O Αλεχάντρο Ινιάριτου αποκαθιστά τις «Χαμένες Αγάπες» για την επέτειο των 20 χρόνων τους - cinemagazine.gr
12:48
15/5

O Αλεχάντρο Ινιάριτου αποκαθιστά τις «Χαμένες Αγάπες» για την επέτειο των 20 χρόνων τους

Ο πέντε φορές βραβευμένος με Όσκαρ Μεξικανός δεν έχει ξεκινήσει τίποτα καινούργιο από την εποχή της «Επιστροφής» (2015), ετοιμάζει όμως την παρουσίαση του θρυλικού ντεμπούτου του για την επέτειο των 20 χρόνων από την πρεμιέρα του.

Πρεμιέρα που ειρήσθω εν παρόδω συνέβη σαν χθες πριν από 20 χρόνια στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου και είχε κερδίσει τρία ελάσσονα βραβεία. (Ο Ινιάριτου μάλιστα διέμενε μισή ώρα έξω από την πόλη, λόγω οικονομικής στενότητας). Οι «Χαμένες Αγάπες» πιστώνονται την αναγέννηση του μεξικανικού σινεμά, αναγέννηση που επιστεγάστηκε με καλλιτεχνικούς θριάμβους, μεταξύ των οποίων εντυπωσιακότερος είναι ίσως το επιβλητικό πέρασμα από το Όσκαρ Σκηνοθεσίας με τις 5 βραβεύσεις στην περασμένη δεκαετία, εκ των οποίων οι δύο (συνεχόμενες μάλιστα) ανήκουν στον Αλεχάντρο Ινιάριτου.

Οι «Χαμένες Αγάπες», που σημειώνουν και το κινηματογραφικό ντεμπούτο για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μπερνάλ, είναι το πρώτο μέρος της «Τριλογίας του Θανάτου» του σκηνοθέτη και ακολουθήθηκαν από τα «21 Γραμμάρια» και την «Βαβέλ» - όχι ότι το «Biutiful» ήταν αναστάσιμο πάντως. Εγκαινίασαν μεμιάς την πολυ-αφήγηση σήμα-κατατεθέν του Μεξικανού και περιέγραφαν τις ιστορίες μιας σειράς ανθρώπων που συνδέονται με ένα κοινό γεγονός, ένα οδικό δυστύχημα.

Η ταινία θα παρουσιαστεί, εκτός απροόπτου, στο φεστιβάλ της Μορέλια τον Οκτώβριο ενώ μετά θα ακολουθήσει εορταστική δημόσια προβολή-συλλαλητήριο στην πλατεία Ζοκάλο στην πόλη του Μέξικο τον Δεκέμβριο. Η (συλλογική) γιορτή του σινεμά σε όλη της τη δόξα.