Η νέα ταινία του Μπάρι Τζένκινς ακολουθεί τα βήματα του Άλβιν Έιλι - cinemagazine.gr
17:10
4/6

Η νέα ταινία του Μπάρι Τζένκινς ακολουθεί τα βήματα του Άλβιν Έιλι

Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός των «Moonlight» και «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» θα σκηνοθετήσει την κινηματογραφική βιογραφία ενός θρύλου του μοντέρνου χορού.

Από τον Πάνο Γκένα

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νέους σκηνοθέτες θα συναντήσει έναν από τους κορυφαίους χορογράφους όλων των εποχών. Ο Μπάρι Τζένκινς που είδε το «Moonlight» να κερδίζει (επεισοδιακά είναι αλήθεια) το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας το 2017 και πριν λίγους μήνες την Ρετζίνα Κινγκ να αποσπά το Όσκαρ Β' Γυναικείου για το «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει», έχει έτοιμο το επόμενο κινηματογραφικό του βήμα. Σχεδόν κυριολεκτικά.

Ο Τζένκινς θα αναλάβει την κινηματογραφική βιογραφία του Άλβιν Έιλι (1931 - 1989), του σπουδαίου Αφροαμερικανού χορογράφου που βοήθησε στη διάδοση του σύγχρονου χορού μέσα από τη διαφυλετική ομάδα Alvin Ailey American Dance Theater. Ο Άιλι έδωσε ευκαιρίες σε μαύρους χορευτές και χορογράφους να διοχετεύσουν το ταλέντο τους στο σύγχρονο χορό, σε μία χρονική περίοδο που κάτι τέτοιο φάνταζε αδιανόητο. Η χορογραφία του με τίτλο «Revelations» είναι μία από τις πιο διάσημες του 20ου αιώνα. 

Μεγαλωμένος στο Τέξας, ο Άλβιν Άιλι γνώρισε επιτυχία σε νεαρή ηλικία αλλά τη δεκαετία του '80 οι εθισμοί σε ναρκωτικά και αλκοόλ τον οδήγησαν σε νευρικό κλονισμό. Προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την ομοφυλοφιλία και κατ' επέκταση την ιδιωτική του ζωή, και το 1989 πέθανε από επιπλοκές σχετιζόμενες με τον ιο του AIDS.

Ο Μπάρι Τζένκινς, σκηνοθέτης που αποδεδειγμένα μπορεί να σταθεί τρυφερά - σχεδόν ιμπρεσιονιστικά - απέναντι σε ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν κοινωνικούς αποκλεισμούς, θα συνεργαστεί στενά με την ομάδα και τη διεύθυνση του Alvin Ailey American Dance Theater με σκοπό να προσεγγίσει πιστά τη ζωή του μεγάλου χορογράφου.