Λάνθιμος, Παβλικόφσκι, Φάνινγκ και σία! Ο Ινιαρίτου θα έχει εκλεκτή συντροφιά στις Κάννες - cinemagazine.gr
10:39
30/4

Λάνθιμος, Παβλικόφσκι, Φάνινγκ και σία! Ο Ινιαρίτου θα έχει εκλεκτή συντροφιά στις Κάννες

Τέσσερις άντρες και τέσσερις γυναίκες απέναντι από τον Χρυσό Φοίνικα! Μετά από αρκετή καθυστέρηση, το Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσε τα υπόλοιπα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού με Πρόεδρο τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου.

Από τον Πάνο Γκένα

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξή του, οι Κάννες ανακοίνωσαν κι επίσημα την Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού που αποτελείται από ονόματα καλλιτεχνών που οι περισσότεροι/-ες έχουν συνδέσει την πορεία τους με το Φεστιβάλ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος, φρέσκος μετά την οσκαρική υποψηφιότητα για τη σκηνοθεσία της «Ευνοούμενης», επιστρέφει στις Κάννες ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής. Η Κρουαζέτ αποτέλεσε άλλωστε εφαλτήριο για τη διεθνή καριέρα του Λάνθιμου, όταν το 2009 ο «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Το 2017 το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Λάνθιμου, «Ο Αστακός», συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό και κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής, ενώ το 2018 απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου με το «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού».

Μαζί του ο συνυποψήφιος στα φετινά Όσκαρ Πάβελ Παβλικόφσκι (Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για την «Ida»), που πέρσι κέρδισε στις Κάννες το Βραβείο Σκηνοθεσίας με τον εξαιρετικό «Ψυχρό Πόλεμο», ο Ρομπέν Καμπιγιό (Μέγα Βραβείο της Επιτροπής για το «120 BPM» το 2017), ο σκηνοθέτης και συγγραφέας εικονογραφημένων μυθιστορημάτων Ένκι Μπιλάλ, η πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα Αλίτσε Ρορβάχερ (Μέγα Βραβείο Επιτροπής με τα «Θαύματα» το 2014 και Βραβείο Σεναρίου για το «Ευτυχισμένος Λάζαρος» το 2018), μία από τις σπουδαιότερες φωνές του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, η Κέλι Ράιχαρντ των «Γουέντι και Λούσι», «Certain Women», η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Μαϊμούνα Ν'Ντάγιε με τηλεοπτική και θεατρική πείρα («Eye of the Storm») και η ηθοποιός Ελ Φάνινγκ, που συμμετείχε τα τελευταία χρόνια στο Διαγωνιστικό με τις ταινίες «The Neon Demon» και «Η Αποπλάνηση», συμπληρώνουν την Επιτροπή.

«Η επιτροπή των Καννών καλείται να παρακολουθήσει ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει οι σπουδαιότεροι σύγχρονοι δημιουργοί - όπως συμβαίνει και φέτος. Κάθε ένας από τους σκηνοθέτες που λαμβάνει μέρος στο Διαγωνιστικό πρέπει να γνωρίζει πως θα αξιολογηθεί από σημαντικούς καλλιτέχνες - που ισχύει επίσης!», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Τιερί Φεμό.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής όπως είχε ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο, θα είναι ο δυο φορές - και μάλιστα σερί - βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου, ο πρώτος Μεξικανός που αναλαμβάνει χρέη Προέδρου στο Φεστιβάλ Καννών. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Ινιάριτου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις Κάννες με το «Χαμένες Αγάπες» το 2000 στην Εβδομάδα Κριτικής, κέρδισε το Μέγα Βραβείο και στη συνέχεια διεκδίκησε Όσκαρ Ξενόγλωσσης. Το 2006 επέστρεψε στο Φεστιβάλ με το «Βαβέλ» (7 υποψηφιότητες για Όσκαρ) και το 2010 με το αμφιλεγόμενο «Biutiful», που απέσπασε το Βραβείο ερμηνείας για τον Χαβιέ Μπαρδέμ.Πριν λίγα χρόνια (2017) το Φεστιβάλ είχε φιλοξενήσει τη φιλόδοξη καλλιτεχνική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας «Carne y Arena» του σκηνοθέτη (για το οποίο παρέλαβε ένα τιμητικό, ειδικό Όσκαρ).

«Οι Κάννες είναι ένα φεστιβάλ πολύ σημαντικό για 'μένα, ήδη από το ξεκίνημα της καριέρας μου. Είμαι ταπεινός και παράλληλα ενθουσιασμένος που επιστρέφω αυτή τη χρονιά με την τεράστια τιμή να προεδρεύσω στην επιτροπή. Ο κινηματογράφος ρέει στις φλέβες του πλανήτη και αυτό το φεστιβάλ είναι η καρδιά του. Εμείς της επιτροπής θα έχουμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε νέα, εξαιρετική δουλειά από σκηνοθέτες όλου του κόσμου. Είναι μία αληθινή απόλαυση και ευθύνη που θα φέρουμε εις πέρας με πάθος και αφοσίωση», δήλωσε ο Ινιάριτου.

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 - 25 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη:
Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ, Λόουτς και Ντολάν! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών Καννών
Η μικρού μήκους «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου στο διαγωνιστικό των Καννών