Berlinale 2018: Ο Γκας Βαν Σαντ ευχαριστεί για το «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot» τον Ρόμπιν Γουίλιαμς - cinemagazine.gr
14:21
20/2

Berlinale 2018: Ο Γκας Βαν Σαντ ευχαριστεί για το «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot» τον Ρόμπιν Γουίλιαμς

Γκας Bαν Σαντ και Χοακίν Φοίνιξ συνεργάζονται ξανά μετά από 23 χρόνια και βρέθηκαν στο Βερολίνο για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot» που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό.

Αποστολή στο Βερολίνο: Πάνος Γκένας

Παλιός γνώριμος της Μπερλινάλε από την αρχή της καριέρας του με το «Mala Noche» (1986), ο Γκας Βαν Σαντ που έχει επισκεφτεί το βερολινέζικο φεστιβάλ με τα «Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» (1997) και «Milk» (2008), παρουσίασε σήμερα τη νέα ταινία του «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot» με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φοίνιξ. Η ταινία βασίζεται στην αυτοβιογραφία του αθυρόστομου εικονογράφου Τζον Κάλαχαν και αποτελεί την επιστροφή του βραβευμένου δημιουργού μετά τα απογοητευτικά «Η Γη της Επαγγελίας» και «Μια Θάλασσα από Δέντρα», με μία σπουδαία (ξανά) ερμηνεία από τον Φοίνιξ. 

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Μετά το τροχαίο που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει ο Τζον Κάλαχαν (Χοακίν Φοίνιξ) είναι να κόψει το ποτό. Όταν ξεκινά απρόθυμα τη θεραπεία - με την ενθάρρυνση της φίλης του (Ρούνεϊ Μάρα) και του χαρισματικού υποστηρικτή του (Τζόνα Χιλ) - ο Κάλαχαν ανακαλύπτει ένα νέο ταλέντο: το να σχεδιάζει τολμηρά, ασεβή καρτούν για εφημερίδες που τελικά γίνονται δημοφιλή σε όλη τη χώρα και του δίνουν νέα διάθεση για ζωή.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της προβολής παρουσία των Γκας Βαν Σαντ, Χοακίν Φοίνιξ και Ούντο Κίερ, το πρώτο όνομα που ακούστηκε ήταν αυτό του αείμνηστου Ρόμπιν Γουίλιαμς, στον οποίο ο σκηνοθέτης αποδίδει «ευχαριστήρια» στους τίτλους τέλους.

«Η εταιρεία του Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου. Μου άρεσε η δουλειά του Κάλαχαν και ήθελα να το κάνω από τότε, αλλά ο χρόνος πέρασε. Ο Κρίστοφερ Ριβ, που ήταν φίλος του, ήθελε να τον υποδυθεί ως φόρο τιμής», είπε ο Γκας Βαν Σαντ. «Το ατύχημα οδήγησε τον Τζον σε μία απόφαση. Η πρώτη αποκατάσταση ήταν η φυσική και η επόμενη, η σχετική με το αλκοόλ, τον οδήγησε στην τέχνη», συμπλήρωσε, ενώ ο πρωταγωνιστής του Χοακίν Φοίνιξ πρόσθεσε πως «το να πίνεις είναι αναπηρία».

Ο Χοακίν Φοίνιξ, που πέρασε μεγάλο μέρος της συνέντευξης τύπου σχεδόν με την πλάτη, δεν αισθανόταν καθόλου άνετα με την υποχρέωση της press conference. Στην ερώτηση για το πως προετοιμάστηκε για το ρόλο απάντησε: «Διάβασα το βιβλίο αρκετές φορές και υπήρχε επίσης υλικό σε βίντεο με τον Τζον. Μετά το ατύχημα, η κινησιολογία του σώματος αλλάζει. Οπότε μελέτησα καλά αυτό το κομμάτι». Αν και δεν συμπαθεί τα φεστιβάλ, ο Φοίνιξ είχε έναν καλό λόγο για το Φεστιβάλ Βερολίνου. «Όταν πάω στα φεστιβάλ συνήθως κάνω μόνο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους. Χθες ήμουν μαζί με τον Γκας Βαν Σαντ σε μία ομιλία με την ευκαιρία του Berlinale Talents και είδα νέους καλλιτέχνες. Χάρηκα πολύ που το φεστιβάλ είναι ένα βήμα για τους νέους δημιουργούς».

«Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο, αλλά αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα μέρη γιατί στο βιβλίο οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές. Ουσιαστικά κρατήσαμε το κομμάτι της αποκατάστασης και την εξέλιξή του ως εικονογράφο», συμπλήρωσε ο Βαν Σαντ. Η ταινία επανασυνδέει τον σκηνοθέτη με τον Χοακίν Φοίνιξ, 23 χρόνια μετά το «Έτοιμη για Όλα» (1995). «Είναι σπουδαίο να δουλεύεις μαζί του. Ο Γκας είναι συνεπής και αισθάνεσαι άνετα στο γύρισμα. Και η αλήθεια είναι πως είχαμε πολλή πλάκα σ’ αυτή την ταινία», σχολίασε ο Φοίνιξ για το reunion.

Σχετικά με την πολιτική ορθότητα και το τι θεωρείται προκλητικό ή προσβλητικό στις μέρες μας, ο Βαν Σαντ δήλωσε πως επέλεξε τα σχέδια του Κάλαχαν στην ταινία εντελώς δημοκρατικά. «Διάλεξα αυτά που μου άρεσαν. Κυκλοφορούν άλλωστε τόσα πολλά, στο ίντερνετ ή ακυκλοφόρητα σε βιβλία. Ο Κάλαχαν δεν έβαζε όρια και έπαιζε με τις συμβάσεις. Τα σχέδια τα δούλευε σαν κομμάτι ενός μεγάλου παζλ. Για παράδειγμα ένα από αυτά που μου άρεσαν πολύ ήταν ένα σκίτσο της Αρίθα Φράνκλιν που την έγραφε ως ¨Ουρήθρα”. Ο Τζον ήταν αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε και αυτή η κωμική πλευρά ήταν η αντίδρασή του».

Την πιο συγκινητική στιγμή της συνέντευξης τύπου  την πρόσφερε ωστόσο ο Ούντο Κίερ, αναφερόμενος στην πρώτη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη στο «Mala Noche», αλλά και στον αδικοχαμένο αδερφό του Φοίνιξ, Ρίβερ. «Ο Γκας Βαν Σαντ με βρήκε για το “Mala Noche” και συνεργαστήκαμε ξανά στο “Δικό μου Άινταχο”. Εκεί έπαιζα μαζί με τον Ρίβερ, και ο χαρακτήρας μου λεγόταν Χανς. Τώρα ξαναπαίζω έναν Χανς και συνεργάστηκα με τον αδερφό του Ρίβερ, τον Χοακίν. Είμαι πολύ περήφανος».

Το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 15-25 Φεβρουαρίου 2018 και το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr σας υπόσχεται καθημερινά τις πιο ζεστές ανταποκρίσεις!

Διαβάστε ακόμη:
Berlinale 2018: Τι έκανες «Damsel» στην Άγρια Δύση;

Berlinale 2018: Το «U - July 22» αναβιώνει ανατριχιαστικά τη σφαγή στην Ουτόγια​
Berlinale 2018: Τα οικογενειακά (και κινηματογραφικά) αδιέξοδα του «Figlia Mia»

Berlinale 2018: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται στο εξαιρετικό «Transit» του Κρίστιαν Πέτζολντ
Berlinale 2018: Ο Αλεξέι Γκέρμαν Τζ. επιστρέφει με τον «Ντοβλάτοφ» στα σοβιετικά του φαντάσματα
Berlinale 2018: Αντέχει η αγάπη στο χρόνο, τα χρέη και τους πειρασμούς;

Berlinale 2018: Το Φεστιβάλ Βερολίνου άνοιξε αυλαία (κουνώντας την ουρά του)
Berlinale 2018: Who let the dogs out? Μα φυσικά ο Γουές Άντερσον!
Berlinale 2018: Το φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!