Ομαδική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου των Βραβείων Σεζάρ μετά από πολλαπλά «Κατηγορώ!» - cinemagazine.gr
17:57
14/2

Ομαδική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου των Βραβείων Σεζάρ μετά από πολλαπλά «Κατηγορώ!»

Με το τέλος της φετινής τελετής της 28ης Φεβρουαρίου που αναμένεται επεισοδιακή, το συμβούλιο της Ακαδημίας θα αποτελέσει παρελθόν, μετά από φωνές διαμαρτυρίας για ανανέωση και την κατακραυγή για τις 12 υποψηφιότητες της ταινίας του Ρόμαν Πολάνσκι. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Σε μια πρωτοφανή απόφαση  για τη Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου, το διοικητικό συμβούλιο 21 μελών που την εποπτεύει αποφάσισε να παραιτηθεί μετά την φετινή απονομή των Βραβείων César στις 28 Φεβρουαρίου. Η απόφαση ήρθε μετά από τη μαζική κατακραυγή από τα ενδότερα της Ακαδημίας αλλά και γενικότερα της κινηματογραφικής βιομηχανίας της χώρας που προέκυψε από τις 12 υποψηφιότητες της ταινίας «Κατηγορώ...!» του Ρόμαν Πολάνσκι.

Αυτό φαίνεται πως ήταν casus belli από πλευράς Ακαδημίας, με πολλά μέλη της να την κατηγορούν ανοιχτά για αναχρονιστικές μεθόδους λειτουργίας, αδιαφάνεια και έλλειψη νέων ατόμων από αυτήν που εκπροσωπούν την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Το συμβούλιο λίγες μέρες πριν υποσχέθηκε αλλαγές από εδώ και πέρα και τελικά προχώρησε σε αυτή την απόφαση με την εξής ανακοίνωση: «Για να τιμήσουμε αυτούς που έκαναν σινεμά το 2019, να ξανακερδίσουμε τη γαλήνη και σιγουρέψουμε πως αυτή η γιορτή του κινηματογράφου θα παραμείνει γιορτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Γαλλικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί μετά το τέλος της φετινής τελετής.»

Η κόντρα μεταξύ μελών της Ακαδημίας και του συμβουλίου κορυφώθηκε την Τρίτη όπου δημοσιεύτηκε στη Le Monde άρθρο για άμεση ανανέωση των βραβείων César, υπογεγραμμένο από 400 πρόσωπα του γαλλικού σινεμά μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Ομάρ Σι και Λέα Σεϊντού και οι σκηνοθέτες Μισέλ Χαζαναβίσιους, Ζακ Οντιάρ και Αρνό Ντεπλεσέν. Το άρθρο ανέφερε πως άλλες ακαδημίες, όπως η βρετανική ή η ευρωπαϊκή είναι πολύ πιο δημοκρατικές, καθώς μεταξύ άλλων, τα μέλη είναι αυτά που ψηφίζουν για το συμβούλιο, ενώ τα 4700 μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας έχουν μηδαμινά ουσιαστικά δικαιώματα. 

Όλα δείχνουν πως η βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου θα είναι ηλεκτρισμένη με τα βλέμματα στραμμένα στο πρόσωπο του Πολάνσκι αλλά και στα μέλη του συμβουλίου.