Αντίο στον Μπράιαν Ντένεχι (1938-2020) των ταινιών και του θεάτρου - cinemagazine.gr
14:44
17/4

Αντίο στον Μπράιαν Ντένεχι (1938-2020) των ταινιών και του θεάτρου

Ο Μπράιαν Ντένεχι της θεατρικής σκηνής, αλλά και των πάμπολλων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ρόλων, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Από τον Πάνο Γκένα

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε πως ο πατέρας μας, Μπράιαν, πέθανε χθες το βράδυ από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό. Larger than life, γενναιόδωρος, περήφανος και αφοσιωμένος πατέρας και παππούς, θα λείψει στη γυναίκα του Τζένιφερ, στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του», έγραψε χθες η κόρη, και ηθοποιός, Ελίζαμπεθ Ντένεχι στο twitter ανακοινώνοντας τον θάνατο του Μπράιαν Ντένεχι.

Με χαρακτηριστική σωματική διάπλαση, πολυσυλλεκτικούς ρόλους και μία καριέρα πέντε δεκαετιών, ο Μπράιαν Ντένεχι πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση το 1977 συμμετέχοντας σε 10(!) σειρές (μεταξύ των οποίων στα «Kojak», «MASH»), αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστός ως αδίστακτος σερίφης Γουίλ Τιζλ στο «Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα» (1982). Ακολούθησαν πολλοί χαρακτήρες σε αγαπημένες ταινίες όπως το «Cocoon» του Ρον Χάουαρντ (συμμετείχε και στο σίκουελ), «Legal Eagles» του Άιβαν Ράιτμαν με την τριπλέτα Ρέντφορντ, Γουίνγκερ, Χάνα, «Silverado» του Λόρενς Κάσνταν, «Αθώος μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου» του Άλαν Πάκουλα (το αφεντικό του Χάρισον Φορντ), «Η Κοιλιά του Αρχιτέκτονα» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, «Tommy Boy», «Romeo + Juliet» και «Ρατατούης».

Στην διακεκριμένη θεατρική καριέρα του, ο Ντένεχι υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του Γουίλι Λόμαν από τον «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, για το οποίο κέρδισε Τόνι το 1999 και το βραβείο Ολίβιε στο Λονδίνο. Λίγα χρόνια μετά κέρδισε το δεύτερο Τόνι του με την ερμηνεία του στο «Ταξίδι μιας Μεγάλης Μέρας μέσα στη Νύχτα» του Ευγένιου Ο' Νιλ. Σύμφωνα με το Variety, ο Ντένεχι ήταν «ίσως ο καταλληλότερος ερμηνευτής των έργων του Ευγένιου Ο' Νιλ».

Πριν λίγους μήνες, το κοινό του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τον απόλαυσε στo λυρικό «Driveways» του Άντριου Αν, σε έναν από τους τελευταίους, δυστυχώς, ρόλους του στη μεγάλη οθόνη.