Έχετε σοκαριστεί από τα spoilers του «Star Wars: The Last Jedi»; Ο σκηνοθέτης Ράιαν Τζόνσον εξηγεί - cinemagazine.gr
13:35
19/12

Έχετε σοκαριστεί από τα spoilers του «Star Wars: The Last Jedi»; Ο σκηνοθέτης Ράιαν Τζόνσον εξηγεί

Το νέο «Star Wars» προσγειώθηκε στις αίθουσες και οι σεναριακές διαδρομές του φαίνεται πως έχουν χωρίσει τους φανατικούς σε δυο στρατόπεδα.

Από τον Πάνο Γκένα

Εκεί που το 2015 το επεισόδιο «Η Δύναμη Ξυπνάει» του Τζ.Τζ.Έιμπραμς ήταν όλα όσα περίμεναν οι φανατικοί του saga μετά τα πρίκουελ του Λούκας, συγκεντρώνοντας την πλήρη αποδοχή, το επεισόδιο 8 του «Star Wars» φαίνεται πως πολώνει και διχάζει. Όπως γράφτηκε στην κριτική του ΣΙΝΕΜΑ: «Ισορροπία, έμπνευση, κληρονομιά. Αυτός είναι ο κανόνας του Ράιαν Τζόνσον στους "Τελευταίους Τζεντάι" και μέσα από αυτόν αποδομεί και ανασυνθέτει το «Star Wars»...». 

Με μερίδα θαυμαστών να ζητά ήδη με online petition την εξαίρεση(!) του Επεισοδίου 8 από τη μυθολογία της σειράς, τους κριτικούς κινηματογράφουν να επαινούν την ταινία και με τη Ντίσνεϊ να τρίβει τα χέρια της μετά το άνοιγμα 220 εκατομμυρίων $ το πρώτο ΣΚ, ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος Ράιαν Τζόνσον, ο οποίος έχει αναλάβει το σχεδιασμό μιας ολοκαίνουργιας τριλογίας, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

*ΠΡΟΣΟΧΗ SPOILERS*

Πρώτα για την αποκάλυψη πως η Ρέι δεν είναι Σόλο, Κενόμπι, Σκάιγουοκερ, αψηφώντας τις εικασίες των φανατικών. 

«Δεν ξέρω τι πρόκειται να κάνουν στο μέλλον», δήλωσε ο Τζόνσον αναφορικά με το σενάριο που ετοιμάζουν ο Τζ.ΤΖ.Έιμπραμς και ο Κρις Τέριο για το επεισόδιο IX. «Αλλά για μένα, εκείνη τη στιγμή, ο Κάιλο πιστεύει ότι είναι η αλήθεια... Το πιο εύκολο πράγμα για τη Ρέι και για το κοινό θα ήταν να ακούσει πως "Ω ναι, είσαι η κόρη του τάδε...". Αυτό θα εκπλήρωνε μία επιθυμία της και θα της έδινε άμεσα "στο πιάτο" θέση στην ιστορία. Το πιο δύσκολο γι 'αυτήν είναι να ακούσει ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το γεγονός πως ο Κάιλο πρόκειται να χρησιμοποιήσει το γεγονός για να την αποδυναμώσει και να την πα΄ρει μαζί του. Πρέπει να βρεις τη δύναμη και να σταθείς στα δύο σου πόδια για να ορίσεις τον εαυτό σου μέσα σ' αυτή την ιστορία».

Το να είσαι ένα «τίποτα» και να έχεις όμως θέση στην ιστορία είναι κάτι που απασχολεί τον Τζόνσον και στο φινάλε της ταινίας.  

