Berlinale 2019: Το Φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε! - cinemagazine.gr
16:02
6/2

Berlinale 2019: Το Φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!

Η ομάδα του cinemagazine.gr στρατοπεδεύει στο μεγαλύτερο χειμερινό φεστιβάλ της Ευρώπης και για τις επόμενες 10 ημέρες θα σας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από την 69η Berlinale. 

Από τον Πάνο Γκένα

Φεβρουάριος για πολλούς σημαίνει Φεστιβάλ Βερολίνου και όσα το συνοδεύουν. Τις γλυκύτατες αρκούδες, τις τοπικές μπύρες και φυσικά την δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος μερικές από τις ταινίες που αναμένεται να μας απασχολήσουν μέσα στην κινηματογραφική χρονιά. Από αύριο, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, το cinemagazine.gr θα φροντίζει με καθημερινές ανταποκρίσεις να μεταφέρει όσα συμβαίνουν μέσα στις σκοτεινές οθόνες της πόλης!

Για αρχή όμως, ένα μικρό ξεδιάλεγμα. Στο χάος των προβολών του φεστιβάλ, ξεχωρίσαμε 15 ταινίες που αναμένουμε λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες, και για τις οποίες θα διαβάσετε σίγουρα τη γνώμη μας μέσα στις επόμενες ημέρες. Ιδού λοιπόν οι προτάσεις! 

«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα

Τέσσερα χρόνια μετά την «Έκρηξη», ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει με ένα «Θαύμα» και κάνει πρεμιέρα στο «Πανόραμα» της Μπερλινάλε 2019. Η Αγγελική Παπούλια και η Γιούλα Μπούνταλη υποδύονται μία αστυνομικό και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στο Μεσολόγγι. Μια αυτοκτονία θα φέρει τα πάνω-κάτω στη μικρή πόλη και θα ενώσει τις ζωές των δύο γυναικών. Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Θάνος Τοκάκης, Κατερίνα Χέλμη συμπληρώνουν μεταξύ άλλων το καστ και στο πρωτότυπο σάουντρακ, συμπράττουν τρεις ετερόκλητοι καλλιτέχνες: ο Σουηδός Jean-Paul Wall, οι σταθεροί συνεργάτες του Τζουμέρκα drog_A_tek και ο Φοίβος στην πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία. Ανυπομονούμε!

«The Golden Glove» του Φατίχ Ακίν

Μετά την επιτυχία του «Μαζί ή Τίποτα» (Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), ο Φατίχ Ακίν εμπνέεται από την αληθινή ιστορία ενός κατά συρροήν δολοφόνου που έδρασε στο Αμβούργο τη δεκαετία του '70 για άμεση (κινηματογραφική) σύγκριση με τον πρόσφατο Λαρς φον Τρίερ. Πρωταγωνιστεί ο Γιόνας Ντάσλερ του υποψήφιου για Όσκαρ «Never Look Away»), η Μαργαρέτε Τίσελ («The Dark») και ο συνήθης ύποπτος Άνταμ Μπουσδούκος.

«The Souvenir» της Τζοάνα Χογκ

Το ημι-αυτοβιογραφικό φιλμ της Τζοάνα Χογκ που θριάμβευσε πριν λίγες μέρες στο Sundance κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (στο τμήμα world cinema) θα πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του στο Βερολίνο και όλοι έχουν υψηλές προσδοκίες. Στη Βρετανία της δεκαετίας του '80, μία νεαρή γυναίκα θέλει να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία, παρασύρεται όμως σε μια καταστροφική σχέση. Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Όνορ Σουίντον-Μπερν, κόρη της Τίλντα Σουίντον, η οποία υποδύεται στο «Souvenir» τη μητέρα της, κάτι που είχε επαναληφθεί και στο «I am Love» του Λούκα Γκουαντανίνο.

«Amazing Grace» του Αλαν Έλιοτ

Το 1972 η θρυλική Αρίθα Φράνκλιν τραγούδησε στο ναό της Εκκλησίας των Βαπτιστών στο Λος Άντζελες με αφορμή την κυκλοφορία του εκπληκτικού «Amazing Grace». Το υλικό όμως δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας για 47 χρόνια. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο της Βασίλισσας της Σόουλ, ο παραγωγός Άλαν Έλιοτ παρουσιάζει με υπερηφάνια τη μουσική ταινία που γύρισε για λογαριασμό της Warner με σκηνοθέτη τον Σίντνεϊ Πόλακ και θυμίζει σε όλους το μεγαλείο και την ανθρωπιά ενός αξεπέραστου ταλέντου.

