Ο Γκας Βαν Σαντ θα σκηνοθετούσε το «Brokeback Mountain» με Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μπραντ Πιτ; - cinemagazine.gr
10:24
20/7

Ο Γκας Βαν Σαντ θα σκηνοθετούσε το «Brokeback Mountain» με Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μπραντ Πιτ;

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως έφτασε πολύ κοντά στο να σκηνοθετήσει το «Μυστικό του Brokeback Mountain» με πρωταγωνιστές τους δυο λαμπερούς σταρ.

Από τον Πάνο Γκένα

Μετά από 15 σχεδόν χρόνια, το «Μυστικό του Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι παραμένει μία λιτή αισθηματική, όσο και επανασταστική κινηματογραφική στιγμή. Μπορεί το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας τότε να προσπέρασε (είχε κερδίσει σκανδαλωδώς το «Crash» του Πολ Χαγκις), όμως η ρομαντική μπαλάντα του Λι άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές βραβεύσεις όπως το «Moonlight» και σφράγισε τη μνήμη των θεατών με το ερμηνευτικό δίδυμο των Χιθ Λέτζερ - Τζέικ Τζίλενχαλ.

Πως θα σας φαίνονταν όμως οι Μπραντ Πιτ και Λεονάρντο Ντι Κάπριο στους ρόλους;

Ο Γκας Βαν Σαντ, ανοιχτά γκέι δημιουργός, υποψήφιος για Όσκαρ με τα «Good Will Hunting», «Milk» και βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για τον «Ελέφαντα», αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως οι δυο σταρ ήταν υποψήφιοι για τους ρόλους των Τζακ και Ένις. Το γεγονός πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, έφτασαν κοντά στο να ταξιδέψουν στο «Brokeback Mountain» ήταν γνωστό, αλλά τα ονόματα των Πιτ και Ντι Κάπριο ακούγονται για πρώτη φορά.

«Κανείς δεν ήθελε να το κάνει», δήλωσε ο Βαν Σαντ. «Δούλευα σ' αυτό και ένιωθα πως χρειαζόμασταν ένα πολύ δυνατό καστ, ένα διάσημο καστ. Τελικά δεν λειτούργησε. Το ζήτησα από τους συνήθεις υπόπτους: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μπραντ Πιτ, Ματ Ντέιμον, Ράιαν Φίλιπε. Όλοι αρνήθηκαν». Τα λόγια του Βαν Σαντ επιβεβαιώνει η Νταϊάνα Οσάνα, παραγωγός και βραβευμένη με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου (μαζί με τον Λάρι ΜακΜάρτρι) για το «Brokeback Mountain»: «Όλοι αυτοί οι νεαροί κύριοι, εκείνη την εποχή, απέρριψαν το έργο για διάφορους λόγους». Και δυστυχώς πριν από 15 χρόνια ένας γκέι ρόλος ισοδυναμούσε όντως με ρίσκο καριέρας για τους λαμπερούς παίχτες της βιομηχανίας.

Οι δυσκολίες της παραγωγής τελικά απομάκρυναν τον Βαν Σαντ από τη σκηνοθεσία, κάτι για το οποίο μετανιώνει: «Αυτό που θα μπορούσα να είχα κάνει, και αυτό που έπρεπε να σκεφτώ από την αρχή, ήταν να μην ανησυχώ για τους πρωταγωνιστές και να έχω στο νου πιο άγνωστα ονόματα. Δεν ήμουν έτοιμος. Δεν είμαι σίγουρος γιατί». Στην ίδια συνέντευξη ο Βαν Σαντ, αναφέρει πως του προτάθηκε και το «να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου», μία από τις καλύτερες ταινίες του 2017 και εφαλτήριο της καριέρας του νεαρού Τιμοτέ Σαλαμε. «Μου αρέσει η ταινία. Νομίζω ότι ο συναισθηματισμός της και το φινάλε ήταν κάτι που πιθανότατα δεν βρίσκονταν στο βιβλίο με τον ίδιο τρόπο».

Η νέα ταινία του Γκας Βαν Σαντ, που έκανε την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου, «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot» (διαβάστε τη γνώμη μας εδώ) αναμένεται προσεχώς στις ελληνικές αίθουσες, ενώ σε περίπου ένα χρόνο θα δούμε όντως τους Μπραντ Πιτ και Λεονάρντο Ντι Κάπριο μαζί, σε κάτι εντελώς διαφορετικό, τη νέα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Once Upon a Time In America».