Άγνοια ή Αλήθεια; Η «Τριλογία του Κόσμου» κυκλοφόρησε τρέιλερ κι έρχεται στο HBO - cinemagazine.gr
9:50
4/10

Άγνοια ή Αλήθεια; Η «Τριλογία του Κόσμου» κυκλοφόρησε τρέιλερ κι έρχεται στο HBO

Η συναρπαστική λογοτεχνική τριλογία του Φίλιπ Πούλμαν «ανοίγει» νέους κόσμους στην μικρή οθόνη και στην δεύτερη σεζόν μας επιφυλάσσει ένα «Fleabag» reunion!

Από τον Πάνο Γκένα

Το «Αστέρι του Βορρά» («The Golden Compass») ήταν μία φιλόδοξη αποτυχία της New Line Cinema, της εταιρείας που λίγα χρόνια πριν είχε πετύχει απόλυτα στον κινηματογράφο φαντασίας με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Η άνευρη και κυρίως άτολμη προσέγγιση του σκηνοθέτη Κρις Βάιτζ, παρά το λαμπερό, ταλαντούχο καστ (Νικόλ Κίντμαν, Ντάνιελ Κρεγκ, Εύα Γκριν) και την αψεγάδιαστη αρτ-ντεκό αισθητική, απογοήτευσε κριτικούς, και κυρίως το πιστό κοινό των βιβλίων, με αποτέλεσμα οι συνέχειες της να μπουν στον πάγο. Αν και τα στούντιο ήταν διψασμένα για μία νέα εποχή μετά τον «Άρχοντα» και τα «Χάρι Πότερ», το «Αστέρι του Βορρά» (το οποίο απέσπασε Όσκαρ Οπτικών Εφέ) δεν ταξίδεψε κανένα και κυρίως πρόδωσε τις τολμηρές ιδέες του Πούλμαν, αλλοιώνοντας το φινάλε.

Αν και παραμένει μυστήριο το πως θα διαχειριστεί η παραγωγή, το σενάριο και ο σκηνοθέτης, τις προκλητικές ιδέες σχετικά με τον Θεό και την εκκλησία που εμπεριέχουν τα βιβλία, ο Τομ Χούπερ, ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός («Ο Λόγος του Βασιλιά», «Οι Άθλιοι»), είναι έτοιμος για το ρίσκο. Και έχει μαζί του έναν πολύ καλό καστ.

Ο Τζέιμς Μάκαβοι («X-Men», «Split». «Εξιλέωση») είναι ο Λόρδος Άσριελ, που είχε υποδυθεί ο Ντάνιελ Κρεγκ στην ταινία του 2007. Άνθρωπος κλειδί για τη μοίρα της Λύρα, ο Μάκαβοϊ έχει παρελθόν στον κινηματογράφο φαντασίας («Τα Χρονικά της Νάρνια») και συμπληρώνει εξαιρετικά το καστ μαζί με τους Κλαρκ Πίτερς («The Wire»), τη Ντάφνι Κιν - που έκανε πολύ καλή εντύπωση στο πρόσφατο «Logan» -, τη Ρουθ Γουίλσον ως αδίστακτη Μαρίσα Κούλτερ και το it-boy του Μπρόντγουεϊ Λιν-Μανουέλ Μιράντα ως αεροναύτη Λι Σκόρσμπι.

Η «Τριλογία του Κόσμου» θα αποτελείται από 8 επεισόδια (οι τίτλοι των τριών βιβλίων στα ελληνικά είναι «Το Αστέρι του Βορρά», «Ο Άρχοντας των Δύο Κόσμων» και το «Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο») και θα προβληθούν στο BBC (Αγγλία) και ΗΒΟ (Αμερική).

Η μεταφορά των βιβλίων του Πούλμαν από το BBC συζητιέται ήδη από το 2015, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Τζακ Θορν (υπεύθυνος και για το θεατρικό «Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί»). Ο Πούλμαν έχει γράψει περισσότερα βιβλία για τον κόσμο της Λύρα και του φίλου της Γουίλ («Lyra’s Oxford», «Once Upon a Time In the North», «Το Βιβλίο της Σκόνης», μεταξύ άλλων) και απ' ότι φαίνεται ο Χούπερ έχει ενσωματώσει στοιχεία τους στην τηλεοπτική προσαρμογη. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Χούπερ κατάφερε να ολοκληρώσει τη σειρά, ενώ παράλληλα ετοίμαζε και την κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ «Cats» (ναι του γνωστού, δείτε εδώ το άβολο τρέιλερ).

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του πρώτου βιβλίου:

Χωρίς αυτό το παιδί θα πεθάνουμε όλοι.  Η Λύρα και το δαιμόνιό της ζουν ελεύθερα και ανέμελα ανάμεσα στους λογίους του Κολεγίου Τζόρνταν, στην Οξφόρδη. Αλλά η μοίρα που έχει γραφτεί για εκείνη από τότε που γεννήθηκε την οδηγεί σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στον παγωμένο Βορρά, σε αναζήτηση ενός φίλου που έχει απαχθεί. Πρόκειται για ένα ταξίδι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες πέρα από τον δικό της κόσμο… 

Ο Φίλιπ Πούλμαν έχει τιμηθεί με τα Carnegie, Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος Guardian, Βραβείο Whitbread 2001, ενώ το τρίτο βιβλίο της σειράς ήταν υποψήφιο για το Booker. Θρησκευτικές ομάδες έχουν επικρίνει τα βιβλία για την προώθηση του αθεϊσμού, και ο Πούλμαν, από την πλευρά του, δεν έχει αποφύγει τη διαμάχη. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα βιβλία δεν είναι τόσο αντίθετα στο Θεό, όσο στην οργανωμένη θρησκεία.

Αμφιλεγόμενη ή μη, η «Τριλογία του Κόσμου» αποκτά μία δεύτερη ευκαιρία, και είναι έτοιμη να σκορπίσει τη «σκόνη» της στις 4 Νοεμβρίου 2019.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Άγνοια ή Αλήθεια; Η «Τριλογία του Κόσμου» κυκλοφόρησε τρέιλερ κι έρχεται στο HBO
  • Άγνοια ή Αλήθεια; Η «Τριλογία του Κόσμου» κυκλοφόρησε τρέιλερ κι έρχεται στο HBO
  • Άγνοια ή Αλήθεια; Η «Τριλογία του Κόσμου» κυκλοφόρησε τρέιλερ κι έρχεται στο HBO