Ριμέικ για το «Ikiru» του Ακίρα Κουροσάβα;! Ναι, αλλά με την υπογραφή του Καζούο Ισιγκούρο - cinemagazine.gr
11:12
16/10

Ριμέικ για το «Ikiru» του Ακίρα Κουροσάβα;! Ναι, αλλά με την υπογραφή του Καζούο Ισιγκούρο

Πάνω που έλεγες να αρχίσεις τα ανέκδοτα και μόνο για την θρασύτατη σκέψη, μία ο νομπελίστας συγγραφέας στο σενάριο, μία ο Μπιλ Νάι στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ορίστε μια από τις πιο μεγάλες κινηματογραφικές προσδοκίες της επόμενης χρονιάς. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Και ξαφνικά, στην συννεφιά της covid-19 κινηματογραφικής μας κατάστασης, στην σωρεία νέων ταινιών που πάνε να σε ξεγελάσουν για ενδιαφέρουσες, ένα νέο άλλης κλάσης, αριστοκρατικής καταγωγής, σου λέει για την επιχείρηση διασκευής ενός αριστουργήματος. «Ο Καταδικασμένος» του Ακίρα Κουροσάβα, αυτό το εκπληκτικό έργο πάνω σε όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία, θα διασκευαστεί από τον Καζούο Ισιγκούρο, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της λογοτεχνίας τούτου και του περασμένου αιώνα, ο κάτοχος Νόμπελ και τεσσάρων (!) υποψηφιοτήτων Booker, ο συγγραφέας του «Απομεινάρια Μιας Μέρας» και του «Never Let Go», κατά το Time ένα από τα 100 σημαντικότερα μυθιστορήματα στην αγγλική από το 1923 κι εντεύθεν.

Σα να μην έφτανε αυτό, στον πρωταγωνιστικό ρόλο καλείται ο Μπιλ Νάι, αυτός ο εθνικός ερμηνευτικός θησαυρός των Άγγλων, ο ηθοποιός που μπορεί να μην βρήκε ως σήμερα τους ρόλους, αλλά του οποίου η ερμηνευτική υποδήλωση ξεπερνά σε περιεκτικότητα ίσως ακόμα και αυτή του Άντονι Χόπκινς.

H πρωτότυπη ταινία περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο και προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου. Μέρος της έμπνευσης του Κουροσάβα, που είναι συνσεναριογράφος της ταινίας του 1952, οφείλεται στον «Θάνατο του Ίβαν Ίλιτς», το περίφημο διήγημα του Τολστόι. Η ματιά του Ισιγκούρο μεταφέρει την ταινία στο μεταπολεμικό Λονδίνο του 1952 και θα διηγείται την ιστορία ενός δημόσιου υπαλλήλου, πνιγμένου στην γραφειοκρατία, που μαθαίνει ότι είναι αθεράπευτα άρρωστος και μετά από μια αντίδραση κατεδαφιστική της ζωής του πέφτει πάνω σε μια νεαρή γυναίκα που του υποδεικνύει πώς αντιμετωπίζεται η ζωή και η θνητότητα.

Εκεί που τα φίδια πάνε να σε ζώσουν είναι στην επιλογή του σκηνοθέτη, ο 38χρονος Νοτιοαφρικανός Όλιβερ Χερμάνους, φεστιβαλικών περγαμηνών πάντως. Στην παραγωγή θα είναι ο εγγονός του Κουροσάβα, Κο, ενώ η Φιόνα Κρόμπι («Η Ευνοούμενη») θα είναι στην σκηνογραφία, προσθέτοντας λίγο ακόμα πρεστίζ στην παραγωγή.

Ο Ισιγκούρο όμως λέει το πιο σημαντικό: «Η εσωτερική ιστορία της ταινίας είναι για την προσωπική ευθύνη του καθενός μας να βρει νόημα και ικανοποίηση στη ζωή του. Ότι ακόμα και ενάντια στις πιθανότητες, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να είμαστε υπερήφανοι και ευτυχείς με τη ζωή που ζούμε. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία μιλά πολύ σε όλους εμάς που είμαστε υποχρεωμένοι να περνάμε ώρες στα γραφεία και τις οθόνες μας -ειδικά αυτή την εποχή της πανδημίας - παλεύοντας να βρούμε ποιες είναι οι ατομικές συνεισφορές μας που μπορούν να συμβάλλουν στην συλλογική ζωή».