«Golden Dawn Girls»: Ένας Νορβηγός κινηματογραφιστής ξεσκεπάζει εκ των έσω τη Χρυσή Αυγή - cinemagazine.gr
16:36
7/11

«Golden Dawn Girls»: Ένας Νορβηγός κινηματογραφιστής ξεσκεπάζει εκ των έσω τη Χρυσή Αυγή

Ένα ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης, αυτό του Άμστερνταμ, εισχωρεί στο στρατηγείο του κόμματος και αποκαλύπτει πολλά.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η τεράστια άνοδος της Χρυσής Αυγής ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας τη δεκαετία που διανύουμε, έχει απασχολήσει πολλούς δημοσιογράφους και κινηματογραφιστές έξω από τη χώρα μας. Για πολλούς είναι το ιδανικό δείγμα για να θυμίσουν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και τα λάθη του παρελθόντος δε γίνονται μαθήματα. 

Ένας Νορβηγός δε θέλησε να μείνει μόνο σε γραπτές θεωρίες και προσπάθησε να μάθει τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα, ποιες αρχές θεωρούν τα μέλη του ότι αντιπροσωπεύουν και τί απαντούν στα ερωτήματα πέρι της σχέσης τους με τον ναζισμό. Το «Golden Dawn Girls» είναι το χρονικό των όσων έζησε ο Χάβαρντ Μπάστνις για 4 μήνες το 2015, παίρνοντας συνεντεύξεις από τη μητέρα, τη σύζυγο και την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει ένα προφίλ για τις γυναίκες που βρίσκονται στον πυρήνα μιας τέτοιας οργάνωσης.

Αυτό όμως μοιάζει να είναι απλά η αφορμή, καθώς ο Μπάστνις αφήνει πολλές φορές την κάμερα να γράφει και το υλικό που μάζεψε είναι αρκετό όχι μόνο για να αποκρούσει τα όσα του λένε αλλά και να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως υλικό κατά της Χρυσής Αυγής φτιαγμένο από τα ίδια τα μέλη της. Το ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, αυτό του Άμστερνταμ, που θα διεξαχθεί από 15 ως 26 Νοεμβρίου. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ.