Κάννες 2018: Αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φεστιβάλ - cinemagazine.gr
9:12
9/5

Κάννες 2018: Αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φεστιβάλ

THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE - TERRY GILLIAM
Η κινηματογραφική οδύσσεια του 77χρονου πλέον Τέρι Γκίλιαμ μοιάζει να έφτασε στο τέλος της καθώς το «The Man Who Killes Don Quixote» μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες αντιξοοτήτων και κάθε λογής περιπετειών θα προβληθεί επιτέλους ως Ταινία Λήξης του Φεστιβάλ Κάννων.  Άνταμ Ντράιβερ, Τζόναθαν Πράις, Ολγκα Κιριλένκο και Στέλαν Σκάρσγκαρντ πρωταγωνιστούν σε μια υπερρεαλιστική μεταφορά του λογοτεχνικού αριστουργήματος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, στην οποία ο Τόμπι, έναν απογοητευμένο στέλεχος της διαφήμισης, περιπλανιέται σε έναν χρονικά απροσδιόριστο φανταστικό κόσμο, ανίκανος να διακρίνει τα όνειρα από την πραγματικότητα. Κ.Θ.

Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών

MANDY - PANOS COSMATOS
Η δεύτερη ταινία του ελληνικής καταγωγής Πάνου Κοσμάτου («Beyond the Black Rainbow») θα είναι μία από τις μεταμεσονύχτιες ένοχες απολαύσεις που ανέκαθεν οι Κάννες - και το Δεκαπενθήμερο ειδικότερα - αρέσκονταν να μας σερβίρουν. Το «Mandy» είναι μια ιστορία άγριας εκδίκησης που προσγειώνεται στην Κρουαζέτ έχοντας στις αποσκευές της μπόλικο buzz από το Σάντανς, έχει στους πρωταγωνιστικούς τον πάντα μάχιμο για κάθε είδους κουλαμάρα Νίκολας Κέιτζ και την Άντρεα Ράιζμποροου του «Birdman», ενώ υπόσχεται εκρηκτικά επίπεδα βίας σε 80s φόντο. Κοινώς, δε χάνεται. Ν. Σ.

BIRDS OF PASSAGE - CRISTINA GALLEGO, CIRO GUERRA
Τρία χρόνια αφότου διεκδίκησε το Όσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ με το «Στην Αγκαλιά του Φιδιού», ο κολομβιανής καταγωγής Τσίρο Γκουέρα συνεργάζεται σκηνοθετικά με την (υπεύθυνο παραγωγής των προηγούμενων ταινιών του) Κριστίνα Γκαλέκο και μαζί αναζητούν την καταγωγή του πανίσχυρου εμπορίου ναρκωτικών της χώρας τους, συνδυάζοντάς την με την ιστορία μιας οικογένειας ιθαγενών οι οποίοι διακινούν μαριχουάνα στην Αμερική της δεκαετίας του ‘70 και πρόκειται σύντομα να οδηγηθούν στον αλληλοσπαραγμό. Ένα σκληρό δράμα βασισμένο σε αληθινά συμβάντα αναμένεται να συναντήσει το μαγικό ρεαλισμό και την εθνογραφικά πλούσια ματιά του Γκουέρα στην ταινία που επιλέχθηκε να ανοίξει το φετινό, πολύ πλούσιο πρόγραμμα του Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών. Λ.Κ.

CLIMAX - GASPAR NOÉ
Η παρουσία του Γκασπάρ Νοέ στο Δεκαπενθήμερο μπορεί να εκληφθεί ως υποβιβασμός από τη μεγάλη κατηγορία, αφού από το «Μόνος Εναντίον Όλων» μέχρι και το προ τριετίας υπερφίαλο «Love», όλες οι ταινίες του προβοκάτορα Αργεντινού έβρισκαν τον δρόμο για το επίσημο πρόγραμμα των Καννών. Ακόμα κι έτσι όμως, το αινιγματικό «Climax» θα βρεθεί στην Κρουαζέτ υποσχόμενο - τι άλλο; - μία κλιμάκωση ανάλογη του κινηματογραφικού ύφους του Νοέ, με το θέμα της νέας του δουλειάς να περιστρέφεται γύρω από μία ομάδα χορευτών, οι οποίοι οδηγούνται στα άκρα όταν ναρκώνονται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της πρόβας. Ν. Σ.

