1ο Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Highlights, ζωντανή μεταγλώττιση και εκπαιδευτικές δράσεις - cinemagazine.gr
14:28
23/11

1ο Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Highlights, ζωντανή μεταγλώττιση και εκπαιδευτικές δράσεις

Το 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας παρουσιάζει το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών και δράσεων που έχει ετοιμάσει. 7 - 9 Δεκεμβρίου | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην πρώτη του διοργάνωση το Φεστιβάλ επενδύει στη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και με «όχημα» τον κινηματογράφο ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου με τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με άλλες μορφές τέχνης, όπως η λογοτεχνία και το θέατρο.

Καλεσμένοι, βραβεία, πρωτότυπες ιδέες, συνέργειες, εργαστήρια κινηματογράφου και αναγνώσεις βιβλίων είναι μερικές από τις δράσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελείται από 75 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action από 30 χώρες σε 22 διαφορετικές γλώσσες.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Τα highlights του Φεστιβάλ

Καλεσμένοι

Ο σπουδαίος animator Μισέλ Οσελό θα μας «συστήσει» τη νέα του ηρωίδα, την Dilili, στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ενώ η 13χρονη Κάνσου, a.k.a. Si-G, ράπερ από τις Βρυξέλλες μετά την προβολή της ταινίας της «Si-G» (Σάββατο 8/12 στις 3 μ.μ.), θα παίξει live το κομμάτι με το οποίο έγινε γνωστή. Την 13χρονη Κανσού συνοδεύει η σκηνοθέτις της ταινίας Φρεντερίκε Μίγκομ.

Η Κιμ Μπραντ, σκηνοθέτις της ταινίας μικρού μήκους «Hello Salaam» (έχει γυριστεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια), θα βρίσκεται μαζί μας (Κυριακή 9/12 στις 13:45), όπως και η σκηνοθέτις και δημοσιογράφος Έβελιν Βέχοφ για την ταινία «Ο Μπασίρ στη Χώρα των Θαυμάτων» (Κυριακή 9/12 στις 13:45), και θα συνομιλήσουν με τα παιδιά μετά το τέλος της προβολής.

Ζωντανή μεταγλώττιση
Μια καινοτομία του Φεστιβάλ για ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά τα οποία δεν είναι σε ηλικία να διαβάσουν υπότιτλους. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, δύο ηθοποιοί ζωντανά στη σκηνή μεταγλωττίζουν τους ρόλους της ταινίας.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια των ζωντανών μεταγλωττίσεων έχουν: Μπάμπης Μακρίδης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Καλλιόπη Χαραλάμπους. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Ζουπάνος, Βάλια Πάτσιου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Ελένη Μπούκλη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Αναγνώσεις
Με σύνθημα «Διαβάζω ένα βιβλίο την ημέρα» φίλοι του Φεστιβάλ διαβάζουν παιδικά παραμύθια και ιστορίες στους μικρούς θεατές. Στα ειδικά διαμορφωμένα, σαν παιδικά δωμάτια, φουαγιέ των δύο αιθουσών που φιλοξενούν τις ταινίες του Φεστιβάλ, οι γονείς και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια πλούσια συλλογή από παιδικά βιβλία. Τα παιδικά βιβλία είναι προσφορά εκδοτικών οίκων και μετά το τέλος του Φεστιβάλ θα διατεθούν σε δημοτικές παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων. 

Οι Αναγνώσεις υποστηρίζονται από την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου/ Δήμος Αθηναίων. 

Διαγωνισμός Σεναρίου
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ανακοινώνεται Διαγωνισμός Σεναρίου για παιδική ταινία μικρού μήκους (10΄). Στις 15 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.athicff.com  θα αναρτηθούν όλες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού.

Βραβεία Φεστιβάλ
Θέλοντας να ενισχύσει την κριτική σκέψη των παιδιών,το Φεστιβάλ απονέμει δύο βραβεία κοινού καλύτερης μεγάλου και μικρού Μήκους ταινίας. Στη διαδικασία συμμετέχουν και οι γονείς. Επίσης, απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας του σχολικού προγράμματος.

Το Φεστιβάλ ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη
Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέρος του προγράμματος του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες στο Λιμάνι τον Ιανουάριο. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα – Παράλληλες δράσεις στο Φουαγιέ

Δράσεις για να απασχοληθούν τα παιδιά που θα περιμένουν στο φουαγιέ να μπουν στην αίθουσα προβολών.

«Μπες και συ στο… πλάνο!»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν μια σκηνή από μια ταινία ή ιστορία, συνθέτουν το δικό τους μοναδικό πλάνο και με… μαγικό τρόπο μπαίνουν κι εκείνα και γίνονται ήρωες στο έργο τους

Περιγραφή
Τα παιδιά σχεδιάζουν σε διαφάνειες το περιβάλλον της ταινίας ή της ιστορίας τους. Τοποθετούν τη διαφάνειά τους σε διαφανοσκόπιο και το προβάλλουν. Φορούν «κοστούμια»,  μπαίνουν και παίζουν στο πλάνο τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινάει μίση ώρα πριν κάθε προβολή από τις 11.00 μέχρι τις 17.00 το Σάββατο και την Κυριακή.

Σχεδιασμός και υλοποίηση : Ελληνικό Παιδικό Μουσείο | Χωρίς κόστος συμμετοχής.

