Κάννες 2019: Τα φαντάσματα του ωκεανού επισκέπτονται το «Atlantique» της Ματί Ντιόπ - cinemagazine.gr
13:17
19/5

Κάννες 2019: Τα φαντάσματα του ωκεανού επισκέπτονται το «Atlantique» της Ματί Ντιόπ

Η πρώτη ταινία μαύρης σκηνοθέτιδας στα χρονικά που συμμετέχει στο Επίσημο Τμήμα, το «Atlantique» παρά τις όποιες κατασκευαστικές αδυναμίες, προσφέρει ένα σινεμά άγριας, υπνωτιστικής ομορφιάς και συνάμα μια ευχάριστη έκπληξη σε ένα προβλέψιμο μέχρι στιγμής διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Αποστολή στις Κάννες: Κωστής Θεοδοσόπουλος

Ένας θεόρατος φουτουριστικός πύργος αναδύεται σε ένα προάστιο του Ντακάρ, ξεπροβάλλοντας ανάμεσα απ’ τις φτωχογειτονιές ως ένα εμφατικό μνημείο αντιθέσεων. Η 17χρονη Άντα είναι ερωτευμένη με τον Σουλεϊμάν αλλά τον συναντά μονάχα στα κρυφά καθώς σύντομα πρόκειται να παντρευτεί -παρά την θέληση της- ένα εύπορο άντρα, ικανό να της εξασφαλίσει μια άνετη ζωή. Ένα βράδυ, ο Σουλεϊμάν και η παρέα του επιχειρούν να περάσουν δια θαλάσσης στην μακρινή Ισπανία για να αναζητήσουν εκεί ένα καλύτερο μέλλον. Αρκετές μέρες αργότερα, μια μυστηριώδης φωτιά διακόπτει το γάμο της Άντα και ένας αστυνομικός καλείται να διερευνήσει το αναπάντεχο γεγονός. Κανείς δεν ξέρει, όμως, ότι ο Σουλεϊμάν - κατά κάποιο παράδοξο τρόπο - έχει μόλις επιστρέψει. 

Το «Atlantique» μας συστήνει σε ένα άκρως ελπιδοφόρο γυναικείο βλέμμα

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως στο «Atlantique» όλα είναι ωκεανός. Όπως φανερώνει και ο τίτλος, η θάλασσα αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ματί Ντιόπ, οι ιστορίες των ηρώων της αλλά κυρίως το συλλογικό τραύμα ενός λαού, που έχει δει στα βάθη της να χάνονται οι άνθρωποί του στη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής. Μεταπηδώντας από την υποκριτική στη σκηνοθεσία, η Ντιοπ (πρωταγωνίστρια μεταξύ άλλων στα «35 Σφηνάκια Ρούμι» της Κλερ Ντενί) επισκέπτεται τον τόπο καταγωγής της και βασίζεται στην ομώνυμη μικρού μήκους ταινίας της για να διηγηθεί κάτι που αρχικά διαγράφεται ως μια τυπική ιστορία για την γυναικεία καταπίεση και τις ταξικές ανισότητες στη Σενεγάλη. Όταν το μεταφυσικό στοιχείο παρεισφρέει αποφασιστικά στην αφήγηση, το «Atlantique» ξεφεύγει από την λογική μιας αληθοφανούς παράθεσης γεγονότων για να βρει τελικά στο πρόσωπο της Άντα την οριστική και αμετάκλητη πρωταγωνίστριά του. Εναν αρμονικά σμιλευμένο γυναικείο χαρακτήρα που όταν ο ωκεανός κλέβει την αγάπη της, οδηγείται σε μια επίπονη ενηλικίωση, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή φάνταζε ανέφικτη. 

Βαθιά επηρεασμένο από το περιπετειώδες σινεμά της Κλέρι Ντενί, το «Atlantique» ξεχωρίζει για την άγρια και υπνωτιστική ομορφιά του, αποτέλεσμα της εξαιρετικής νατουραλιστικής φωτογραφία της Κλαίρ Ματόν, ενός ηχητικού συνδυασμού που τοποθετεί στο επίκεντρο τη βοή των κυμάτων και ενός απόκοσμου σάουντρακ που φέρει την υπογραφή της Φατίμα Αλ Καντίρι. Έτσι, εκτός από ένα coming of age δράμα, η ταινία λειτουργεί εξόχως και ως μια ιστορία φαντασμάτων, μια παραβολή για την απώλεια και το πώς αυτή μπορεί να στοιχειώσει, ατομικά αλλά και συλλογικά. Αν κάπου η απειρία προδίδει την Ντιοπ, είναι σε κάποια σεναριακά άλματα που ανά στιγμές επιχειρεί καθώς και στην αδυναμία της να πλαισιώσει τους κεντρικούς ήρωες με χαρακτήρες που έχουν βάθος και ενδιαφέρον. Παρά τις όποιες αδυναμίες όμως, το «Atlantique» μας συστήνει σε ένα άκρως ελπιδοφόρο γυναικείο βλέμμα και σε μια κινηματογραφική εμπειρία στην οποία αξίζει να αφεθεί κανείς. 

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών (14 - 26 Μαΐου) ξεκίνησε και το ΣΙΝΕΜΑ - cinemagazine.gr βρίσκεται στην Κρουαζέτ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ανταποκρίσεις, αποκλειστικά θέματα και αφιερώματα!

Διαβάστε ακόμη:
Κάννες 2019: Με «Πόνο και Δόξα» ο Πέδρο Αλμοδόβαρ υπογράφει την καλύτερη ταινία του εδώ και πολλά χρόνια
Κάννες 2019: Το «Rocketman» είναι το καινούργιο «Bohemian Rhapsody». Καλώς ή κακώς
Κάννες 2019: Το «Sorry We Missed You» είναι ένας διδακτικός και προβλέψιμος Λόουτς

Κάννες 2019: Το «Bacurau» σερβίρει συναρπαστικά ένα κινηματογραφικό κοκτέιλ μολότοφ
Κάννες 2019: Οι «Άθλιοι» προσπαθούν να «κάνουν το σωστό» σε ένα Παρίσι που βράζει
Κάννες 2019: Τα ζόμπι του Τζάρμους δαγκώνουν πολύ λιγότερο από τα βαμπίρ του

Κάννες 2019: Αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φεστιβάλ
Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ, Λόουτς και Ντολάν στο πρόγραμμα των φετινών Καννών
«Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου στο διαγωνιστικό των Καννών
Once Upon a time in... Κάννες! Ταραντίνο, Κεσίς, Νοέ είναι οι φετινές προσθήκες των Καννών
Λάνθιμος, Παβλικόφσκι, Φάνινγκ και σία! Ο Ινιαρίτου θα έχει εκλεκτή συντροφιά στις Κάννες

Ο Πάνος Κούτρας συναντά την Κλερ Ντενί στην Κριτική Επιτροπή των φετινών Καννών
Τρέιλερ: Οι αδερφοί Νταρντέν επιστρέφουν στις Κάννες με το «Ahmed»
Ρόμπερτ Πάτινσον και Γουίλεμ Νταφόε ανάβουν τον «Φάρο» των Καννών
Η Ανιές Βαρντά εμπνέει το επίσημο πόστερ του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών
«Rocketman»: Η κινηματογραφική βιογραφία του Έλτον Τζον θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες
Το «The Dead Don’t Die» του Τζιμ Τζάρμους θα ανοίξει το φετινό Φεστιβάλ Καννών!