Πέθανε ο Ντάνι Αϊέλο (1933 - 2019), ο αγαπητός Σαλ του «Κάνε το Σωστό» - cinemagazine.gr
18:49
13/12

Πέθανε ο Ντάνι Αϊέλο (1933 - 2019), ο αγαπητός Σαλ του «Κάνε το Σωστό»

Πέθανε ο Ντάνι Αϊέλο σε ηλικία 86 ετών. Ο αγαπημένος ηθοποιός μας χάρισε αξέχαστες ερμηνείες στις ταινίες «Κάνε το Σωστό», «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού», «Χάντσον Χοκ, Το Γεράκι» και «Leon».

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Ντάνι Αϊέλο, μία από τις πιο αγαπητές κινηματογραφικές φυσιογνωμίες των '80s και '90s, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών μετά από ξαφνική λοίμωξη. 

Βετεράνος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο Ντάνι Αϊέλο θα μείνει αξέχαστος ως Σαλ, ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας στο κλασικό «Κάνε το Σωστό» (1989) του Σπάικ Λι, ρόλο για τον οποίο προτάθηκε για Όσκαρ Β' Αντρικού. 

Πραγματοποίησε τις πρώτες του κινηματογραφικές εμφανίσεις στο «Νονό, Μέρος ΙΙ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1974) και δίπλα στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο με το «Bang the Drum Slowly» (1973) του Τζον Χάνκοκ, αλλα η μεγάλη επιτυχία ήρθε τη δεκαετία του '80. Το 1981 κέρδισε βραβείο Emmy για το «A Family of Strangers» του ABC, συμπρωταγωνίστησε με τον Πολ Νιούμαν στο «Fort Apache, The Bronx» (1981) του Ντανιέλ Πέτρι, συνεργάστηκε με τον Σέρτζιο Λεόνε στο επικό «Κάποτε στην Αμερική» (1984) και με τον Γούντι Άλεν στις ταινίες «Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου» (1985) και «Radio Days» (1987). To 1986 υποδύθηκε τον «μπαμπά» της Madonna στο διαχρονικό ποπ διαμάντι «Papa Don't Preach» και την επόμενη χρονιά τον αρρραβωνιαστικό της Σερ στην οσκαρική της εμφάνιση στο «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού» του Νόρμαν Τζούισον.

Το 1989 σφράγισε το ρόλο του Σαλ στην ταινία-ορόσημο του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι. Ο Λι έδωσε μεγάλη ελευθερία στον Αϊέλο για να αυτοσχεδιάσει και να δημιουργήσει τον ρόλο του ιδιοκτήτη της πιτσαρίας και εκείνος ανταπέδωσε με μία δυναμική ερμηνεία που επιβραβεύθηκε από τους κριτικούς του Λος Άντζελες, Σικάγο, Βοστώνης και του χάρισε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ.

Αξιοσημειωτες είναι και οι εμφανίσεις του στο ανατριχιαστικό «Ξύπνημα στον Εφιάλτη» (1990) του Άντριαν Λιν, στο διασκεδαστικό «Χάντσον Χοκ, Το Γεράκι» (1991) με τον Μπρους Γουίλις, ως ένας εκ του υπέρλαμπρου καστ του «Prêt-à-Porter» (1994) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλτμαν και στο δημοφιλές «Leon» (1994) του Λικ Μπεσόν.

Αποχαιρετούμε τον συμπαθητικό ηθοποιό. Το πρόσωπό του θα ανακαλεί αυτόματα μερικές από τις πιο όμορφες κινηματογραφικές αναμνήσεις των '80s.