12:27
8/4

Πώς μας πετσόκοψε έτσι; Τρεις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη δωρεάν στο YouTube

Εξέχουσα θέση στη διάθεση δωρεάν ταινιών για το διάστημα καραντίνας έχουν πλέον το «Σπιρτόκουτο», η «Ψυχή στο Στόμα» και το «Μικρό Ψάρι», τις οποίες μπορείτε να δείτε στο YouTube.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Τις πρώτες μέρες της καραντίνας πολλοί παρομοίαζαν την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν κάποιες ελληνικές οικογένειας με όσα συμβαίνουν στο «Σπιρτόκουτο». Όσοι αναρωτήθηκαν τί είναι αυτό βρήκαν εύκολα τη λύση στο YouTube με χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, ενώ τα σχετικά βίντεο μπορούσαν εύκολα να συστήσουν όλο το σύμπαν του Οικονομίδη και στον πιο αδαή. Τώρα υπάρχει καλύτερος τρόπος, καθώς υπάρχουν ολόκληρες 3 ταινίες του σκηνοθέτη.

Η επιρροή των ταινιών του ακόμη και στην καθημερινή ομιλία μας δε μπόρεσε ποτέ να μετρηθεί από τα εισιτήρια που έκοψαν στους κινηματογράφους, όμως η εύκολη διαρροή συγκεκριμένων σκηνών τις έκαναν γοργά ένα cult κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας μας - ακόμη και ο τίτλος του άρθρου το αποδεικνύει. Οι ταινίες που ανέβηκαν είναι το «Σπιρτόκουτο», η «Ψυχή στο Στόμα» και το «Μικρό Ψάρι». Διαβάστε παρακάτω λίγα λόγια για κάθε φιλμ:

«Σπιρτόκουτο» (2002)

Η ταινία είναι οικογενειακό δράμα, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη (Ερρίκος Λίτσης), ιδιοκτήτη μιας καφετέριας στον Κορυδαλλό. Όλα τα περιστατικά εκτυλίσσονται κατά την διάρκεια μίας καλοκαιρινής ημέρας με καύσωνα. Ο Δημήτρης, με την βοήθεια του Γιώργου (Κώστας Ξυκομηνός) -αδελφού της συζύγου του Δημήτρη, Μαρίας (Ελένη Κοκκίδου)- συζητούν για ορισμένα επαγγελματικά σχέδια που έχουν από κοινού. Ο Γιώργος δηλώνει ότι αποχωρεί από αυτά και οι οι δύο άνδρες λογομαχούν.

Όταν φεύγει ο Γιώργος, η Μαρία πλησιάζει τον Δημήτρη και αρχίζουν σε έντονο ύφος συζήτηση για τα ενήλικα παιδιά τους -τον Λουκά (Σταύρος Γιαγκούλης) και την Κική (Αγγελική Παπούλια)- ενώ του ανακοινώνει την γνώμη της ότι το επιχειρηματικό του σχέδιο θα αποτύχει. Λίγο αργότερα, η Μαρία, θυμωμένη από την κίνηση του Δημήτρη να χαστουκίσει την Κική, λογομαχεί για άλλη μία φορά μαζί του και του αποκαλύπτει ότι η Κική δεν είναι δικό του παιδί. Ο Δημήτρης σοκάρεται από την αποκάλυψη και φεύγει από το σπίτι.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Βαγγέλης (Γιάννης Βουλγαράκης), υπάλληλος στο κατάστημα του Δημήτρη, φέρνει στον σπίτι τον μεθυσμένο Δημήτρη που, υπό την επήρεια του ποτού, λέει ασυνάρτητα λόγια. Οι προσπάθειες να τον συνεφέρουν είναι άκαρπες. Τέλος, ο Δημήτρης εξουθενωμένος λέει στον Γιώργο ότι θα αναβάλουν τα σχέδιά τους.

Πρωταγωνιστούν: Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Ξυκομηνός, Γιάννης Βουλγαράκης, Ιωαννα Ιβανούδη, Σταύρος Γιαγκούλης, Αγγελική Παπούλια

«Ψυχή στο Στόμα» (2006)

Ο Τάκης,υπάλληλος σε βιοτεχνία φωτιστικών και πατέρας ενός μωρού,χρωστάει λεφτά και δέχεται πιέσεις να πάρει την σαλεμένη αδελφή του σπίτι.Κυρίως όμως υπομένει την απιστία της γυναίκας του,την καφρίλα που τον περιβάλει στη δουλειά, και την μαυρίλα που του φορτώνει το αφεντικό του.

Πρωταγωνιστούν: Ερρίκος Λίτσης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Κεχαγιόγλου

«Το Μικρό Ψάρι» (2014)

Στα 19 του, ο Στράτος διέπραξε ένα έγκλημα πάθους. Πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή, κάτω από την προστασία ενός αρχινονού του υποκόσμου, του Λεωνίδα. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, ο Λεωνίδας του έσωσε τη ζωή. Ο Στράτος αυτό δεν το ξέχασε ποτέ.

Ελεύθερος πια, ο Στρατός δουλεύει τη νύχτα σε ένα αρτοποιείο, ενώ τη μέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Όλα του τα χρήματα τα δίνει στον Γιώργο, τον αδελφό του Λεωνίδα, που οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης για να βγάλουν τον Λεωνίδα από την φυλακή. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον Στράτο είναι να εξοφλήσει το χρέος του στον Λεωνίδα. Η μέρα της απόδρασης, η πιο σημαντική μέρα της ζωής του, πλησιάζει..

Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Πέτρος Ζερβός, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Γιαννόπουλος