Η Χάλι Μπέρι αφήνει ρόλο διεμφυλικού ατόμου μετά από αντιδράσεις - cinemagazine.gr
12:02
7/7

Η Χάλι Μπέρι αφήνει ρόλο διεμφυλικού ατόμου μετά από αντιδράσεις

Σε μια περίπτωση αντίστοιχη με την περσινή με πρωταγωνίστρια τη Σκάρλετ Γιοχάνσον, η Μπέρι μίλησε την Παρασκευή για την πρόθεσή της να υποδυθεί έναν transgender χαρακτήρα, αλλάζοντας την απόφασή της χθες. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Πριν από έναν χρόνο περίπου, η Σκάρλετ Γιοχάνσον αποσύρθηκε από την ταινία «Rub & Tug» όπου θα υποδύονταν ένα διεμφυλικό άτομο, μετά από αντιδράσεις και κριτική που δέχτηκε, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αφήσει το ρόλο σε διεμφυλικό ηθοποιό. Η ίδια είχε δηλώσει τότε: «Χαράσσονται πολλές γραμμές τα τελευταία χρόνια καθώς η πολιτική ορθότητα έχει μπει μέσα στην τέχνη. Νιώθω πως είναι πλέον μια τάση στη δουλειά μου και πρέπει να υπάρχει για διάφορους κοινωνικούς λόγους, όμως κάποιες φορές γίνεται άβολο όταν αντιλαμβάνεσαι πως η τέχνη έχει μπει σε περιορισμούς από τους οποίους θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερη. Δε ξέρω αν αυτή η τάση είναι γενικότερη στο θέαμα, σίγουρα όμως υπάρχει σε θέματα casting. Σήμερα δίνεται μεγάλη έμφαση και συζητήσεις γύρω από το ποιόν θέλουμε να ενσαρκώνει τον εαυτό μας στην οθόνη. Το βασικό ερώτημα όμως είναι, τι σημαίνει να είσαι ηθοποιός σήμερα;» 

Ένα παρόμοιο θέμα συνέβη αυτό το σαββατοκύριακο με τη Χάλι Μπέρι, η οποία μετά από συνέντευξη στο Instagram Live την Παρασκευή, δέχτηκε κριτική για τις δηλώσεις ότι «προετοιμάζεται για να υποδυθεί διεμφυλικό χαρακτήρα, μια γυναίκα που βρίσκεται σε μετάβαση για να γίνει άνδρας». Ανέφερε πως θέλει πολύ να «βουτήξει σε αυτό τον κόσμο», εννοώντας την τρανς κοινότητα και την ενδιαφέρει το «ποια ήταν αυτή η γυναίκα πριν».

Χθες, η Μπέρι απολογήθηκε λέγοντας πως δεν θα προχωρήσει σε αυτή την παραγωγή καθώς «η κοινότητα των transgender θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να πει μόνη της τέτοιες ιστορίες». Συγκεκριμένα, «μέσα στο σαββατοκύριακό είχα την ευκαιρία να συζητήσω περαιτέρω την πιθανότητα να πάρω έναν ρόλο ως διεμφυλικός άντρας και θα ήθελα να απολογηθώ για τις παρατηρήσεις που έκανα. Είμαι ευγνώμων που είχα αυτή την καθοδήγηση ώστε να ακούσω και εκπαιδευτώ.»

Έχει ενδιαφέρον πως οι πρώτες δηλώσεις της Μπέρι την Παρασκευή σχολιάστηκαν από τον λογαριασμό του ντοκιμαντέρ του Netflix «Disclosure: Trans Lives on Screen» που σχολιάζει την αναγωγή σε στερεότυπο των διεμφυλικών ατόμων μέσα από την παρουσίασή τους από το Χόλιγουντ. Οι παραγωγοί ζήτησαν από τη Μπέρι να δει το ντοκιμαντέρ για να αντιληφθεί τις συνέπειες που μπορεί να υπήρξαν στις ζωές των διεμφθυλικών λόγω της εικόνας που έβγαζε ο μικρή και μεγάλη οθόνη. 

Ακολουθούν tweets: