Από το «Favourite» ως το «Black Panther»! Τα καλύτερα του 2018 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου - cinemagazine.gr
9:50
5/12

Από το «Favourite» ως το «Black Panther»! Τα καλύτερα του 2018 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου επιλέγει τις καλύτερες ταινίες και σειρές της χρονιάς.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα βασιλικά σκάνδαλα του Γιώργου Λάνθιμου, ανεξάρτητα διαμάντια, οι «Ακρότητες» του Πολ Σρέιντερ, η επιστροφή της Μέρι Πόπινς, το αστέρι της Lady Gaga, ένα τρομακτικά ήσυχο μέρος και τα κινηματογραφικά «νύχια» της Marvel, βρίσκονται στη λίστα των 10 καλύτερων ταινιών που ανακοίνωσε το Αμερικάνικο ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιλογής, οι φετινοί τίτλοι «προωθοούν την τέχνη της κινούμενης εικόνας, ανισχύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της αμερικανικής τέχνης, εμπνέουν κοινό και καλλιτέχνες και αφήνουν αποτύπωμα στην αμερικανική κοινωνία». Προφανώς τα βραβεία του AFI έχουν εθνική στόχευση και αναγνωρίζουν τη συνεργατική φύση της 7ης τέχνης της αμερικανικής βιομηχανίας, και γι' αυτό το ξενόγλωσσο «ROMA» του Κουαρόν επισημάνθηκε με Ειδικό Βραβείο. Στις ταινίες συναντούμε τους λίγο-πολύ γνωστούς τίτλους των φετινών φαβορί, ενώ απουσιάζουν το εμπορικά σαρωτικό «Crazy Rich Asians» και ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες σε μία χρονιά που συζητήθηκαν αρκετοί τίτλοι όπως τα «Destroyer» (Καρίν Κουσάμα), «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» (Λιν Ράμσεϊ), «Can You Ever Forgive Me?» (Μαριέλ Χέλερ), «Καλπάζοντας με το Όνειρο» (Κλόε Ζάο) και «Private Life» (Ταμάρα Τζένκινς).

Σχετικά με την δεκάδα των τηλεοπτικών σειρών, οι επιλογές ποικίλλουν με τα νέα «Pose», «The Kominsky Method», «Barry» να συναντούν τις καινούργιες σεζόν καταξιωμένων σειρών όπως τα «The Americans», «Atlanta» και «Better Call Saul».

Αναλυτικά οι λίστες:

AFI Ταινία της χρονιάς
BlackKklansman

Black Panther
Eighth Grade
If Beale Street Could Talk
The Favourite
First Reformed
Green Book
Mary Poppins Returns
A Quiet Place
A Star is Born

Ειδικό Βραβείο
ROMA

AFI Τηλεοπτικές σειρές της χρονιάς
The Americans
The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Atlanta
Barry
Better Call Saul
The Kominsky Method
The Marvelous Mrs. Maisel
Pose
Succession
This Is Us