Θέλουμε και εμείς! Το Criterion Channel ξεκινά τη λειτουργία του τον Απρίλιο - cinemagazine.gr
11:03
31/1

Θέλουμε και εμείς! Το Criterion Channel ξεκινά τη λειτουργία του τον Απρίλιο

Η Criterion παρουσιάζει στις 8 Απριλίου την απόλυτη σινεφιλική πλατφόρμα μέσα, προς το παρόν μόνο για ΗΠΑ και Καναδά.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Αν και προς το παρόν το νέο δεν αφορά την ελληνική αγορά, χωρίς όμως να είναι απίθανη η ευρωπαϊκή εξάπλωση στα πρότυπα του Netflix, η Criterion αναδιπλώθηκε μετά το κλείσιμο του Filmstruck, είδε και ένα τεράστιο κύμα αγάπης να ακολουθεί το κλείσιμο της υπηρεσίας που την φιλοξενούσε και βρήκε τρόπο να συνεχίσει την πορεία της. Το Filmstruck έκλεισε οριστικά στις 29 Νοεμβρίου, όμως λίγο μετά η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα βγάλει μια νέα πλατφόρμα, με το όνομα Criterion Channel που θα περιλαμβάνει φυσικά όλον της τον κατάλογο αλλά και πολλές αφιερωματικές ενότητες. 

Το κλείσιμο του Filmstruck εξόργισε πολλούς γιατί η Warner (στην οποία ανήκει) δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν ότι αυτό έγινε καθαρά για οικονομικούς λόγους. Η απόλυτη προτεραιότητα της εταιρίας έγινε η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα ανταγωνιστεί Netflix και Disney, κάτι που παρέσυρε όλα τα side projects που υπήρχαν τώρα, καθώς τέτοιο θεωρείτο το Filmstruck. Η μη παρουσία αλγορίθμου που προτείνει ταινίες (και που δίνει στοιχεία πίσω για τις προτιμήσεις του κάθε συνδρομητή) και η απουσία σύγχρονων εμπορικών ταινιών θεωρήθηκαν πολυτέλειες για τον σύγχρονο ανταγωνισμό. Το κλείσιμο πάντως κινητοποίησε όμως πολύ γνωστό κόσμο από τον χώρο του κινηματογράφου και αρκετοί πίστευαν πως κάτι μπορεί να αλλάξει.

Αυτό που συνέβη τελικά είναι η δημιουργία του Criterion Channel, το οποίο θα λειτουργεί συνδρομητικά, κρατώντας τον κατάλογο της εταιρίας, ενώ θα υπάρχει και η συνεισφορά της Warner ειδικά στις κλασικές ταινίες. Το Criterion Channel θα ξεκινήσει εντελώς ανεξάρτητα στις 8 Απριλίου και πέρα από έναν μακρύ κατάλογο ταινιών, θα προσφέρει ενότητες όπως Spotlights ή μαραθωνίους σκηνοθετών (!), ενώ κατά καιρούς θα φιλοξενεί γνωστά ονόματα του κινηματογράφου που θα συνδράμουν ως guest programmers. 

Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε προς το παρόν είναι το αρχικό feedback όσων χρηστών δοκιμάσουν την υπηρεσία τον Απρίλιο, ευελπιστώντας στο κοντινό μέλλον μια όσο το δυνατόν πιο λειτουργική επέκταση και στον υπόλοιπο κόσμο

Δείτε το βίντεο που συνόδευσε τα νέα για το Criterion Channel.