11:13
14/6

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ είναι ο «Δρ. Ύπνος» στο σίκουελ της «Λάμψης»

Ο μικρός Ντάνι επιστρέφει μετά την εμπειρία του Overlook Hotel και έχει το πρόσωπο του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

Από τον Πάνο Γκένα

Η απέχθεια του Στίβεν Κινγκ για την κινηματογραφική μεταφορά της «Λάμψης» δια χειρός Κιούμπρικ είναι γνωστή και παροιμιώδης. Σχετικά πρόσφατα άλλωστε, στάθηκε αφορμή για μία ευρηματική σκηνή στο «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ώρα να μάθουμε τι θα πει για τη διασκευή του «Δόκτωρ Ύπνος»!

Το μυθιστόρημα «Δόκτωρ Ύπνος» (Doctor Sleep) κυκλοφόρησε το 2013 και αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης «Λάμψης», βιβλίου που έγραψε ανατριχιαστική ιστορία ως best-seller και φυσικά σφράγισε τους εφιάλτες μας. Αποτέλεσε το 61ο(!) μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Κινγκ, κέρδισε το βραβείο Bram Stoker καλύτερου μυθιστορήματος και την πρώτη θέση των πιο ευπώλητων στους New York Times εκείνη τη χρονιά.

Το «Δόκτωρ Ύπνος» σηματοδοτεί την επιστροφή του Κινγκ στους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες της «Λάμψης», και ακολουθεί τον μεσήλικα (πλέον) Ντάνι Τόρανς καθώς αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με ένα πολύ ξεχωριστό δωδεκάχρονο κορίτσι. Στοιχειωμένος ακόμα από την εμπειρία του Ξενοδοχείου Overlook όταν ήταν παιδί, o Ντάνι θα αντιμετωπίσει ξανά τους δαίμονες που αποφεύγει εδώ και δεκαετίες. Χρησιμοποιώντας τη «λάμψη» θα αποφασίσει να προσφέρει ύστατη ανακούφιση στους ετοιμοθάνατους ενός οίκου ευγηρίας και θα γίνει ο «Δρ. Ύπνος».

Στη νέα ταινία, ο αγαπητός Γιούαν ΜακΓκρέγκορ θα υποδυθεί τον ενήλικα Ντάνι και τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Μάικ Φλάναγκαν («Oculus», «Before I Wake»), ο οποίος πρόσφατα διασκεύασε άλλο ένα μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, για λογαριασμό του Netflix, το «Gerald's Game». Με δεδομένη την αποστροφή του Κινγκ, το κινηματογραφικό σίκουελ είναι πιθανό να μην κρατήσει κάτι από την αισθητική και την ατμόσφαιρα της ταινίας του Κιούμπρικ. Από την άλλη ο «Δόκτωρ Ύπνος» θα χρειαστεί δημιουργικές ελευθερίες για να «ξυπνήσει» στη μεγάλη οθόνη.

Η συγκεκριμένη διασκευή είναι μία από τις πάμπολλες που ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή και αφορούν μεταφορές των μυθιστορημάτων του Στίβεν Κινγκ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συνέχεια του επιτυχημένου «Το Αυτό: Κεφάλαιο 2», «Pet Sematary», «Castle Rock» του Hulu, τους «Νυχτερίτες» και το τηλεοπτικό «Dark Tower» του Amazon, μεταξύ άλλων.

Το «Δόκτωρ Ύπνος» αναμένεται στις 24 Ιανουαρίου 2020. Redrum!