5+1 μικρές ιστορίες βάζουν το δικό τους (κοινωνικό) χρώμα στο Animasyros 12 - cinemagazine.gr
15:08
13/9

5+1 μικρές ιστορίες βάζουν το δικό τους (κοινωνικό) χρώμα στο Animasyros 12

To Animasyros, το αγαπημένο Διεθνές Φεστιβάλ Animation επιστρέφει από τις 18 ως 22 Σεπτεμβρίου στη Σύρο, για να παρασύρει το κοινό σε ένα ακόμη ευφάνταστο, κινηματογραφικό ταξίδι στην τέχνη της εμψύχωσης.

Το Animasyros έγινε με τα χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά Φεστιβάλ που προάγουν την τέχνη του animation παγκοσμίως. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού και καταξιωμένων δημιουργών, προβάλλοντας ένα εκλεκτό μπουκέτο ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Από το φετινό μαγευτικό καλειδοσκόπιο ιστοριών και χρωμάτων, που φιλοξενεί περισσότερες από 200 ταινίες στα τέσσερα διαγωνιστικά του τμήματα (διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο Ώρα για χρώμα! Αυτές είναι οι ταινίες που διεκδικούν τα βραβεία του Animasyros 12), επιλέξαμε 5+1 ταινίες που μέσα στο χρωματιστό τους πυρήνα φωλιάζουν έντονα κοινωνικά μηνύματα, ταινίες που κάνουν το Φεστιβάλ καλλιτεχνικά ψυχαγωγικά και κοινωνικά παρών.

MIND MY MIND | ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ
- Διαγωνιστικό μικρού μήκους -

Όταν βασιζόμαστε σε κοινωνικές νόρμες για να επιβιώσουμε στον κοινωνία, δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από την πεπατημένη. Ειδικά αν κάποιος έχει εμμονή με τα Στούκας, τα γερμανικά βομβαρδιστικά και θέλει απλά να βρει ραντεβού με μια κοπέλα!  Η ταινία δίνει μια animated εικόνα για το πώς λειτουργεί το μυαλό ενός ανθρώπου με αυτισμό: Ενας  αφηρημένος και άγνωστος κόσμος για τους περισσότερους ανθρώπους…

Σκηνοθεσία/Direction, Σενάριο/Screenplay:  Floor Adams
Εμψύχωση/Animation: Nancy Bens, Juan de Graaf, Carl van Isacker, Elie Klimis, Peter Wassink
Μουσική/Music: Peter Johan Nijland, Frank Boeijen
Παραγωγή/Production: Willem Thijssen, Father & Daughter, Tom van Gestel

INMERSO | DIP INTO | BYΘΙΣΜΕΝΟΙ
Φοιτητικό διαγωνιστικό -

Ζώντας σε μια μονότονη κοινωνία και συνειδητοποιώντας το πόσο βαρετή είναι η καθημερινή του ρουτίνα, ο Allen αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του και να δείξει το αληθινό του πρόσωπο (που ήταν ξεχασμένο). Στην πορεία κι άλλοι θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο, ωστόσο δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με τη νέα τους ζωή.  

Σκηνοθεσία/Direction, Σενάριο/Screenplay, Εμψύχωση/Animation, Παραγωγή/Production: Yumi Shimabukuro, Carla Gonzalez 
Μουσική/Music: Diego Villaverde

I HAVE PROBLEMS | ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
- Διαγωνιστικό μικρού μήκους -

Μια ταινία για τις τοξικές ανθρώπινες σχέσεις και το τοξικό περιβάλλον, μέσα από μεταφορές, βασισμένες σε αναμνήσεις, συναισθήματα, απογοήτευση και τις εμπειρίες της δημιουργού. Ο κύριος χαρακτήρας, υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στη δουλειά της, πληγώνεται συνεχώς από τις τοξικές σχέσεις και τις προσδοκίες της και βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε αυτόν τον κυκεώνα από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει…

Σκηνοθεσία/Direction, Σενάριο/Screenplay: Zsuzsanna Debreczeni
Εμψύχωση/Animation:  Zoltán Debreczeni
Παραγωγή/Production: Melinda Kiss

THE OSTRICH POLITIC | Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΥ
- Φοιτητικό Διαγωνιστικό -

Οι στρουθοκάμηλοι ζουν την καθημερινή τους ρουτίνα, θάβοντας τα κεφάλια τους, μιας και θεωρούν πως πρόκειται για ενστικτώδη συμπεριφορά.  Μια μέρα όμως, η έρευνα του βιογενετιστή Dr Kays καταρρίπτει αυτή τη θεωρία.

Σκηνοθεσία/Direction, Σενάριο/Screenplay: Mohamed Houhou
Εμψύχωση/Animation: Pratik Purkayastha, Hashem Reslan, Callum Nolan, Leonard Hicks, Mohamad Houhou
Μουσική/Music: Amandine Robillard, Anna Cordonnier
Παραγωγή/Production: Moira Marguin, Gobelins - l’école de l’image

MR. INDIFFERENT | Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ
- Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες -

Ένας πολυάσχολος τύπος που συνεχώς βιάζεται, είναι απρόθυμος να βοηθήσει τους άλλους μέχρι που μια μέρα συναντά  μια γριούλα σε ένα σταυροδρόμι ...

Σκηνοθεσία/Direction, Εμψύχωση/Animation, Παραγωγή/Production: Aryasb Feiz
Σενάριο/Screenplay: Aryasb Feiz, Akhilesh Bagri
Μουσική/Music: Fereydoon Bahrami

SELFIES
- Διαγωνιστικό μικρού μήκους -

Σαν ένα γιγαντιαίο πυροτέχνημα, χιλιάδες ψηφιακές αυτοπροσωπογραφίες, αφελείς, γραφικές, προκλητικές, ντροπιαστικές και τρομερά προσβλητικές selfies «βομβαρδίζουν»  αυτήν την μικρού μήκους ταινία. Χιλιάδες καρέ «φορτωμένα» με αρτιστίκ φίλτρα ομορφιάς, ξεγνοιασιάς ή δήθεν αυθορμητισμού συνθέτουν ένα φρικτό μα και θλιβερό χαμόγελο που αποκαλύπτει την άβυσσο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σκηνοθεσία/Direction, Σενάριο/Screenplay:  Claudius Gentinetta
Εμψύχωση/Animation: Cécile Brun, Arzu Saglam  
Παραγωγή/Production: Claudius Gentinetta