O «Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Ταρκόφσκι επιστρέφει σε νέα, αποκατεστημένη κόπια - cinemagazine.gr
14:03
25/6

O «Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Ταρκόφσκι επιστρέφει σε νέα, αποκατεστημένη κόπια

Η δεύτερη ταινία του μεγάλου δημιουργού επιστρέφει στις αίθουσες, σε απαστράπτουσα κόπια αυτό το καλοκαίρι.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι προσδιόρισε το συντακτικό ενός κινηματογράφου που ξεπερνούσε την οθόνη. Ιχνηλατώντας την αλήθεια μέσα από τη σχέση του χρόνου και της εικόνας, έγινε ο τρυφερός ανατόμος των αναμνήσεων και των ονείρων που προκαλούσε τους θεατές να «βιώσουν» παρά να «δουν».

Εικονοπλάστης των πιο ζωντανών ταμπλό βιβάν που αιχμαλώτισε η κινηματογραφική κάμερα, έφτιαξε ένα ιδιαίτερο και επιδραστικό φιλμικό σύμπαν με μόλις εφτά ταινίες, που του πρόσφεραν διεθνή αναγνώριση, μεγάλες τιμές και σπουδαία φεστιβαλικά βραβεία. Στη συνεπή φιλμογραφία του ο Ταρκόφσκι αναδημιούργησε τη ζωή και αναζήτησε το Θαύμα που υπάρχει (ή που οφείλει να υπάρχει) στο πλαίσιο της καθημερινότητας.

Βασισμένη στο βίο του διάσημου αγιογράφου, η δεύτερη ταινία του Ταρκόφσκι «Αντρέι Ρουμπλιόφ», συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια και η Janus Films ετοίμασε μία τιμητική επετειακή κυκλοφορία. Ξεπερνώντας τη συμβατική βιογραφία και το ιστορικό δράμα, το «Αντρέι Ρουμπλιόφ» τοποθετείται στη Ρωσία του 15ου αιώνα, όπου ο αγιογράφος Θεοφάνης ο Έλληνας επιλέγει ως βοηθό του το μοναχό Αντρέι Ρουμπλιόφ. Σε μια επιδρομή των Ταρτάρων αναγκάζεται να σκοτώσει και απαρνείται για μεγάλο διάστημα τη ζωγραφική.

Η επετειακή κόπια του «Αντρέι Ρουμπλιόφ» θα προβληθεί το καλοκαίρι στο Film Society of Lincoln Center της Νέας Υόρκης στην εκδοχή των 183 λεπτών, την εκδοχή που προτιμούσε ο Ταρκόφσκι. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κυκλοφορία της από την Criterion, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την εκδοχή των 205 λεπτών.

Δείτε παρακάτω το εξαιρετικό πόστερ και το τρέιλερ της νέας έκδοσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • O «Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Ταρκόφσκι επιστρέφει σε νέα, αποκατεστημένη κόπια
  • O «Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Ταρκόφσκι επιστρέφει σε νέα, αποκατεστημένη κόπια