«The Favourite» στην κορυφή! Ο Έρικ Κόουν του IndieWire ψηφίζει τις ταινίες του 2018 - cinemagazine.gr
11:22
30/11

«The Favourite» στην κορυφή! Ο Έρικ Κόουν του IndieWire ψηφίζει τις ταινίες του 2018

Ο βασικός κινηματογραφικός συντάκτης του IndieWire δημοσιεύει την προσωπική του λίστα με τις 18 καλύτερες ταινίες της χρονιάς και δίνει τη #1 θέση στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Από τον Πάνο Γκένα

«Όποιος πιστεύει πως είναι μία κακή χρονιά για τις ταινίες, δεν έχει δει αρκετές από τις παρακάτω», γράφει ο Έρικ Κόουν στο IndieWire και στη συνέχεια παραθέτει μία επιλογή 18 ταινιών, τις καλύτερες της χρονίας, μέσα στην οποία κυριαρχούν φεστιβαλικοί τίτλοι όπως τα «Madeline’s Madeline», «Mandy» και «Burning» (που είδατε πρώτοι στις Νύχτες Πρεμιέρας), οσκαρικά φαβορί («ROMA», «Ακρότητες»), εκπλήξεις («Paddington 2», «Ο Θάνατος του Στάλιν») και ο Γιώργος Λάνθιμος στην κορυφή με το «The Favourite».

«Έχει περάσει καιρός από τις μέρες του "Κυνόδοντα" για τον Γιώργο Λάνθιμο», γράφει ο Κόουν, «κι όμως το άτακτο, σουρεαλιστικό του ύφος δεν έχει συμβιβαστεί καθόλου στην πορεία».

Και συνεχίζει διθυραμβικά: «Αυτή η ανεστραμμένη μαύρη κωμωδία που τοποθετείται στη βρετανική Αυλή του 18ου αιώνα με την ιερή τριπλέτα των Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις και Ολίβια Κόλμαν σε ένα λεσβιακό, ερωτικό τρίγωνο, είναι μία καθηλωτική επίδειξη στην οποία δυο γυναίκες επιδίδονται σε έναν αγώνα εξουσίας και η τρίτη απολαμβάνει το σόου [...] Ο Λάνθιμος φαίνεται να θαυμάζει την αποφασιστικότητα των διαταραγμένων χαρακτήρων του, ακόμα κι αν τους οδηγεί στην αποτυχία. Στο όλο και πιο διευρυμένο σύμπαν του, φαντάζουμε όλοι σαν ένα κοπάδι λαγών που χοροπηδά προς ανώφελο προορισμό, κωμικό και ταυτόχρονα εξοργιστικό. Ενσωματώνοντας με αυτοπεποίθηση αυτή την οπτική καλύτερα από κάθε άλλη φορά, ο Λάνθιμος κατασκεύασε την απόλυτη καταγγελία του άπληστου, ναρκισσιστικού καιρού μας. Ο κόσμος μπορεί να καταρρέει, αλλά ο Λάνθιμος τουλάχιστον μας παρουσιάζει την καταστροφή με την αστεία παράσταση που της αρμόζει».

Ο Κόουν αναφέρει πως η συγκεκριμένη λίστα ήταν η πιο δύσκολη που έπρεπε να συντάξει εδώ και χρόνια, ενώ σχολιάζει τη μάχη κινηματογράφου-τηλεόρασης πως «όσο κι αν αλλάζει η βιομηχανία [...] οι ταινίες συνεχίζουν να δίνουν μία συναρπαστική, καινούργια οπτική του κόσμου».

Διαβάστε το άρθρο του Κόουν στο IndieWire και τη λίστα με τις επιλογές του παρακάτω:

18. Paddington 2
17. Vox Lux
16. We the Animals
15. Can You Ever Forgive Me? 
14. Border
13. Support the Girls
12. Mandy
11. Widows
10. Free Solo
09. If Beale Street Could Talk
08. Madeline’s Madeline
07. Burning
06. Private Life
05. Sorry to Bother You
04. First Reformed
03. The Death of Stalin
02. ROMA
01. The Favourite