«Φως στην οθόνη… με τον φακό της Σάρλοτ!»
Βιβλιοεργαστήρι εμπνευσμένο από το βιβλίο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης [ΜοΜΑ] «Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτις»

Περιγραφή

Ξετυλίγοντας την ιστορία του βιβλίου «Η μικρή Σάρλοτ Σκηνοθέτις», μέσα από την μπομπίνα! Τα παιδιά με βοηθό τις λέξεις που ανακαλύπτουν μέσα σε μία μπομπίνα και ορισμένα αποσπάσματα από την ιστορία βάζουν μπρος τη φαντασία τους και προσπαθούν να μαντέψουν την ιστορία της ηρωίδας Σάρλοτ. Βοηθός-σύμμαχος: το βιβλίο! Στην προσπάθεια προσέγγισης της ιστορίας του συγγραφέα η πλοκή μαζί με κινηματογραφικές λέξεις 

- Ενώνονται ρίχνοντας φως στον κόσμο του κινηματογράφου και στα συναισθήματα που προκαλεί στους ανθρώπους.
- Φως και σκιά με τη Lotte Reiniger! Με τη βοήθεια ενός κουτιού και φακού προσεγγίζουν ένα από τα πρώτα animation που αναφέρεται στο βιβλίο της Σάρλοτ.
- Οπτικά παιχνίδια εν κινήσει! Ζωοτρόπιο, θαυματοτρόπιο, flip books στη διάθεση των παιδιών για να κατανοήσουν την τεχνική της κινούμενης εικόνας σε συνδυασμό με το μετείκασμα.
- Μικροί κριτικοί κινηματογράφου: Βρίσκουμε δικές μας λέξεις – φράσεις που αποτυπώνουν το συναίσθημά μας προς μία ταινία και την ποιότητά της και «Μαζεύουμε» λέξεις – φράσεις από την ιστορία της Σάρλοτ.
- Οπτικά παιχνίδια: Τα παιδιά γνωρίζουν το ζωοτρόπιο, θαυματρόπιο, τα flip books  κ.ά. μέσα από δείγματα.
Κατασκευή Θαυματοτροπίου με πρωταγωνίστρια τη Σάρλοτ και τον γάτο της.

Διάρκεια Εργαστηρίου: 45 λεπτά | Αριθμός Συμμετεχόντων: μέχρι 20 παιδιά | Ηλικίες: από 8 ετών

Hμέρα διεξαγωγής : Σάββατο 8/12 | Ώρες διεξαγωγής : 13.00 και 14.30
Υλοποίηση : Άννα-Μαρία Βλάσση | Διοργάνωση : Εκδοτικός οίκος Μέλισσα, φορέας Opus, Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού Πολιτισμού | Χωρίς κόστος συμμετοχής.

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Stop Motion Animation
Μια από τις βασικές αποστολές του φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα των παιδιών μέσω του κινηματογράφου.

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας προσφέρει κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5+, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές. Τα εργαστήρια διδάσκονται από επαγγελματίες σε μικρές ομάδες 15 ατόμων με 2 εκπαιδευτές ανά ομάδα. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα MC3) το Σάββατο και την Κυριακή 8 και 9 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν τα βασικά στάδια/τεχνικές της διαδικασίας γυρίσματος μίας ταινίας stop motion animation.

Στην αρχή πειραματίζονται με 3 διαφορετικές τεχνικές : clay animation, object animation & special effect.
Στη συνέχεια σε ένα διαμορφωμένο σκηνικό green screen τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές στο γύρισμα μιας ταινίας με οπτικά εφέ, εμπλουτίζοντας τις σκηνές stop motion animation που μόλις έφτιαξαν. Στο τρίτο σταθμό της περιήγησης, τα παιδιά ολοκληρώνουν την διαδικασία επιλέγοντας την μουσική και τα ηχητικά εφέ και ηχογραφούν τις φωνές τους για να «ντύσουν» τις σκηνές τους.

Κόστος εισιτηρίου : 18 ευρώ το άτομο

Διάρκεια Εργαστηρίου: 2 ώρες | Αριθμός Συμμετεχόντων: 12 – 15 | Ηλικίες: 8 – 12 | Εμψυχωτές ανά ομάδα: 2
Ημέρες διεξαγωγής : Σάββατο 8/12 & Κυριακή 9/12 | Ώρες διεξαγωγής: 14:30 – 16:30 | Σχεδιασμός και υλοποίηση : The storytelling gene

Eργαστήρια κινηματογράφου στην Αίθουσα MC2
Η μαγεία του σινεμά – Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 5-7 ετών 

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν τρία βασικά στάδια/τεχνικές της διαδικασίας γυρίσματος μίας ταινίας : οπτικά εφέ, ηχογράφηση, μοντάζ. Σε ένα διαμορφωμένο σκηνικό green screen τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές στο γύρισμα μίας ταινίας με οπτικά εφέ, φοράνε κάπες και μονομαχούν, πετούν στον αέρα σε μαγικά χαλιά. Στη συνέχεια, ηχογραφούν τις φωνές τους και «ντύνουν» τις σκηνές τους με ηχητικά εφέ. Στον τρίτο σταθμό της περιήγησης, τα παιδιά μοντάρουν τις σκηνές τους, αντικαθιστώντας το πράσινο σκηνικό με εικόνες που θα επιλέξουν και ολοκληρώνουν την διαδικασία επιλέγοντας τη μουσική.

Κόστος εισιτηρίου: 16 ευρώ το άτομο

Διάρκεια Εργαστηρίου: 1,5 ώρες | Αριθμός Συμμετεχόντων: 15 | Ηλικίες: 5 – 7 | Εμψυχωτές ανά ομάδα: 2
Ημέρες διεξαγωγής : Σάββατο 8/12 & Κυριακή 9/12 | Ώρες διεξαγωγής: 11:00 – 12:30 | Σχεδιασμός και υλοποίηση : The storytelling gene

Τιμές εισιτηρίων προβολών
5 € (προπώληση)
6 € (πώληση κατά την είσοδο)

Eισιτήρια 
210 72.82.333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες
www.athicff.com
https://www.facebook.com/athicff/
www.megaron.gr