Κινηματογραφικές εκδηλώσεις σε Γκάζι και Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων - cinemagazine.gr
11:19
16/5

Κινηματογραφικές εκδηλώσεις σε Γκάζι και Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιορτάζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ξεχωριστές εκδηλώσεις. Είσοδος ελεύθερη.

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων με σκοπό του εορτασμού: «Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς». Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή) και την ενίσχυση του μορφωτικού τους χαρακτήρα.

Για τους σινεφίλ, το ο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σε συνεργασία με το INNOVATHENS και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας - Ethnofest, αλλά και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχουν προγραμματίσει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελέυθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα:

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ | Παρασκευή 18 Μαΐου

«Διαδρομές & συναντήσεις»: Ο επισκέπτης ζει σκηνές της καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με το παρελθόν, την τέχνη, τη μετανάστευση και τη ζωή. Σε συνεργασία με το INNOVATHENS και το ΕTHNOFEST - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας | Ώρα 22.00 Είσοδος ελεύθερη

INFO
Κτήριο Παλαιών Φούρνων - Πειραιώς 100
Γκάζι, τηλ. 210 3475535 & 210 3475518

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | Παρασκευή 18/05 & Σάββατο 19/05

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και προσκαλεί το κοινό την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 να περιπλανηθεί στους χώρους του Μουσείου και να γνωρίσει την ιστορία του ελληνικού σινεμά μέσα από τη μουσική, προτείνοντας εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. 

Ειδικά για το Σάββατο 19 Μαΐου, το Μουσείο διοργανώνει δυο ξεχωριστές μουσικές ξεναγήσεις. Οι μουσειοπαιδαγωγοί σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα «Μελιρί» παρουσιάζουν την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τις ταινίες και τα τραγούδια του: κάθε αίθουσα του Μουσείου θα συνοδεύεται από ένα τραγούδι και κάθε τραγούδι από μία ιστορία. «Μελιρί» είναι οι Ειρήνη Χουλιαρά (τραγούδι, κιθάρα, φλάουτο), Μελίνα Ατρείδου (τραγούδι, φλάουτο, γιουκαλίλι) και Μάριος Ποδάρας (βιολί, κιθάρα, καχόν). 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 18/05
09:00 - 21:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους

Σάββατο 19/05
12:00 - 21:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους
19:00 & 20:00 Μουσικές ξεναγήσεις από το μουσικό σχήμα «Μελιρί»

INFO
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398)
Σε κάθε μουσική  ξενάγηση μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα.
Είσοδος ελεύθερη
Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά 13:00 – 14:30 στο τηλ. 2310-508398