Η Κατρίν Ντενέβ υπογράφει επιστολή διαμαρτυρίας για το αρσενικό «κυνήγι μαγισσών» με αφορμή το #MeToo - cinemagazine.gr
10:09
10/1

Η Κατρίν Ντενέβ υπογράφει επιστολή διαμαρτυρίας για το αρσενικό «κυνήγι μαγισσών» με αφορμή το #MeToo

Η Κατρίν Ντενέβ, μαζί με 100 γυναίκες ηθοποιούς, συγγραφείς και ακαδημαϊκούς, υπογράφει ανοιχτή επιστολή για την «αναγκαιότητα του φλερτ».

Από τον Πάνο Γκένα

Μία ανοιχτή επιστολή δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με αφορμή τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης μετά το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν. Στην επιστολή, που υπογράφουν γυναίκες ηθοποιοί, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί της Γαλλίας - μεταξύ των οποίων και η Κατρίν Ντενέβ - υποστηρίζεται πως οι κατηγορίες εναντίον του Γουάινστιν έχουν οδηγήσει σε ένα «κυνήγι μαγισσών» εναντίον των ανδρών, που απειλεί τη σεξουαλική ελευθερία.

Στην επιστολή, το hashtag #MeToo αναφέρεται πως ξεκίνησε μια εκστρατεία δημόσιας καταγγελίας και απονομής δικαιοσύνης με συνοπτικές διαδικασίες. Τα θύματα ήταν «άνδρες που τιμωρούνται στην εργασία τους, ωθούνται στην παραίτηση κλπ., όταν το μόνο τους παράπτωμα ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο, να προσπαθήσουν να κλέψουν ένα φιλί, να μιλήσουν για οικεία πράγματα κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου ή να στείλουν σεξουαλικά φορτισμένα μηνύματα σε μία γυναίκα που δεν είχε ενδιαφερθεί...Ο βιασμός είναι έγκλημα. Αλλά το φλερτ, επίμονο ή αδέξιο, δεν είναι έγκλημα και η ιπποσύνη δεν είναι φαλοκρατική επιθετικότητα», λέει η επιστολή, προσθέτοντας ότι το κίνημα #MeToo ενθάρρυνε τον πουριτανισμό.

Σχετικά με το γαλλικό ισοδύναμο του #MeToo, το hashtag #balancetonporc (καρφώστε το γουρούνι σας), η επιστολή υποστηρίζει ότι «η αποστολή των χοίρων στο σφαγείο, απέχει πολύ από το να βοηθήσει τις γυναίκες να γίνουν αυτόνομες» και πως δρα αντίστροφα υπερασπίζοντας «τους εχθρούς της σεξουαλικής ελευθερίας, τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές, τους χειρότερους αντιδραστικούς που θεωρούν ότι στο όνομα της καλοσύνης και της βικτοριανής ηθικής, οι γυναίκες είναι παιδιά με ενήλικα πρόσωπα που χρειάζονται προστασία».

Η Ντενέβ, μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του γαλλικού/ευρωπαϊκού κινηματογράφου είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Technikart ότι ποτέ δεν ήταν υπέρμαχος του φεμινισμού, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου και της απροθυμίας της να ανήκει σε κάποια ομάδα . Από την άλλη είχε υπογράψει το 1971 το «Μανιφέστο των 343» (γνωστό κι ως το Μανιφέστο των 343 Τσουλων) για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών σε θέματα αναπαραγωγής, και είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει άμβλωση όταν οι αμβλώσεις ήταν ακόμη παράνομες στη Γαλλία. 

Η Ντενέβ είναι η μόνη μεγάλη σταρ που υπέγραψε την επιστολή. Λοιπές υπογραφές περιλαμβάνουν ονόματα όπως της συγγραφέα και ψυχολόγου Σάρα Κλισέ, της συγγραφέα και κριτικού τέχνης Κατρίν Μιγιέ, της ηθοποιού Κατρίν Ρομπ-Γκριλέ και της δημοσιογράφου Αμπνούς Σαλμάνι.