«The Ground beneath My Feet» της Μαρί Κρόιτσερ

Εφτά χρόνια μετά το νικηφόρο ντεμπούτο της «The Fatherless», η Μαρί Κρόιτσερ επιστρέφει στο Διαγωνιστικό του Βερολίνου με μία σπουδή πάνω στην ασφυκτική εργασιομανία. Σε μία κοινωνία που στοχεύει αποκλειστικά στην επίτευξη στόχων, η Λόλα θα πρέπει να σταθμίσει την επαγγελματική ζωή με τις οικογενειακές της υποχρεώσεις. Η γραμμή όμως που χωρίζει την τάξη με το χάος θα αποδειχθεί εξαιρετικά λεπτή.

«Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου

Η Μαριάννα Οικονόμου («Ο Πιο Μακρύς Δρόμος», βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας και υποψηφιότητα για το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου) επιστρέφει με μία κινηματογραφική σπορά ελπίδας! Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου εφτά αγρότες θα κάνουν μια νέα αρχή. Με βοήθεια τη μουσική του Βάγκνερ αποφασίζουν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Ένα πρωτότυπο, επίκαιρο και γεμάτο χιούμορ ελληνικό ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του Culinary Cinema της φετινής Μπερλινάλε.

«By the Grace of God» του Φρανσουά Οζόν

Ο Αλεξάντρ ζει με την οικογένειά του στη Λιόν. Μία μέρα ανακαλύπτει πως ο ιερέας που τον κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος εξακολουθεί να συνεργάζεται με μικρά αγόρια. Βασισμένος στην αληθινή ιστορία που σόκαρε τη Γαλλία το 2016 και αφορούσε την κατηγορία ασέλγειας σε 70 αγόρια από τον ιερέα Μπερνάρντ Πρεϊνά, ο Φρανσουά Οζόν αφήνει πίσω το απογοητευτικό ερωτικό θρίλερ «Διπλός Εραστής» για να καταγγείλει τις πραγματικές αμαρτίες παιδοφιλίας και αποσιώπησης σεξουαλικών εγκλημάτων που βαραίνουν τον κλήρο.

«Acid» του Αλεξάντερ Γκορτσίλιν

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του 26χρονου ηθοποιού Αλεξάντερ Γκορτσίλιν («Summer», «Ο Πιστός») επιχειρεί μία βουτιά στη σύγχρονη Ρωσία μέσα από το βλέμμα μιας παρέας νέων που αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν κανένα στήριγμα. Απόντες πατεράδες, άνευρα γυμναστήρια, αδιάφορη εκκλησία, βαρετά σπίτια δίνουν τη θέση τους σε έναν ανέλπιδο κόσμο γυμνής σάρκας και ναρκωτικών. Κι ένα μπουκάλι με οξύ υπόσχεται πως θα δρομολογήσει εξελίξεις.

 

«Monos» του Αλεχάντρο Λάντες

Άλλη μία ταινία που μας έρχεται με περγαμηνές από  Sundance (Ειδικό βραβείο της Επιτροπής). Πολεμικό φιλμ και θρίλερ επιβίωσης, το «Monos» ακολουθεί μία ομάδα περιθωριακών εφήβων σε μία παραστρατιωτική οργάνωση. Οι μέρες ξεγνοιασιάς θα περάσουν ανεπιστρεπτί όταν ένα μοιραίο επεισόδιο θα τους αναγκάσει να κρυφτούν πιο βαθιά στη ζούγκλα. Μουσική από τη Μίκα Λέβι, φωτογραφία του Τζάσπερ Γουλφ και μοντάζ του υποψήφιου για Όσκαρ Γιώργου Μαυροψαρίδη συμπληρώνουν το άγριο εφηβικό όραμα του Λάντες («Porfirio»).

«La Paranza dei Bambini» του Κλαούντιο Τζιοβανέσι

Νέα παιδιά παίζουν το παιχνίδι της επιβίωσης στη Νάπολη. Όπλα, ναρκωτικά, ληστείες κι ένας άγραφος νόμος που διέπει τις σχέσεις τους: ο σημερινός αρχηγός μπορεί αύριο να είναι νεκρός. Ο Κλαούντιο Τζιοβανέσι (σκηνοθέτης του «Fiore» που είδατε στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας) μεταφέρει το ομώνυμο βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο («Γόμορρα») με πρωταγωνιστές ένα καστ μη επαγγελματιών. Βασισμένος στην ενέργεια της νεανικής ορμής υπόσχεται να αποδώσει αυθεντικά την εμπειρία μίας μόνιμης «εμπόλεμης ζώνης».

«Varda by Agnès» της Ανιές Βαρντά

Σε ηλικία 90 χρονών, η Ανιές Βαρντά παραμένει πρωτοπόρος και επίκαιρη. Με απαράμμιλη αίσθηση ελευθερίας μιλά για το καλλιτεχνικό της όραμα και τις ιδέες της χωρίζοντας την καριέρα της στην αναλογική (1954 - 2000) και ψηφιακή εποχή (2000 ως σήμερα), αποδεικνύοντας πως το Νέο Κύμα συνεχίζει να παφλάζει δημιουργικά και ευεργετικά μέσα της. Η Βαρντά μας καλεί δυο χρόνια μετά το «Πρόσωπα και Ιστορίες» σε ένα ανορθόδοξο ταξίδι και εμείς δηλώνουμε συνοδοιπόροι.

«Ghost Town Anthology» του Ντενί Κοτέ

Σε μία μικρή πόλη, ένα τροχαίο δυστύχημα αναστατώνει την ήρεμη ρουτίνα των 215 κατοίκων. Το πένθος θα επηρεάσει την οικογένεια, τους χωριανούς, ακόμα και τις αποφάσεις της δημάρχου. Το χιόνι θα σκεπάσει σαν βαρύ πέπλο την περιοχή και η ομίχλη που έρχεται κουβαλά... μυστηριώδεις φιγούρες. Ο Καναδός Ντενί Κοτέ («Boris Without Béatrice», «Η Vic + η Flo Είδαν μία Αρκούδα») επισκέπτεται για τρίτη φορά το Διαγωνιστικό της Μπερλινάλε με μία ταινία που ασφαλώς δεν μοιάζει με τις άλλες. Γύρισμα σε 16mm, απόκοσμη ατμόσφαιρα και μία ανθολογία τρόμου που θέλουμε πολύ να μας κάνει να μην κλείσουμε μάτι!

«We Are Little Zombies» του Μακότο Ναγκαχίσα

Μία από τις πιο πρωτότυπες ταινίες του προγράμματος, τα «μικρά ζόμπι» του Ναγκαχίσα είναι τέσσερα ορφανά που αποφασίζουν ότι τα δάκρυα δεν θα βοηθήσουν κανένα και βάζουν στόχο να δημιουργήσουν μία μπάντα για να κατακτήσουν τον κόσμο. Μουσική, κοινωνικό σχόλιο, τραγωδία, κωμωδία και εφηβικά όνειρα σε ένα κινηματογραφικό τσουνάμι!

«Divine Love» του Γκαμπριέλ Μασκάρο

Στο όχι και τόσο μακρινό 2027, η Τζοάνα, μέλος μιας σέκτας Ευαγγελικών με το όνομα Divino Amor, έχει έναν εναλλακτικό τρόπο να βοηθά ζευγάρια σε κρίση: το σεξ! Τα πράγματα θα γίνουν λίγο πιο περίπλοκα όταν διαπιστωθεί πως είναι έγγυος. Ο Γκαμπριελ Μασκάρο, σκηνοθέτης του «Neon Bull» δημιουργεί ένα παιχνιδιάρικο, φουτουριστικό γκόσπελ και διερωτάται: τελικά η πίστη μπορεί να μετακινήσει βουνά;

«The Boy Who Harnessed the Wind» του Τσιούετελ Έτζιοφορ

Τον γνωρίσαμε ως ηθοποιό («12 Χρόνια Σκλάβος») και τώρα επιχειρεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Βασισμένος στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Καμκαουάμπα, ο Ετζιοφόρ βρίσκει στο «The Boy Who Harnessed the Wind» τις συνδέσεις της φτώσειας με το έλλειμα εκπαίδευσης, τη μοντέρνα εκβιομηχανοποίηση με την κλιματική αλλαγή και κρατά το ρόλο του πατέρα σε ένα βαθιά προσωπικό, κινηματογραφικό πρότζεκτ.

Το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 7-17 Φεβρουαρίου 2019 και το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr σας υπόσχεται καθημερινά τις πιο ζεστές ανταποκρίσεις!