Oscars 2018: Ο Τζόρνταν Πιλ, η Γκρέτα Γκέργουικ και η σημασία του να είναι υποψήφιοι - cinemagazine.gr
10:02
24/1

Oscars 2018: Ο Τζόρνταν Πιλ, η Γκρέτα Γκέργουικ και η σημασία του να είναι υποψήφιοι

Αφροαμερικανοί και γυναίκες δεν εμφανίζονται συχνά ως υποψήφιοι για καλύτερη σκηνοθεσία στα Oscars, φέτος όμως έχουν δυναμική παρουσία. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η αιχμηρή ατάκα της Νάταλι Πόρτμαν στα Όσκαρ και η όλη συζήτηση για την παρουσία 5 λευκών ανδρών στις υποψηφιότητες των σκηνοθετών για τις Χρυσές Σφαίρες, έδειχνε πως αν συνέβαινε το ίδιο και στα Όσκαρ, θα μετατρέπονταν σε πιο ισχυρή διαμαρτυρία. Βέβαια, εδώ και χρόνια, οι Χρυσές Σφαίρες έχουν πάψει να θεωρούνται βάση πρόβλεψης των Όσκαρ, από τη στιγμή ειδικά που οι ενώσεις των επαγγελματιών στις ΗΠΑ δίνουν με κάθε επισημότητα τα δικά τους βραβεία και αφού οι ίδιοι άνθρωποι ψηφίζουν για τα Όσκαρ, τα βραβεία της Ένωσης Σκηνοθετών είναι πολύ πιο αξιόπιστη βάση.

Στις υποψηφιότητες των βραβείων της Ένωσης υπήρχαν τα ονόματα του αφροαμερικανού Τζόρνταν Πιλ για το «Get Out» και της Γκρέτα Γκέργουικ για το «Lady Bird» και τελικά οι 2 τους βρίσκονται ανάμεσα στους 5 που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, δίνοντας το απαραίτητο diversity στην κατηγορία. Συνολικά, η πεντάδα των υποψηφίων για Όσκαρ είναι κατά 4/5 ίδια με την πεντάδα της Ένωσης Σκηνοθετών (Πιλ, Γκέργουικ, Νόλαν, ντελ Τόρο), με μόνη διαφοροποίηση την είσοδο του Πολ Τόμας Άντερσον (για το «Phantom Thread») στη θέση του Μάρτιν ΜακΝτόνα («Three Billboards Outside Ebbing, Missouri»).

Ο Πιλ είναι μόλις ο πέμπτος αφροαμερικανός που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ η Γκέργουικ είναι αντίστοιχα η πέμπτη μόλις γυναίκα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ο Πιλ ακολουθεί τους Τζον Σίνγκλετον («Boyz n the Hood»), Λι Ντάνιελς («Precious»), Στιβ ΜακΚουίν («12 Years a Slave») και Μπάρι Τζένκινς («Moonlight») και ελπίζει να είναι ο πρώτος που θα καταφέρει να κερδίσει. Η Γκέργουικ ακολουθεί τις Λίνα Βερτμίλερ («Ο Πασκουαλίνο και οι 7 Καλλονές »), Τζέιν Κάμπιον («Μαθήματα Πιάνου»), Σοφία Κόπολα («Χαμένοι στη Μετάφραση») και Κάθριν Μπίγκελοου(«The Hurt Locker»). Η τελευταία είναι και η μοναδική γυναίκα που έχει κατακτήσει ως τώρα Όσκαρ σκηνοθεσίας. 

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο θεωρείται το φαβορί, αφού έχει κερδίσει ως τώρα τη Χρυσή Σφαίρα και το Critic's Choice Award, όμως πολύ πιο ασφαλής πρόβλεψη θα μπορεί να γίνει όταν ανακοινωθεί ο νικητής από την Ένωση Σκηνοθετών.