Berlinale 2019: Το «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν είναι η μεγάλη απογοήτευση του φεστιβάλ - cinemagazine.gr
14:27
11/2

Berlinale 2019: Το «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν είναι η μεγάλη απογοήτευση του φεστιβάλ

Ο Φατίχ Ακίν υπογράφει το κινηματογραφικό πορτρέτο του Φριτζ Χόνκα, ενός κατά συρροή δολοφόνου γυναικών που έδρασε στο Αμβούργο των 70s, και εμείς απορούμε τί στον Τρίερ έπαθε.  

Αποστολή στο Βερολίνο: Κωστής Θεοδοσόπουλος

Ένας νεαρός άντρας προσπαθεί να αποκεφαλίσει το άψυχο κορμί μιας μεσήλικης γυναίκας. Διστάζει προς στιγμή αλλά μετά από λίγες γουλιές αλκοόλ τεμαχίζει το θύμα του και τοποθετεί τα κομμάτια σε μια βαλίτσα για να τα πετάξει αργότερα σε μια αυλή. Ενδεικτική για όλα όσα ακολουθούν, η εναρκτήρια σεκάνς της νέας ταινίας του Φατίχ Ακίν μας εισάγει σε μια αιματοβαμμένη ταινία τρόμου, η οποία εμπνέεται από τα ειδεχθή εγκλήματα ενός κατα συρροή γυναικοκτόνου, την ίδια ώρα που θέλει να σπάσει πλάκα επιστρατεύοντας μαύρο χιούμορ, απόφαση που ελπίζουμε να πηγάζει από την πρωτοφανή αφέλεια του δημιουργού και όχι από κάτι βαθύτερο. 

Το «Χρυσό Γάντι», είναι ένα κακόφημο μπαρ στο red light district του Αμβούργου στο οποίο συχνάζει ο Φριτζ, ένας ανειδίκευτος και εθισμένος στο αλκοόλ εργάτης με ελαφρά παραμορφωμένο πρόσωπο. Πνιγμένο στο καπνό και με αποκλειστικούς θαμώνες τις λούμπεν φιγούρες της πόλης, το μπαρ πέρα από στέκι του νεαρού πρωταγωνιστή χρησιμεύει και ως το ιδανικό πεδίο ψαρέματος των επίδοξων θυμάτων του. Καθώς οι συνομήλικες τον περιφρονούν εξαιτίας της εξωτερικής του εμφάνισης, ο Φριτζ δελεάζει μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες να τον ακολουθήσουν στο σπίτι, κερνώντας άφθονο αλκοόλ. Όσες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και μπαίνουν στο βρώμικο διαμέρισμά του, δεν ζουν ποτέ για να δουν την έξοδο από αυτό. Λίγο πριν τους αφαιρέσει τη ζωή, ο Φριτζ έχει επιχειρήσει να συνευρεθεί ερωτικά μαζί τους αλλά καθώς το σώμα του συνήθως δεν ανταποκρίνεται, χρησιμοποιεί για σεξουαλικά βοηθήματα από μαγειρικά σκεύη έως και φαγητά. Όταν η βία κλιμακώνεται, τα πτώματα αποθηκεύονται εντός του σπιτιού, μέσα σε μια μεγάλη οπή στον τοίχο. 

Στην ταινία δεν παρακολουθούμε τίποτα περισσότερο απ’ το χρονικό όλων των φόνων, η αναπαράσταση των οποίων γίνεται με άκρως γραφικό και λεπτομερή τρόπο. Στης σκηνές που μεσολαβούν των εγκλημάτων, ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης επιστρατεύει γκροτέσκα και κωμικά σκετσάκια με πρόθεση να ανακουφίσει το κοινό απ’ όσα φριχτά συμβαίνουν επί οθόνης. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα αστεία είναι επιπέδου δελφινάριου ενώ την ίδια στιγμή το γεγονός πως εδώ μιλάμε για πραγματικά συμβάντα επιβαρύνει κατά πολύ την συνθήκη, πόσο μάλλον όταν ο δημιουργός στους τίτλους τέλους της ταινίας φροντίζει να μας δείξει και τα αληθινά πρόσωπα των θυμάτων μέσω φωτογραφιών. 

Στο αμιγώς κατασκευαστικό κομμάτι, το «Χρυσό Γάντι» έχει ως αισθητική αφετηρία το ξεχωριστό σύμπαν των ταινιών Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Χωρίς ιδιαίτερες εξωτερικές λήψεις και με την κάμερα κινείται κυρίως ανάμεσα στους τοίχους του διαμερίσματος του Φριτζ αλλά και του περίφημου μπαρ, η δουλειά που έχει γίνει στο φωτογραφικό και σκηνογραφικό κομμάτι είναι υποδειγματική. Αυτό, όμως, που ξεχνάει ο Ακίν εδώ είναι το σημαντικότερο.  Ότι δηλαδή στον πυρήνα των ταινιών του enfant terrible του γερμανικού σινεμά φώλιαζε πάντα η αγάπη για τους περιθωριακούς και η συμπόνια για όσους υποφέρουν. Στο «Χρυσό Γάντι» όλοι αυτοί βρίσκουν μονάχα περιφρόνηση και χλευασμό. Δυστυχώς

Το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 7-17 Φεβρουαρίου 2019 και το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr σας υπόσχεται καθημερινά τις πιο ζεστές ανταποκρίσεις!

Διαβάστε ακόμη:
Berlinale 2019: Το «Ghost Town Anthology» του Ντενί Κοτέ είναι μία πένθιμη, ατμοσφαιρική αλληγορία

Berlinale 2019: Το «The Ground Beneath My Feet» είναι ένα διεισδυτικό δράμα για τη μοναξιά και το στίγμα της ασθένειας
Συνέντευξη Τύπου «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Ψάχνοντας τον Χαμένο Παράδεισο
Berlinale 2019: «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι η πιο ενδιαφέρουσα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα​
Berlinale 2019: Ζητήματα πίστης και ηθικής στη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «Με τη Χάρη του Θεού»
Berlinale 2019: Το Φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!
Η Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρος της επιτροπής της Μπερλινάλε 2019
«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα έχει τρέιλερ (και πρεμιέρα στο Βερολίνο)