Βγάλτε νύχια! Το νέο τρέιλερ του «Cats» εξακολουθεί να είναι άβολο (μα εθιστικό) - cinemagazine.gr
10:23
20/11

Βγάλτε νύχια! Το νέο τρέιλερ του «Cats» εξακολουθεί να είναι άβολο (μα εθιστικό)

Let the memory live again? Ένα από τα μακροβιότερα μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ, το διάσημο «Cats» του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, θέλει να αποδείξει πως είναι εφτάψυχο και στη μεγάλη οθόνη.

Από τον Πάνο Γκένα

Έτοιμοι για τις πιο μελωδικές «γάτες»;

Ο χορός των γάτων, η Γκριζαμπέλα και το «Memory» έρχονται να απλώσουν μυστήριο και μελωδίες στη μεγάλη οθόνη αυτά τα Χριστούγενα. Το υπερ-επιτυχημένο μιούζικαλ του σερ Άντριου Λόιντ Γουέμπερ βρίσκει το δρόμο της αίθουσας και ετοιμάζεται να παρασύρει στο τραγούδι το κοινό μαζί με μερικούς από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Σύμφωνα με την παράδοση των κινηματογραφικών μεταφορών των γνωστών θεατρικών μιούζικαλ, το «Cats» θα περιλαμβάνει ένα νέο τραγούδι (με προφανή στόχο την οσκαρική υποψηφιότητα) και η Universal κυκλοφόρησε ένα βίντεο από τα παρασκήνια της ηχογράφησής του. Ο πολυβραβευμένος, θρυλικός Άντριου Λόιντ Γουέμπερ συνεργάστηκε με την δημοφιλέστατη Τέιλορ Σουίφτ για το τραγούδι με τίτλο «Beautiful Ghosts», το οποίο ερμηνεύει στην ταινία η εξαιρετική μπαλαρίνα Φραντσέσκα Χέιγουορντ και σε studio εκδοχή η Σουίφτ.

Να θυμίσουμε πως από τις τρεις μεγάλες κινηματογραφικές διασκευές των έργων του «Jesus Christ Superstar», «Evita» και «Φάντασμα της Όπερας», ο Γουέμπερ βραβεύτηκε με Όσκαρ για το τραγούδι «You Must Love Me» που ερμήνευσε η Μαντόνα στην «Evita» σε σκηνοθεσία Άλαν Πάρκερ.

Η Τζούντι Ντέντς, η πρώτη Γκριζαμπέλα στην ιστορία του θεατρικού που δυστυχώς ένας τραυματισμός της το 1981 την απομάκρυνε λίγο πριν την πρεμιέρα, επιστρέφει αποδεικνύοντας πως οι δεύτερες ευκαιρίες είναι εφτάψυχες. Στην ταινία θα συναντήσει τον βετεράνο Ίαν ΜακΚέλεν και τον μιουζικαλο-λάτρη Τζέιμς Κόρντεν, τον Ίντρις Έλμπα στο ρόλο της άτακτης γάτας Μακάβιτι, τη βραβευμένη με Όσκαρ για το «Dreamgirls» Τζένιφερ Χάντσον (στην ταινία θα έχει το βασικό ρόλο της Γκριζαμπέλα που τραγουδά το πασίγνωστο «Memory»), την κωμικό Ρέμπελ Γουίλσον και τις Τέιλορ Σουίφτ, Φραντσέσκα Χέιγουορντ. Όλοι και όλες θα μεταμορφωθούν στα αξιαγάπητα τετράποδα του Γουέμπερ, έτοιμοι να διεκδικήσουν μία νέα ζωή μέσα από το τραγούδι τους.

Κι ενώ η εικόνα της μεταμόρφωσης ηθοποιών και χορευτών έχει λειτουργήσει άψογα στο σανίδι μέσα από το θεατρικό μακιγιάζ, το πρώτο τρέιλερ της κινηματογραφικής μεταφοράς σήκωσε δικαιολογημένα θύελα αντιδράσεων στο ίντερνετ όταν κυκλοφόρησε. Σαν να βγήκε από κακό photoshop, η γατίσια «μετάλλαξη» των συντελεστών διατηρεί ανέπαφο το διάσημο πρόσωπό τους για να είναι αναγνωρίσιμοι, τους ντύνει με ψηφιακή γούνα και επιδεικνύει περίεργα μεγέθη σε σχέση με την κλίμακα των σκηνικών. Η ιστορία θυμίζει αρκετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την πρώτη εικόνα του σκαντζόχοιρου Sonic στο επερχόμενο «Sonic the Hedgehog», κάτι που οδήγησε το στούντιο σε επανασχεδιασμό και μετάθεση της κυκλοφορίας της ταινίας από τον Νοέμβριο του 2019 στον Φεβρουάριο 2020. Το νέο τρέιλερ που κυκλοφόρησε χθες, δεν διορθώνει και πολύ την κακή πρώτη εντύπωση. Ας δούμε, όμως, μήπως η ταινία για κάποιο λόγο λειτουργεί. Είπαμε,  οι γάτες είναι εφτάψυχες.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο οσκαρούχος Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά»), ο οποιός θυμήθηκε τα δικαιώματα του «Cats» που είχε εξασφαλίσει εδώ και καιρό μετά την παγκόσμια επιτυχία των «Αθλίων». Το μιούζικαλ βασίζεται στην ποιητική συλλογή του Τ. Σ. Έλιοτ «Εγχειρίδιο Πρακτικής Γατικής του Γερο-Πόσουμ» και έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το 1981. Από τότε μετράει περισσότερες από 9.000 παραστάσεις έχοντας αποσπάσει βραβείο για τη χορογράφο Γκίλιαν Λιν, αλλά και το μεγάλο θεατρικό βραβείο Ολίβιε ως καλύτερο μιούζικαλ.

Τη δεκαετία του '80, λίγο πριν το «Φάντασμα της Όπερας» αλλά με τις επιτυχίες των «Jesus Christ Superstar» και «Evita» δεδομένες, ο Γουέμπερ πήρε το ρίσκο να αποδώσει μουσικοθεατρικά τα ποιήματα του Έλιοτ. Μπορεί σήμερα να μιλάμε εκ του ασφαλούς για μία παράσταση που άντεξε στο χρόνο όσο λίγες, αλλά η επιτυχία του «Cats» δεν ήταν καθόλου σίγουρη όταν η παράσταση ήταν ακόμη στα σκαριά. «Δεν είχαμε ιδέα για το αν το κοινό θα αγκάλιαζε τις Γάτες, μέχρι τη στιγμή που είδαμε μια γάτα να ανεβαίνει στη σκηνή. Θα μπορούσε να είναι μια στιγμή απροσδόκητου αστείου στο θέατρο. Θυμάμαι να κάθομαι στα παρασκήνια περιμένοντας τις αντιδράσεις» θυμάται ο δημιουργός.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1936, από τον «Faber and Faber», όπου εργάστηκε επί δεκαετίες ο Έλιοτ ως επιμελητής εκδόσεων κι αποτελεί μια ραφιναρισμένη σάτιρα για την πληθώρα των ανθρώπινων τύπων. Οι Γάτες του γερο-Πόσουμ (παρατσούκλι του ίδιου του συγγραφέα) δεν είναι παρά οι άνθρωποι που μας περιτριγυρίζουν: μαχητικοί, απαθείς, ανικανοποίητοι, κοσμικοί, φιλότεχνοι, τεμπέληδες, επηρμένοι και μεγαλομανείς ή τρυφεροί και λατρεμένοι.

Το «Cats» θα κυκλοφορήσει στις 26 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα από την Tulip. Αναμένεται catfight!