«Burning»: Η καλύτερη ταινία της χρονιάς σήμερα στις Νύχτες Πρεμιέρας - cinemagazine.gr
9:40
25/9

«Burning»: Η καλύτερη ταινία της χρονιάς σήμερα στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η θριαμβευτική επιστροφή του κορεάτη σκηνοθέτη Λι Τσάνγκ-Ντονγκ, οχτώ χρόνια μετά το «Poetry», και μια από τις καλύτερες ταινίες του φετινού φεστιβάλ των Καννών, προβάλλεται στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας!

Από τον Λουκά Κατσίκα

Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας έχουν συνηθίσει να βλέπετε πρώτοι μερικές από τις καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής σεζόν που ξεκινά από Σεπτέμβρη. Και φέτος, μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα των Festival Darlings, το «Burning» («Το Παιχνίδι με τη Φωτιά») έρχεται να διεκδικήσει τον τίτλο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς.

H έκτη μεγάλου μήκους δημιουργία ενός από τους πλέον αξιοσέβαστους σκηνοθέτες του ασιατικού σινεμά αποτελεί ένα μαγευτικό αίνιγμα το οποίο χτίζεται γύρω από έναν επαρχιώτη νεαρό, μια όμορφη γνώριμη από το παρελθόν του κι έναν ευκατάστατο άντρα. Όταν το κορίτσι εξαφανίζεται μυστηριωδώς, οι υποψίες του αγοριού ότι βασικός υπεύθυνος μπορεί να είναι ο πλούσιος φίλος της αρχίζουν να τον κυριεύουν.

Χαλαρά εμπνευσμένη από ένα διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι η ταινία του Λι Τσανγκ-ντονγκ αποκαλύπτεται σταδιακά ως εξιστόρηση μιας ερωτικής εμμονής, αντανάκλαση ταξικών αντιπαραθέσεων της σύγχρονης Κορέας και ταυτόχρονα ως σύνθετο κινηματογραφικό παιχνίδι ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι. 

Η ταινία προβλήθηκε στο φετινό φεστιβάλ των Καννών και έτυχε ενθουσιώδης υποδοχής, ενώ η μη παρουσία της σε κάποιο από τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ ήταν το πιο μελανό κομμάτι της βράβευσης. Ήταν πάντως η ταινία που κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI, της διεθνούς ένωσης κριτικών κινηματογράφου, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και μεγάλες αγορές μέσα στο φθινόπωρο. 

Η ταινία «Burning» προβάλλεται σήμερα Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 21:45 στον κινηματογράφο Δαναό.