Τζέιμς Γκαν vs Disney: Οι αντιδράσεις για μια άδικη απόλυση - cinemagazine.gr
15:14
23/7

Τζέιμς Γκαν vs Disney: Οι αντιδράσεις για μια άδικη απόλυση

Οι πρωταγωνιστές των 2 ταινιών «Φύλακες του Γαλαξία» καθώς και άλλοι συνεργάτες του σκηνοθέτη, μιλούν υπέρ του με αφορμή την απόλυσή που επήλθε μετά από ενοχλητικά tweets που δημοσίευσε πριν μια δεκαετία. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η Comic Con έχει μετατραπεί πλέον σε κινηματογραφικό event και ήταν το γεγονός του σαββατοκύριακου για τον σχετικό τύπο στις ΗΠΑ, μια είδηση όμως που έσκασε σχεδόν στο ξεκίνημά του μονοπώλησε αρκετές από τις κουβέντες που έγιναν εκεί. Αυτή αφορούσε τον δημιουργό των 2 ταινιών «Φύλακες του Γαλαξία», Τζέιμς Γκαν, που ενώ αυτό τον καιρό ασχολείται με την προεργασία της τρίτης ταινίας, απολύθηκε από τη Dinsey (την ιδιοκτήτρια εταιρία των Marvel Studios).

Η Disney οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση όταν ανακαλύφθηκαν παλιά του tweets, γραμμένα πριν από 10 χρόνια περίπου, γεμάτα με ανέκδοτα πάνω σε θέματα όπως η παιδοφιλία και ο βιασμός. Τα tweets ήρθαν στην επιφάνεια μέσω λογαριασμών που διατηρούν λομπίστες που ανήκουν από τον συντηρητικό - ως και ακραία συντηρητικό σε κάποιες περιπτώσεις - χώρο, οι οποίοι ουσιαστικά επιτέθηκαν στη Disney για το ότι έχει ως υπάλληλό της έναν άνθρωπο που ανέβαζε δημόσια τέτοια αστεία. 

Η απόλυση ήρθε άμεσα την Παρασκευή και ως τώρα οι όποιες επίσημες δηλώσεις και από τις 2 πλευρές γίνονται σε ήπιους τόνους. Ο Τζέιμς Γκαν, πάλι μέσω Twitter, δήλωσε «Όσοι άνθρωποι ακολουθούν την καρίερα μου, ξέρουν πως όταν ξεκίνησα έβλεπα τον εαυτό μου ως προβοκάτορας, κάνοντας ταινίες και λέγοντας αστεία που πολλές φορές ήταν εξωφρενικά και κάλυπταν θέματα ταμπού. Όπως έχω ο ίδιος δηλώσει πολλές φορές δημόσια, έχω αλλάξει ως άνθρωπος, όπως και η δουλειά και το χιούμορ μου. Δεν εννοώ πως έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος, άλλα ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος σε σχέση με αυτό που ήμουν πριν. Σήμερα πια προσπαθώ να στηρίξω τη δουλειά μου περισσότερο με αγάπη παρά με θυμό. Οι μέρες που έκανα ή έγραφα απλά κάτι σοκαριστικό για να πάρω αντιδράσεις, έχουν τελειώσει.»

Κάποιες συμπληρωματικές δηλώσεις του Γκαν ουσιαστικά ενίσχυαν τα όσα είπε, χωρίς να γίνονται όμως σε επιθετικό τόνο, αντιθέτως ήταν περισσότερο απολογητικές σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα με τη Disney που πλέον με αυτή την κίνηση έδειξε πως η πολιτική ορθότητα δεν είναι απλά προαπαιτούμενο για τους συνεργάτες που δουλεύουν τώρα για την εταιρία, αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή του παρελθόντος τους. Παράλληλα, μοιάζει αρκετά περίεργο πως τα tweets ανακύλφθηκαν τώρα, μετά από 2 ταινίες που χάρισαν πάρα πολλά λεφτά στην εταιρία και ενώ τώρα βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις για το ξεκίνημα της τρίτης. 

Από τη στιγμή πάντως που ο Γκαν ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την επιτυχία που είχαν οι «Φύλακες του Γαλαξία», είχαν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών. Ως τώρα, οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ του, με πιο ξεκάθαρο το tweet του Ντέιβιντ Μπαουτίστα που δήλωσε ότι «δεν είναι ΟΚ με αυτό που συνέβη» αλλά και με τα πιο κρυπτικά της Ζόε Σαλντάνα και του Κρις Πρατ που επίσης φαίνεται ότι τον στηρίζουν. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και tweets φίλων του Γκαν, όπως της Σέλμα Μπλερ που μίλησε με πολύ γλυκά λόγια για τον άνθρωπο που της στάθηκε πολύ, μετά την αποκάλυψή της στο Vanity Fair, ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Δείτε παρακάτω τα tweets μιας υπόθεσης που πιθανά να τραβήξει πολύ: