Η «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ στην αφίσα των φετινών Καννών - cinemagazine.gr
15:33
21/3

Η «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ στην αφίσα των φετινών Καννών

Η επίσημη αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Καννών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 22 Μαΐου υπό την προεδρία του Αυστραλού σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ, σχεδιάστηκε με βάση τα καρέ της ταινίας «Η Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Από την Δάφνη Δημοπούλου

Όλα είναι εκεί. Τα βήματα, η θάλασσα, ο ορίζοντας: η ανάβαση ενός ανθρώπου προς το όνειρό του, μέσα στη ζέστη ενός μεσογειακού φωτός που μετατρέπεται σε χρυσό. Ένα όραμα που θυμίζει το απόσπασμα που ανοίγει την «Περιφρόνηση»: «Το σινεμά υποκαθιστά στο βλέμμα μας έναν κόσμο που αντανακλά τις επιθυμίες μας».
 
Τα βήματα του Μισέλ Πικολί στην «Περιφρόνηση» του Γκοντάρ έδωσαν έμπνευση για την αφίσα του  69ου Φεστιβάλ Καννών, η οποία ανασυνθέτει διάφορες φωτογραφίες της ταινίας σε ένα πανέμορφο, διακριτικό κολάζ. Πρόκειται για μια συμβολική επιλογή, αφού η «Περιφρόνηση» αναφέρεται στα γυρίσματα μιας ταινίας και θεωρείται από πολλούς ως μία από τις ομορφότερες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ για τον κινηματογράφο.

Το δίδυμο Πικολί / Μπαρντό δίπλα στον Φριτς Λανγκ, η φωτογραφία του Ραούλ Κουτάρ, η μουσική του Ζορζ Ντελερί άφησαν εποχή στην ιστορία του κινηματογράφου και της κινηματογραφοφιλίας.
 
Την παραμονή των 70κοστών γενεθλίων του, το φεστιβάλ εμφανίζεται κάτω από το έμβλημα αυτής της ηλιόλουστης ταινίας και αποτίνει φόρο τιμής στους δημιουργούς του σινεμά, γιορτάζωντας την ιστορία του κινηματογράφου την ίδια ώρα που καλωσορίζει νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου.

Ο Ερβέ Κιγκιονί και ο γραφίστας Ζιλ Φραπιέ σχεδίασαν την αφίσα του 69ου Φεστιβάλ Καννών.