Ταινία της Εβδομάδας: Η Ζιλιέτ Μπινός σε επικίνδυνες «ψηφιακές» σχέσεις ρωτά «Ποια Νομίζεις ότι Είμαι» - cinemagazine.gr
12:23
25/7

Ταινία της Εβδομάδας: Η Ζιλιέτ Μπινός σε επικίνδυνες «ψηφιακές» σχέσεις ρωτά «Ποια Νομίζεις ότι Είμαι»

Η Ζιλιέτ Μπινός σε δραστηριότητα catfishing υιοθετεί ψεύτικη διαδικτυακή περσόνα και μέσα από τα ερωτικά της πάθη αναδεικνύει τα social λάθη. Ειδική προβολή στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Από τον Πάνο Γκένα

Η Κλερ, καθηγήτρια πανεπιστημίου και χωρισμένη μητέρα δυο παιδιών, αποφασίζει να εκδικηθεί τον κατά πολύ νεότερο εραστή της Λουντό, μετά τον αιφνίδιο χωρισμό τους. Επινοεί μία δεύτερη περσόνα, ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook για να τον κατασκοπεύσει και σύντομα γίνεται φίλη με τον Άλεξ, κολλητό του Λουντό. Η επικοινωνία τους θα εξελιχθεί γρήγορα σε μία ερωτική, cyber σχέση που εγκλωβίζει την Κλερ σε μία ψευδαίσθηση. Κάποια στιγμή ο Άλεξ θα πιέσει να συναντηθούν από κοντά και η «ψηφιακή» σχέση θα προκαλέσει μερικές πολύ «πραγματικές» ανατροπές.

Βασισμένο στο ομώνυμο best-seller της Καμίλ Λοράν, το «Ποια Νομίζεις Ότι Είμαι» του Σάφι Νεμπό («Στα Δάση της Σιβηρίας») είναι η κινηματογραφική καταγραφή μιας επίκαιρης κατάστασης. Η χρήση των social media έχει παραλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, φλερτάρουμε, μοιραζόμαστε, γράφουμε, ζούμε. Όλοι πλέον είναι δημόσια πρόσωπα και πολλές επιλογές, κρίσεις (συνήθως επικρίσεις), επιθυμίες κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο επικοινωνίας που αντικατοπτρίζει μεν αλήθεια, αρκετές φορές δε σε πολύ μικρό ποσοστό.

Ένας διαθλαστικός καθρέφτης ενός επίκαιρου θέματος κατάλληλος για ενδιαφέροντα comments, σίγουρο like και σινεφίλ share

Με κεντρικό πρόσωπο την Κλερ και «βασικό προφίλ» μία εξαιρετική Ζιλιέτ Μπινός στο ρόλο, το «Ποια Νομίζεις ότι Είμαι» ξεκινά χαλαρά με όρους αισθηματικής κομεντί, σύντομα αλλάζει το status του σε ερωτικο θρίλερ και λίγο πριν το τέλος γίνεται κοινωνικό δράμα, ακολουθώντας τις αλλεπάλληλες ανατροπές του μυθιστορήματος που ουσιαστικά καταγράφουν και τις αλλεπάλληλες ανατροπές ενός ψηφιακού κόσμου που εξελίσσεται συνεχώς. Η Κλερ είναι μία γυναίκα πάνω από 50, έξυπνη, γοητευτική, πνευματώδης. Παρά την εμφάνιση και τα προσόντα της, η ηλικία της προδικάζει αδίκως τη ζωή της. Όταν αποφασίζει να παίξει το παιχνίδι του διαδικτύου και να κατασκοπεύσει τον νεαρό εραστή της μετά τον χωρισμο τους, υιοθετεί (ασφαλώς) μία νεανική περσόνα και διεκδικεί τη ζωή που επιθυμεί να ζήσει, όχι τη «ζωή που δεν έζησα». Το γεγονός πως είναι καθηγήτρια φιλολογίας, ακαδημαϊκός που έρχεται σε επαφή με τη νέα γενιά αλλά από την πλευρά του επαΐοντα εκπαιδευτή, δημιουργεί ενδιαφέρουσες αντιθέσεις. Η διαδικτυακή περσόνα της Κλερ πειραματίζεται με τα social, υποκύπτει εύκολα στο παιχνίδι και παρασύρεται σε μία ψευδαίσθηση που δεν κρίνεται από εμπειρικό βάθος, αλλά από επιφανειακό φαίνεσθαι.

Ο Νεμπού γνωρίζει καλά πως το πρόσωπο της Μπινός μπορεί να επικοινωνήσει με ευκολία όλες τις εναλλαγές διαθέσεων της Κλερ και το εκμεταλλεύεται πλήρως. Παίζοντας ευρηματικά με το κάδρο την κινηματογραφεί εγκλωβισμένη στις τζαμαρίες του γυάλινου διαμερίσματός της, μέσα από τις αντανακλάσεις της ιντερνετικής της περιπέτειας στους φακούς των γυαλιών της ή μέσα από διαφανή πλαίσια, που προσφέρουν ορατότητα αλλά αποτελούν συμβολικά όρια που παγιδεύουν την ηρωίδα. 

Η Μπινός σε μία μεταμοντέρνα εκδοχή της Μαρκησίας ντε Μερτέιγ ανταλλάσσει ψηφιακές «επιστολές» στο messenger του facebook και ακροβατώντας σε ένα όριο «Ολέθριας Σχέσης» ενσαρκώνει την ερωτική επιθυμία, την απόγνωση, τη ζήλεια και τη μεταμέλεια σε έναν οικείο χαρακτήρα που τελικά συμπονάς, ακόμα κι αν δεν τον συμπαθήσεις. Μαζί της ο νεαρός Φρανσουά Σιβίλ (Άλεξ) και η Νικόλ Γκαρσία στο ρόλο της ψυχοθεραπεύτριας, αποτελούν την πραγματικότητα που «γειώνει» την Κλερ έξω από τον εικονικό κόσμο της.

Ανατρεπτικό κινηματογραφικό θρίλερ με πολλαπλά φινάλε, οξυδερκή παρατήρηση για τη διαδικτυακή παραίσθηση, κοινωνικό σχόλιο για τα φύλα και το ταμπού της ηλικιακής διαφοράς, το «Ποια Νομίζεις ότι Είμαι» είναι ένας διαθλαστικός καθρέφτης ενός επίκαιρου θέματος κατάλληλος για ενδιαφέροντα comments, σίγουρο like και σινεφίλ share.