Κάννες 2018: Αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φεστιβάλ - cinemagazine.gr
9:12
9/5

Κάννες 2018: Αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φεστιβάλ

IMAGE BOOK - JEAN-LUC GODARD
Ο Γκοντάρ επιστρέφει στο φυσικό φεστιβαλικό του περιβάλλον με ένα πρότζεκτ που ετοίμαζε επί τετραετίας και το οποίο καταπιάνεται με τον σύγχρονο αραβικό κόσμο. Πέραν της επίκαιρης θεματικής της ταινίας, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η χρονική συγκυρία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Μάη του ‘68, τότε που το άλλοτε τρομερό παιδί της Nouvelle Vague σήκωνε μαζί με τον Τριφό, τον Μαλ και τα άλλα παιδιά επαναστατική παντιέρα στην Κρουαζέτ, υποχρεώνοντας το Φεστιβάλ να ρίξει άρον άρον αυλαία. Ν. Σ.

3 FACES - JAFAR PANAHI
Απ’ την άλλη πλευρά, για τον Τζαφάρ Παναχί ισχύει ακόμα η εικοσαετής απαγόρευση εξόδου από το Ιράν που του επιβλήθηκε το 2010, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν του επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις καθώς και να γράφει σενάρια ή να σκηνοθετεί ταινίες. Όπως είναι προφανές, ο Ιρανός δημιουργός αψήφησε για μία ακόμη φορά τις απαγορεύσεις και με το «3 Faces» υπέγραψε την τέταρτη ταινία του σε επτά χρόνια με τα «This is not a Film» και «Closed Curtain» να γυρίζονται κρυφά στο σπίτι του ενώ το «Taxi Tehran» ολοκληρώθηκε με τον Παναχί να προσποιείται τον οδηγό ταξί σε ένα όχημα γεμάτο με κρυμμένες κάμερες. Στο «3 Faces», ο Ιρανός σκηνοθέτης καυτηριάζει τις απαγορεύσεις του καθεστώτος της χώρας του ενάντια στις γυναίκες μέσα από την ιστορία τριών ηθοποιών σε διαφορετικά στάδια της σταδιοδρομίας τους στο μετα-επαναστατικό Ιράν, σε μια επιστροφή που θεματικά μας φέρνει στο νου το «Offside» του 2006, ένα φιλμ που ακολουθει μια ομάδα κοριτσιών καθώς προσπαθούν να εισέλθουν σε ένα στάδιο για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Κ.Θ.

LETO - KIRILL SEREBRENNIKOV
Κίριλ Σερεμπρένικοφ και Τζαφάρ Παναχί, δύο σπουδαίες φωνές του παγκόσμιου σινεμά ανταγωνίζονται για τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα αλλά κανείς από τους δύο τους δεν θα μπορέσει να παραστεί στις Κάννες λόγω περιορισμών που τους επιβλήθηκαν από τις χώρες τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σερεμπρένικοφ βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τον Αύγουστο καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες διαφθοράς και κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του πρωτοποριακού θεάτρου της Μόσχας είχε καταγγείλει στο παρελθόν το Κρεμλίνο για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην LGBT κοινότητα της χώρας γεγονός που ήταν αναμενόμενο να εγείρει τις υποψίες ότι η σύλληψή του είχε πολιτικό και εκδικητικό χαρακτήρα. Με τη νέα του ταινία «Leto», μας μεταφέρει στο Λένινγκραντ το καλοκαίρι του 1981 και στην έκρηξη της τοπικής underground ροκ σκηνής, επικεντρώνοντας την αφήγησή του σε ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ ενός νεαρού μουσικού, του μέντορά του και της γοητευτικής συζύγου του. Οι περιγραφές μιλάνε για ένα φιλμ γεμάτο ροκ μουσική, συναυλίες και σεκάνς που παραπέμπουν σε μιούζικαλ ενώ το πρώτο ασπρόμαυρο κλιπ που κυκλοφόρησε προδίδει μια έντονα ατμοσφαιρική και νοσταλγική διάθεση από τον σκηνοθέτη του «Πιστού» (Φεστιβάλ Καννών - Ενα Κάποιο Βλέμμα, 2016) και του «Betrayal»(Φεστιβάλ Βενετίας, 2012). Κ.Θ.

KNIFE + HEART - YANN GONZALEZ
Παλιός γνώριμος των Νυχτών Πρεμιέρας και σκηνοθέτης του «You and the Night» με το οποίο κέρδισε το 2013 την Χρυσή Αθηνά, ο Γιαν Γκονζάλεζ ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του καθώς το «Knife + Heart», η δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα, ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον φετινό Χρυσό Φοίνικα. Από τα ελάχιστα που έχουν αποκαλυφθεί για την ταινία γνωρίζουμε ότι η Βανέσα Παραντί πρωταγωνιστεί στον ρόλο μιας παραγωγού ταινιών πορνό η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια παραγωγή, όταν ξαφνικά βλέπει τα μέλη του cast να δολοφονούνται ένα προς ένα από κάποιον κατά συρροή δολοφόνο. Το σάουντρακ της ταινίας έχει επιμεληθεί ο Άντονι Γκονζάλεζ των M83, αδερφός του Γιαν και υπεύθυνος -μεταξύ άλλων- για τις υπέροχες synth pop μελωδίες που έντυσαν το σουρεαλιστικό «You and the Night». Κ.Θ.

EVERYBODY KNOWS - ASGHAR FARHADI
Ένας από τους πλέον αγαπημένους δημιουργούς του Φεστιβάλ Καννών (και όχι μόνο), ο πολυβραβευμένος Ιρανός Ασγκάρ Φαρχαντί των εξαιρετικών «Ένας Χωρισμός», «Το Παρελθόν» και «Ο Εμποράκος», θα έχει την τιμή να ανοίξει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης με την πρώτη εκτός Ιράν δημιουργία του. Το ισπανόφωνο «Everybody Knows» φιλοξενεί στο καστ πρωταγωνιστές του διαμετρήματος της Πενέλοπε Κρουζ και του Χαβιέ Μπαρδέμ, με την υπόθεση να επικεντρώνεται σε ένα οικογενειακό reunion στο Μπουένος Άιρες, το οποίο θα βρεθεί να κλονίζεται από μία σειρά γεγονότων και αποκαλύψεων. Και για να μην το πολυκουράζουμε, Φαρχαντί αποτελεί εγγύηση. Ν. Σ.