Από τον «Ιρλανδό» ως το «Joker»! Τα καλύτερα του 2019 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου - cinemagazine.gr
16:10
5/12

Από τον «Ιρλανδό» ως το «Joker»! Τα καλύτερα του 2019 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου επιλέγει τις καλύτερες ταινίες και σειρές της χρονιάς και δίνει δυο ειδικά (και δίκαια) βραβεία στα «Παράσιτα» και το «Fleabag».

Από τον Πάνο Γκένα

Το πολεμικό «μονοπλάνο» του Σαμ Μέντες στο «1917», το τρυφερό «Farewell» και ο επικός «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε που απολαύσατε πρώτοι από τις Νύχτες Πρεμιέρας, ο αμφιλεγόμενος «Joker» που σκόρπισε γέλια στο παγκόσμιο box office, ο σινεφιλικός αποχαιρετισμός του Κουέντιν Ταραντίνο στο 1969, η επιστροφή του Κλιντ Ίστγουντ, η φρέσκια ανάγνωση των «Μικρών Κυριών» της Γκρέτα Γκέργουιγκ, αλλά και το διασκεδαστικότατο «Στα Μαχαίρια», το σατιρικό «Τζότζο» και το συγκινητικό «Ιστορία Γάμου» βρίσκονται στη λίστα των 10 καλύτερων ταινιών που ανακοίνωσε το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI).

Με σταθερό σκεπτικό της επιλογής τις ταινίες της βιομηχανίας που προωθούν και ενισχύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της κινηματογραφικής τέχνης στην Αμερική, το AFI βραβεύει τίτλους που αφήνουν πολιτιστικό αποτύπωμα, επισημαίνοντας όμως παράλληλα και το παγκόσμιο σινεμά. Γι' αυτό και φέτος το Ινστιτούτο έδωσε το ειδικό βραβείο στην πολιτική σάτιρα των «Παράσιτων» του Μπονγκ Τζουν-χο (Χρυσός Φοίνικας Καννών).

Σχετικά με την δεκάδα των τηλεοπτικών σειρών, οι επιλογές ποικίλλουν από το «Pose» ως το «Succession», με το πολυσυζητημένο «Chernobyl», τον καμμένο αποχαιρετισμό του «Game of Thrones», το πρόσφατο «Watchmen» (που έχει αποσπάσει θετικότατες κριτικές) και το καίριο «When They See Us» της Άβα Ντι Βερνέ, να συναντούν το Ειδικό Βραβείο της εξαιρετικής «Fleabag».

Αναλυτικά οι λίστες:

AFI Ταινία της χρονιάς
1917
The Farewell
The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Knives Out
Little Women
Marriage Story

Once Upon a Time in Hollywood
Richard Jewell

Ειδικό Βραβείο
Parasite

AFI Τηλεοπτικές σειρές της χρονιάς
Chernobyl
The Crown
Fosse/Verdon
Game of Thrones
Pose
Succession
Unbelievable
Veep
Watchmen
When They See Us

Ειδικό Βραβείο
Fleabag