«Η Αυγή»: Μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά προβάλλεται απόψε, συνοδεία ζωντανής μουσικής! - cinemagazine.gr
9:48
15/7

«Η Αυγή»: Μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά προβάλλεται απόψε, συνοδεία ζωντανής μουσικής!

Βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Γυναικείου Ρόλου και Φωτογραφίας, και με μια υψηλή θέση μονίμως κρατημένη στις λίστες με τις κορυφαίες ταινίες από καταβολής κινηματογράφου, το αριστούργημα του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου («Νοσφεράτου») προβάλλεται απόψε και ώρα 21:30, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε και συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους εξαιρετικούς Sancho 003.

Πιστό σε μία παράδοση που έχει συνδέσει κλασικούς τίτλους του παγκόσμιου σινεμά με μία μουσική, όσο και ανατρεπτική, επιλογή Ελλήνων καλλιτεχνών αναδεικνύοντας τη γλώσσα των εικόνων, το 9ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο Θέατρο Ρεματιάς την «Αυγή» του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου με πρωτότυπη μουσική συνοδεία των Sancho 003 (Φώτης Σιώτας και Κώστας Παντέλης).

Λίγα λόγια για την ταινία

Μετά την παραίνεση της ερωμένης του, ένας άνδρας σχεδιάζει να δολοφονήσει τη σύζυγό του και να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή στην πόλη. Με την παραπάνω προσχηματική ιστορία ο Μούρναου υπογράφει με τρόπο εκκωφαντικό και απόλυτο το κύκνειο άσμα του βωβού κινηματογράφου (η πρώτη του προβολή, άλλωστε, προηγήθηκε λίγες μέρες της πρεμιέρας που πραγματοποίησε η πρώτη ομιλούσα ταινία). Το ερωτικό τρίγωνο, οι τρεις κορυφές του οποίου αντιστοιχούν στο ένστικτο, τη λογική και συναίσθημα του θεατή, καταρρέει μετά το τέλος της πρώτης πράξης. Από εκείνο το ευλογημένο σημείο και μετά, ένα πανέμορφο φιλμ -ίσως το ομορφότερο που θα είχε γυριστεί ποτέ- μεταμορφώνεται σε κάτι υπερβατικό, κάτι που ξεπερνά τα όρια του κινηματογράφου. Γίνεται πάθος.

Με ξεκάθαρο οδηγό πλέον το άκρατο συναίσθημα, η «Αυγή» επιτίθεται στις αισθήσεις του θεατή μέσα από κλιμακούμενα εντυπωσιακές εικόνες. Μαγικά κάδρα που έρχονται σαν αποτέλεσμα της παράλληλης εφαρμογής καινοτόμων για την εποχή τεχνικών και που, στην αλληλουχία ενός πρωτόλεια μουσικού μοντάζ, δείχνουν τόσο φορτισμένα ώστε καταντούν ηλεκτρικά. Μέσα από το σκοτεινό του σεναριακό τέχνασμα, ο Μούρναου βλέπει την παρτιτούρα για έναν απελπισμένο ύμνο στην αγάπη. Ένα αλλόκοτο «τραγούδι για δύο ανθρώπους» όπου κάθε νότα είναι παραδόξως η σωστή. Μπορεί να υπερηφανεύεται πως τη στιγμή της δημιουργίας της «Αυγής» δεν υπάρχει καλλιτέχνης αντάξιός του. Πάνω απ' όλα όμως πετυχαίνει ένα υπεραιώνιο κομψοτέχνημα, που εξακολουθεί να θυμίζει πόσο σημαντικό είναι το να ερωτεύεσαι απ' την αρχή και το οποίο κοσμεί σταθερά όλες τις λίστες με τις δέκα σημαντικότερες δημιουργίες στην ιστορία του σινεμά. Θοδωρής Καραμανώλης

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Goethe.

Σκηνοθεσία: Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου | Πρωταγωνιστούν: Τζάνετ Γκέινορ, Τζορτζ Ο'Μπράιεν, Μάργκαρετ Λίβινγκστον | Διάρκεια: 95'

Λίγα λόγια για τους Sancho 003 (Φώτης Σιώτας και Κώστας Παντέλης)

Οι Sancho 003 δημιουργηθήκαν την άνοιξη του 2007 και έχουν κυκλοφορήσει τους δίσκους «We Buy Gold» και «Muzga» (2012). Εμφανίστηκαν στα Synch Festival (2008), Videodance Festival (2008), Festival Adriatica (2009), συνεργάστηκαν με τους ERASERS στην παράσταση «WAVE» για το Φεστιβάλ Αθηνών και έχουν γράψει μουσική για τις παραστάσεις «Ένα ακόμα και φύγαμε», Φεστιβάλ Φιλίππων (2010), «Τo lose lautrec» (ΚΘΒΕ, 2010), «Ο κήπος του προφήτη» της ομάδας χορού SINEQUANON, (ΚΘΒΕ, 2011), «ΚΑΤΑΣΤΡΟΥΠΟΛΗ», Θέατρο Πόρτα (2014).

Και οι δυο τους είναι γνωστοί μουσικοί, ιδιαίτερα για τις μουσικές τους συνεργασίες. Ο Φώτης Σιώτας έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Γιάννη Αγγελάκα και ήταν μέλος του συγκροτήματος Ευοί Ευάν. Ο Κώστας Παντελής υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων Πίσσα & Πούπουλα, Τα Ξύλινα Σπαθιά και έχει συνεργαστεί επίσης με Θανάση Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Αγγελάκα. Το 2016 οι Φώτης Σιώτας, Κώστας Παντέλης, Λευτέρης Μουμτζής και Βασίλης Μπαχαρίδης δημιούργησαν το γκρουπ Σωτήρες κυκλοφορώντας τον πρώτο τους δίσκο από την Λουβάνα Δίσκοι.

Φώτης Σιώτας (photo credit @DimitrisMakris)

Κώστας Παντέλης (photo credit @SofiaPerakaki)

Προβολές του Athens Open Air Film Festival με ζωντανή μουσική

«Go West» (1925) του Μπ. Κίτον
με πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Β. (ΛΑΪΣ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος,2011)

«Rêv(e)olution» (2012)
αφηγηματική εγκατάσταση με θέμα τη σχέση του ονείρου (rêve) και της επανάστασης (révolution) που παρουσίασαν η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα και ο βιολιστής Μπλέιν Ρέινινγκερ

Τρία διαμάντια του ασπρόμαυρου Χόλιγουντ από το 1919-1920 σε σκηνοθεσία Χάρολντ Λόιντ
συνοδεία μουσικής από τον Cayetano (Γιωργο Μπρατάνη) (Πλ. Αβησσυνίας, 2012)

«Circus» (1928) του Τσ. Τσάπλιν
συνοδεία των His Majesty The King of Spain (ΛΑΪΣ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 2013)

«Haxan: Η Μαγεία Μέσα από τους Αιώνες» (1922) του Μπ. Κρίστενσεν
με μουσική των No Clear Mind (ΛΑΪΣ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 2013)

«Scorpio Rising» (1964) και «Lucifer Rising» (1974) του Κένεθ Ανγκερ
με πρωτότυπη μουσική του Felizol (Γιάννη Βεσλεμέ) (ΛΑΪΣ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 2014)

«Ο Κινηματογραφιστής» (1928) του Μπάστερ Κίτον 
με πρωτότυπη μουσική του Theodore (Στήλοι Ολυμπίου Διός, 2015)

«Νοσφεράτου: Μία Συμφωνία Τρόμου» (1922) του Φρίντριχ Βίλελμ Μουρνάου
σε μουσική επένδυση Mechanimal (Το Τρένο στο Ρουφ, 2015)

«Dementia» (1955) του Τζoν Πάρκερ
συνοδεία μουσικής επένδυσης από τον The Boy (Αλέξανδρο Βούλγαρη) (ΛΑΪΣ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 2016)

«Οι Περιπέτειες του Πρίγκηπα Αχμέντ» (1926) της Λότε Ρέινιγκερ
συνοδεία live μουσικής από τους Larry Gus with Jay, Glass Dubs (Πλ. Κοτζιά, 2017)

Το 9th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η μπύρα Fischer δροσίζει τις προβολές του Φεστιβάλ!

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του 9ου Athens Open Air Film Festival