοκινήτου.

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Παπαϊωάννου, Νίκος Οικονομίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Άινα Μάουερ, Μαρία Φωκά, Θεανώ Ιωαννίδου
Διάρκεια: 92’ | Ώρα έναρξης: 21.30

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ / Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ
Ηλέκτρα (Electra, 1962) του Μιχάλη Κακογιάννη

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη

Ο Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Ο Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία στην εφημερίδα «Le Figaro» γράφοντας πως είναι η ωραιότερη που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας σφραγίζουν την ποιότητα μιας δημιουργίας που δεν αποτελεί το φιλμικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διάρκεια: 110’ | Ώρα έναρξης: 21.30