O πέμπτος «Ιντιάνα Τζόουνς» θα είναι ο τελευταίος για τον Χάρισον Φορντ - cinemagazine.gr
9:48
5/4

O πέμπτος «Ιντιάνα Τζόουνς» θα είναι ο τελευταίος για τον Χάρισον Φορντ

Στίβεν Σπίλμπεργκ και Χάρισον Φορντ ετοιμάζουν νέα «αρχαιολογική» εξόρμηση!

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Ιντιάνα Τζόουνς θα επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη στις 20 Ιουλίου 2020 για την πέμπτη επική περιπέτεια της blockbuster σειράς και ο Σπίλμπεργκ που σκηνοθέτησε τις προηγούμενες τέσσερις ταινίες θα συναντηθεί ξανά με τον Χάρισον Φορντ. Μπορεί ο διάσημος ηθοποιός να μην πτοείται από το «βάρος» της ηλικίας, η ταινία όμως θα είναι η τελευταία εμφάνισή του στον εμβληματικό ρόλο.

Ο Χάρισον λοιπόν θα βάλει τη «φεντόρα» του αρχαιολόγου στην ντουλάπα, μιας και ο Σπίλμπεργκ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Sun πως ο «Indy 5» θα είναι η τελευταία φορά που ο Φορντ θα κρατήσει το μαστίγιο. Άλλωστε ο Φορντ είναι ήδη 75 χρονών, τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν σε ένα χρόνο και η ταινία αναμένεται το 2020. Παρόλ' αυτά το franchise είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει και ίσως ο Indiana Jones γίνει Indiana Joan! 

Αν και υπήρχαν φήμες που ήθελαν τον Κρις Πρατ να εμπλέκεται στο μέλλον, ο Σπίλμπεργκ δεν αποκλείει να δούμε μία θηλυκή εκδοχή του ήρωα. «Θα πρέπει να αλλάξει το όνομα από Jones σε Joan, και δεν βρίσκω κάτι λάθος σε αυτό». 

Ο σκηνοθέτης του «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» και του «Ready Player One», είχε δηλώσει στα βραβεία του Περιοδικού Empire πως τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στην Αγγλία τον επόμενο Απρίλη: «Αξίζει πάντα το ταξίδι, όταν έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς με αυτή την τεράστια δεξαμενή ταλέντου που βρίσκεται στην Αγγλία. Οι ηθοποιοί, το συνεργείο, οι οδηγοί, όλοι όσοι με βοήθησαν να γυρίσω αυτές τις ταινίες εδώ, και θα συνεχίσουν να με βοηθούν όταν θα επιστρέψω τον Απρίλιο του 2019 για να κάνω τον πέμπτο Ιντιάνα Τζόουνς εδώ».

Ο φημισμένος αρχαιολόγος και εξερευνητής Ιντιάνα Τζόουνς έκανε το ντεμπούτο του το 1981 με τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» και αργότερα συνεπήρε το κοινό με τα «Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού» (1984) και «Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία» (1989), ενώ η επιστροφή του το 2008 με το «Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου», αν και ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες, δεν ενθουσίασε κοινό και κριτικούς. Οι τέσσερις ταινίες έχουν αποφέρει κέρδος σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο box office.

Το σενάριο της ταινίας, προς απογοήτευση αρκετών, θα υπογράφει ο Ντέιβιντ Κεπ. Όντας υπεύθυνος για τα σενάρια σημαντικών αμερικανικών ταινιών, όπως τα «Υπόθεση Καρλίτο», «Jurassic Park», «Επικίνδυνη Αποστολή», «Ο Πόλεμος των Κόσμων», ευχάριστων περιπετειών όπως το πρώτο «Spider-Man» του Σαμ Ράιμι, αλλά και του «Δωμάτιου Πανικού» του Φίντσερ, ο Ντέιβιντ Κεπ είναι υπολογίσιμο μέγεθος στην κινηματογραφική βιομηχανία. Στην πέμπτη περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς, ο Κεπ ουσιαστικά καλείται να μετατρέψει σε ομοιογενές σύνολο, κομμάτια σεναρίου που έχουν ήδη γραφτεί από τους Τζορτζ Λούκας, Τζεφ Νέιθανσον και Φρανκ Ντάραμποντ. Σε όσους θεωρούν ότι οι δικές του ιδέες «κατέστρεψαν» το «Κρυστάλλινο Κρανίο», πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Κεπ δούλευε πάνω σε ένα προσχέδιο του Ντάραμποντ και τότε.

Την παραγωγή αναλαμβάνει η Πρόεδρος της Lucasfilm, και στενή συνεργάτιδα του Σπίλμπεργκ, Κάθλιν Κένεντι. «Μετά την αγορά της εταιρείας (Lucasfilm), η Ντίσνεϊ πήρε (καλώς ή κακώς) τα δικαιώματα ιστοριών όπως το «Willow, η Οργή των Θρύλων» και το «Radioland Murders». Το μεγαλύτερο έπαθλο φυσικά ήταν η σειρά ταινιών του Ιντιάνα Τζόουνς», είχε δήλωσε στο παρελθόν η Κένεντι, ενώ στην έντονη φημολογία πως ο Κρις Πρατ («Οι Φύλακες του Γαλαξία», «Jurassic World») είναι πιθανό να φορέσει τη φεντόρα του περιπετειώδη αρχαιολόγου, ο Σπίλμπεργκ ήταν κατηγορηματικός πως Ιντιάνα είναι μόνο ο Χάρισον Φορντ.

Όσο για τον Τζορτζ Λούκας. Αυτή τη φορά η δημιουργική τριπλέτα Σπίλμπεργκ-Φορντ-Λούκας θα γίνει... ντουέτο, αφού η συμμετοχή του μεγαλοπαραγωγού φαίνεται πως θα εξαντληθεί σε εκείνη του θεατή.