«Green Book»: Βραβείο Κοινού στο Τορόντο ή αλλιώς Όσκαρ ερχόμαστε! - cinemagazine.gr
13:13
17/9

«Green Book»: Βραβείο Κοινού στο Τορόντο ή αλλιώς Όσκαρ ερχόμαστε!

Το φεστιβάλ του Τορόντο ολοκληρώθηκε και αυτή είναι η ταινία που κέρδισε το πρώτο βραβείο, ξεκινώντας ανεπισήμως την οσκαρική περίοδο. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Αν υπάρχει μια, ανεπίσημη έστω, έναρξη στην οσκαρική περίοδο, αυτή έχει ταυτιστεί εδώ και χρόνια με ένα βραβείο που φαινομενικά δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Το Βραβείο Κοινού που απονέμεται από το φεστιβάλ του Τορόντο κατάφερε με τα χρόνια να αποκτήσει ειδική βαρύτητα πρώτα εντός του φεστιβάλ και αργότερα να καθιερωθεί ως μια ασφαλής πρόβλεψη για ταινίες που σκοπεύουν να ετοιμαστούν για την οσκαρική κούρσα. 

Ξεκινώντας από την προηγούμενη δεκαετία και με περιπτώσεις όπως το «Slumdog Millionaire» του Ντάνι Μπόιλ, το φεστιβάλ του Τορόντο που εκτοξέυτηκε από ένα μεγάλο, αλλά τοπικό, event στη σημαντικότερη ίσως συνάντηση για την αγορά της αμερικανικής ηπείρου, με δεκάδες φιλμ να ποντάρουν στις εντυπώσεις της εκεί πρεμιέρας τους ώστε ανάλογα με αυτές να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο προώθησής τους. Και σε ό,τι αφορά το κομμάτι του βραβείου, επειδή επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση, μετά την ταινία του Μπόιλ είδαμε τον «Λόγο του Βασιλιά», το «12 Χρόνια Σκλάβος», το «Δωμάτιο», το «La La Land» και πέρυσι τις «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» να φεύγουν με το βραβείο που ήταν το πρώτο τους από μια σειρά πολλών βραβεύσεων τους επόμενους μήνες, που κορυφώνονταν τη βραδιά των Όσκαρ. 

Γι' αυτό το λόγο, στη Universal έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για τη φετινή βράβευση του «Green Book» και να θέτουν σε εκκίνηση δυναμικό σχέδιο προώθησής του στους επόμενους μήνες. Το φιλμ του Πίτερ Φαρέλι (ενός εκ των αδερφών Φαρέλι - «Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη», «Movie 43») έχει όλα τα φόντα άλλωστε για το δρόμο προς τα βραβεία. Βασίζεται σε αληθινή ιστορία, μιλάει για θέματα φυλετικού ρατσισμού στην Αμερική του '60, για μια φιλία που γεφυρώνει αυτό το χάσμα, έχει έναν αναπάντεχα ελαφρύ και κωμικό τόνο ενώ (σύμφωνα με όσα λέγονται) αποσπά 2 εξαίρετες ερμηνείες από τους Βίγκο Μόρτενσεν και Μαχέρσαλα Άλι, που τουλάχιστον τις υποψηφιότητες φαίνεται να τις έχουν κλειδώσει ήδη. 

Συγκεκριμένα, το «Green Book» αναφέρεται σε ένα οδοιπορικό που κάνει ο διάσημος αφροαμερικανός πιανίστας και συνθέτης Ντον Σιρλεϊ το 1962 στον αμερικανικό Νότο. Ο Σίρλεϊ έχει ως οδηγό του έναν λευκό ιταλοαμερικανό και οι 2 τους θα παραμερίσουν τις διαφορές τους και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να αποφύγουν τους κινδύνους αυτού του ταξιδιού, καθώς η φήμη του Σίρλεϊ δεν είναι ακόμη αποδεκτή στον Νότο. 

Οι Μόρτενσεν και Άλι έχουν τους 2 αντίστοιχους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η Universal είχε ως τώρα ένα στρατηγικά σιωπηλό σχέδιο προώθησης, κυκλοφορώντας τρέιλερ και αφίσα μέσα στον Αύγουστο. Η έξοδος της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. 

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και την αφίσα: