Είναι επίσημο: Το Φεστιβάλ Καννών αναβάλλεται - cinemagazine.gr
21:52
19/3

Είναι επίσημο: Το Φεστιβάλ Καννών αναβάλλεται

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του κόσμου ανακοίνωσε πως «δεν μπορεί να λάβει χώρα στις προγραμματισμένες ημερομηνίες 12-23 Μαϊου».

Από τον Πάνο Γκένα

Το παγκόσμιο ντόμινο αναβαλλών λόγω πανδημίας κορονοϊού παρασύρει και το φετινό Φεστιβάλ Κάννων, με την αναβολή του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου να αποτελεί άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Παρά τις ελπίδες της Διεύθυνσης (πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε πως η απόφαση για το μέλλον του Φεστιβάλ θα γνωστοποιηθεί στις 15 Απριλίου), η πανδημία του κορονοϊού και τα σκληρά προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται σε παγκόσμια κλίμακα, δεν άφηναν περιθώρια.

Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, Πιερ Λεσκιούρ, είχε δηλώσει: «Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η ακμή της επιδημίας θα έχει συμβεί περί το τέλος Μαρτίου και θα μπορούμε να αναπνέουμε καλύτερα τον Απρίλιο. Δεν είμαστε άσχετοι ή αδιάφοροι στην πραγματικότητα που αναπτύσσεται γύρω μας. Αν η επιδημία χειροτερέψει, το φεστιβάλ του 2020 δεν θα γίνει». Δυστυχώς όμως η Γαλλία έχει ήδη περισσότερα από 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 372 θανάτους. 

Το Φεστιβάλ εξετάζει ήδη την εφαρμογή της virtual αγοράς (διαβάστε περισσότερα στο άρθρο εδώ), ενώ  υπάρχει πιθανότητα μετάθεσής του το καλοκαίρι. Οι New York Times αναφέρουν ως πιθανές ημερομηνίες τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου.

«Μόλις οι εξελίξεις που αφορούν στην υγεία σε Γαλλία και όλο τον κόσμο το επιτρέψουν, θα αξιολογήσουμε την πραγματική δυνατότητα  και θα γνωστοποιήσουμε την απόφασή μας, σε συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση των Καννών καθώς και με το Δ.Σ. του Φεστιβάλ, επαγγελματίες του κινηματογράφου και συνεργάτες», αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ. 

Στα 73 χρόνια του θεσμού, οι Κάννες δεν έχουν πάρει ποτέ αναβολή. Μοναδική ακύρωση του Φεστιβάλ συνέβη πριν από 52 χρόνια, όταν οι πρωτεργάτες της Νουβέλ Βαγκ Φρανσουά Τριφό, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Λουί Μαλ κατάφεραν να διακόψουν το Φεστιβάλ Καννών κατηγορώντας το ως «καθεστώς» συντονισμένοι με τις φοιτητικές διαδηλώσεις του θερμού Μάη του '68.