«Για μένα, η πράξη του Λουκ Σκάιγουοκερ στο τέλος, δηλαδή το ότι αποφασίζει να ενδυθεί τον μανδύα του θρύλου, αφού είχε αποφασίσει ότι ο γαλαξίας ήταν καλύτερος χωρίς αυτόν, θα επιφέρει συνέπειες που ξεπερνούν τη διάσωση 20 ανθρώπων σε μια σπηλιά. Τώρα ο θρύλος του Λουκ Σκαϊγουκερ εξαπλώνεται. Η ελπίδα αναζωπυρώνεται στον γαλαξία. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ μια πιο υποβλητική εικόνα ελπίδας, από αυτή όπου ένα παιδί παίζει τον χαρακτήρα του Λουκ και εμπνέεται από αυτόν για να μεγαλώσει, να ζήσει μια περιπέτεια και να πολεμήσει τον καλό αγώνα».

Ο Τζόνσον έθιξε επίσης την «αστρική προβολή» του Λουκ, θέμα αρκετών συζητήσεων με την παραγωγό Κάθλιν Κένεντι, και γιατί ήταν σημαντικό να πεθάνει στο νησί Ahch-To.

«Πιστεύω ότι το ταξίδι του ήρωα Λουκ Σκαϊγουκερ λήγει στην "Επιστροφή των Τζεντάι". Αυτή η τριλογία είναι το ταξίδι της Ρέι, του Φιν και του Πο. Η ιστορία του Λουκ εμπλέκεται σε σχέση με τη Ρέι». Από την άλλη ο Χάμιλ εξακολουθεί να νομίζει πως ο Λουκ θα έχει μέλλον ως «φάντασμα της Δύναμης» στο επόμενο επεισόδιο. «Εγώ παραμένω στη γραμμή. Μπορώ να είμαι στο Επεισόδιο IX! Θα μπορούσα να αναλάβω το catering», συμπληρώνει με χιούμορ.

Όσο για το θάνατο του Ανώτατου Ηγέτη Σνόουκ (Άντι Σέρκις) που πέταξε από το παράθυρο πολλές θεωρίες των φαν για την καταγωγή του:

«Όταν σκεφτόμουν τον χαρακτήρα του Κάιλο, έφτασα σε ένα σημείο που αποφάσισα πως η πιο ενδιαφέρουσα πράξη του θα ήταν να γκρεμίσει το ασταθές θεμέλιο κάτω από τα ποδια του στην αρχή της ταινίας. Όταν η ταινία φτάνει στο τέλος της, από wannabe Vader γίνεται κάποιος που στέκεται στα πόδια του και ως σύνθετος κακός, αναλαμβάνει τα ηνία. Είναι μια πολύ καλή συνθήκη για την επόμενη ταινία. Το ερώτημα λοιπόν "τι αναλογεί στον Σνόουκ στο φινάλε", με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι έπρεπε να εξαλείψουμε τη δυναμική «αυτοκράτορα» και «μαθητή, έτσι ώστε όλα τα στοιχήματα να είναι στον αέρα στην επόμενη ταινία».

Για όσους αισθάνονται απογοητευμένοι γνωρίζοντας ότι κάθε θεωρία για τον Σνόουκ ακυρώθηκε, ο Τζόνσον δηλώνει πως σας καταλαβαίνει και κάνει λόγο ειδικά για όσους νόμιζαν πως ήταν ο ανεστημένος Darth Plagueis, Δάσκαλος του Αυτοκράτορα Πάλπατιν.

«Οι θαυμαστές φτιάχνουν θεωρίες. Είναι μέρος της διασκέδασης του να είσαι φαν του Star Wars. Αν υπάρχει θέση στην ιστορία για τον Σνόουκ, ελπίζω πως κάποιος θα την πει. Θα ήταν πολύ άβολο να σταματήσει οποιαδήποτε από τις σκηνές της ταινίας και να παραδώσει έναν μονόλογο 30 δευτερολέπτων λέγοντας πως είναι ο Darth Plagueis. Δεν έχει καμία σημασία για τη Ρέι. Αν το είχε κάνει, η Ρέι θα απαντούσε "Ποιος;" Και η σκηνή θα είχε πάει... Και επίσης ΔΕΝ λέω ότι είναι ο Darth Plagueis!».