Δικαστική απόφαση απορρίπτει το αίτημα απαγόρευσης κυκλοφορίας του «Με τη Χάρη του Θεού» του Οζόν - cinemagazine.gr
14:05
19/2

Δικαστική απόφαση απορρίπτει το αίτημα απαγόρευσης κυκλοφορίας του «Με τη Χάρη του Θεού» του Οζόν

Δικαστήριο στο Παρίσι απέρριψε την πρόταση του πάτερ Μπερνάρντ Πρεϊνό για απαγόρευση της εξόδου της βραβευμένης με Αργυρή Άρκτο ταινίας του Φρανσουά Οζόν.

Από τον Πάνο Γκένα

Η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «By the Grace of God» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το Σάββατο στην Τελετή Λήξης απέσπασε το δεύτερο μεγάλο βραβείο της βραδιάς, την Αργυρή Άρκτο, από τα χέρια της Προέδρου Ζιλιέτ Μπινός. Η ταινία εμπνέεται από την πραγματική ιστορία που σόκαρε τη Γαλλία το 2016, όταν ο ιερέας της Λιόν Μπερνάρντ Πρεϊνό κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση 70 ανήλικων αγοριών.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του cinemagazine:

Χωρίς ίχνος σκανδαλοθηρίας, ο Οζόν με ένα αντιστικτικό voice over δίνει από την αρχή της ταινίας διακριτικά και πολύ άμεσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ο θεατής και στη συνέχεια επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς χαρακτήρες: τον οικογενειάρχη Αλεξάντερ (Μελβίλ Πουπό), τον άθεο Φρανσουά (Ντενίς Μενοσέτ) και τον περιθωριακό Ζιλ (Σουάν Αρλόντ), όλοι τους θύματα του Πρεϊνό. Αυτό που ενδιαφέρει τον σκηνοθέτη είναι να παρακολουθήσει μεθοδικά την ενδυνάμωση ενός τολμηρού δικτύου ανθρώπων που αποφασίζει μετά από χρόνια να μιλήσει απέναντι σε ένα σύστημα που δεν ακούει. Σε μία παράδοση αποσιώπησης των σκανδάλων από πλευράς  τόσο της εκκλησίας, όσο και των οικογενειών, ο Οζόν διαχωρίζει την πίστη από το έγκλημα και αποτυπώνει τα τραύματα, τις επιπλοκές και το θάρρος των θυμάτων, ανθρώπων που στερήθηκαν την παιδική τους ηλικία και πολύ πιθανό το δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ).

Ο πάτερ Πρεϊνο, που αρνείται τις κατηγορίες, ισχυρίζεται πως το φιλμ του Οζόν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην δίκη του που αναμένεται προσεχώς και αιτήθηκε νομικά την απαγόρευση της κυκλοφορίας της ταινίας που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου. Tο δικαστήριο απέρριψε την πρόταση.

Στην ταινία ο σκηνοθέτης έχει αλλάξει τα ονόματα των θυμάτων, διατήρησε όμως εκείνα του πάτερ Μπερνάρντ Πρεϊνό, του καρδινάλιου Φιλίπ Μπαρμπαρίν και της εθελόντριας της ενορίας Ρεζίν Μερ. Η δίκη των δυο τελευταίων, σχετικά με την αποσιώπηση του σκανδάλου, έχει οριστεί για τις 7 Μαρτίου ενώ του Πρεϊνό για το τέλος της χρονιάς.

Σε ξεχωριστή δίκη, που έγινε τη Δευτέρα, η Μερ ζήτησε την απομάκρυνση του ονόματός της από την ταινία. «Αυτό θα σημάνει τον θάνατό της» απάντησε ο Οζόν, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως το CanalPlus αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την ταινία, τα γυρίσματα της οποίας δεν πραγματοποιήθηκαν στη Λιόν γιατί η τοπική κοινότητα αντιμετώπισε με εχθρότητα την παραγωγή.

«Πιστεύω πως το νομικό σύστημα της Γαλλίας είναι αρκετά δυνατό για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπό της. Πολλοί απ' αυτούς που επιτίθενται στην ταινία δεν την έχουν δει καν», είχε δηλώσει ο Φρανσουά Οζόν στην πρεμιέρα του «By the Grace of God» στο Βερολίνο, ενώ όταν παρέλαβε την Αργυρή Άρκτο δήλωσε «Ευχαριστώ τον Θεό».