PETRA - JAIME ROSALES
Παλαιός γνώριμος των Καννών, αν κανείς λάβει υπόψη του ότι με το πρώτο μεγάλου μήκος φιλμ του, το «Οι Ώρες της Ημέρας» (2003), είχε κερδίσει το βραβείο της FIPRESCI στο τμήμα του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών και το 2014 κέρδισε εκεί το έπαθλο της Οικουμενικής Επιτροπής για την «Όμορφη Νιότη», ο Χάιμε Ροζάλες επιστρέφει σε γνώριμα φεστιβαλικά εδάφη με την «Petra». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η νεαρή Μπάρμπαρα Λένι αναζητά τα ίχνη και την πραγματική ταυτότητα του πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ, έρχεται σε επαφή με ένα σκοτεινό δίκτυο ανθρώπων, καθένας από τους οποίους κρύβει κι από ένα επικίνδυνο μυστικό, και μοιραία βρίσκεται μπλεγμένη σε έναν ιστό διαπλοκής και βίας. Αυτά τουλάχιστον μαθαίνουμε από μια πρώτη σύνοψη της καινούργιας ταινίας ενός από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του μοντέρνου ισπανικού σινεμά, στην οποία συμπρωταγωνιστεί η Μαρίζα Παρέδες. Λ.Κ.

Εβδομάδα Κριτικής

WILDLIFE - PAUL DANO
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του εξαιρετικού 34χρονου ηθοποιού, τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίσαμε (και εκτιμήσαμε) μέσα από τους ρόλους του στο «Θα Χυθεί Αίμα», το «Little Miss Sunshine» και το «12 Χρόνια Σκλάβος», διεκδικεί το βραβείο του τμήματος Εβδομάδα Κριτικής αφού προηγουμένως απέσπασε ιδιαίτερα θερμά σχόλια κατά την πρώτη προβολή του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Σάντανς. Με πρωταγωνιστές τους Τζέικ Τζίλενχαλ και Κάρεϊ Μάλιγκαν, το διασκευασμένο από μυθιστόρημα «Wildlife» παρακολουθεί την κατάρρευση ενός ευτυχισμένου γάμου μέσα από τα μάτια του έφηβου γιου της οικογένειας και οι περισσότερες κριτικές για το φιλμ επισημαίνουν την ερμηνεία της Μάλιγκαν, το καλογραμμένο σενάριο και την αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση του Πολ Ντέινο πίσω από την κάμερα. Μια χαρά διαπιστευτήρια, εν ολίγοις, για μια πολλά υποσχόμενη σκηνοθετική διαδρομή.  Λ.Κ.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους αποτελούν τα τελευταία χρόνια μόνιμη προσθήκη του προγράμματος του Φεστιβάλ. Συνεχίζοντας αυτή την εξαιρετική πορεία διεθνούς αναγνώρισης, στην Εβδομάδα Κριτικής των φετινών Καννών συναντάμε δύο από τους πιο δραστήριους νέους σκηνοθέτες που έχουμε τα τελευταία χρόνια. 

Το «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου βρίσκεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους και σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη ακολουθεί τη Σοφία και το όνειρό της το οποίο δεν λέει σε κανέναν: ενώ περπατά σε μια έρημο διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται, δημιουργώντας το ερώτημα αν έχει χάσει ήδη την καρδιά της. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Σοφία Κόκκαλη και ο Νίκος Ζεγκίνογλου.

Εκτός διαγωνιστικού προβάλλεται η νέα μικρού μήκους του Γιώργου Ζωή, «Third Kind». Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η Γη είναι πλέον ένα παρατημένο μέρος, καθώς η ανθρωπότητα έχει βρει καταφύγιο σε άλλους πλανήτες και 3 αρχαιολόγοι επιστρέφουν στον πλανήτη για να εξετάσουν ένα μυστηριώδες σήμα που έχουν λάβει. Η ταινία είναι επιστημονικής φαντασίας και γυρίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος Βαρδάξογλου, η Εffi Rabsilber, ο Νικόλας Χανακούλας και ο Miankhail Waris Awalgul.