H «ημιαυτοβιογραφία» του Τζιμ Κάρεϊ μιλά για την απατηλή λάμψη της χολιγουντιανής ματαιοδοξίας - cinemagazine.gr
9:31
30/6

H «ημιαυτοβιογραφία» του Τζιμ Κάρεϊ μιλά για την απατηλή λάμψη της χολιγουντιανής ματαιοδοξίας

Το «Απομνημονεύματα και Παραπληροφόρηση» θα είναι στα ράφια τον επόμενο μήνα. «Ο Νικ Κέιτζ θα το λατρέψει, ο Τομ Κρουζ μπορεί και να με γρονθοκοπήσει».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Κάθε ηθοποιός, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει έναν χολιγουντιανό «χρόνο ημιζωής». Ένα διάστημα κατά το οποίο θα μεσουρανήσει, η επιτυχία θα ανταποδώσει όσα το ταλέντο, η τύχη και ο χαρακτήρας του επεφύλασσαν. Συνήθως δεν κρατά πάνω από 10, βία 15 χρόνια. Όσο χρειάζεται να αλλάξει ο καιρός, να περάσει για τα καλά μια μόδα, να «βαρεθεί» ο κόσμος το όνομά σου στη μαρκίζα, την ειδική συνταγή ταινιών που «συνεπάγεσαι».

Το αυτό και με τον Τζιμ Κάρεϊ, έναν ιδιοφυή κωμικό, που μπορεί στο μυαλό κάποιων από εμάς να είναι αμετακίνητα στις πρώτες θέσεις μιας σπουδαίας μάρκας φτασμένων ταλέντων, όμως η εποχή, οι επιλογές («Σε Αγαπώ Φίλιπ Μόρις» κανείς;), η τραγική συγκυρία και ο χαρακτήρας του έχουν αποφασίσει εκτοπίζοντάς τον. Τουλάχιστον από αυτό που έκανε τέλεια. Η επανεφεύρεση όμως είναι δικαίωμα χαρακτήρα του καθενός, των σταρ λίγο επιτακτικότερα.

Έτσι λοιπόν ο Τζιμ Κάρεϊ επιστρέφει, ανέλπιστα, με ένα «είδος απομνημονευμάτων», μια ημιαυτοβιογραφία που «δεν ξέρεις τι είναι πραγματικό και τι μύθευμα, όμως όλα κρύβουν μια αλήθεια». Ο Κάρεϊ εργάστηκε επί 8 χρόνια πάνω στο σχέδιο και με την συνεργασία της Dana Vachon («Mergers and Acquisition») έστησε την ιστορία ενός «μυθοπλαστικού» Τζιμ Κάρεϊ και της αναζήτησης κάποιου νοήματος στο Χόλιγουντ μετά από χρόνια επιτυχίας.

Από το βιβλίο, ως είθισται, θα περάσουν και μια σειρά πραγματικών χολιγουντιανών χαρακτήρων. ο Τσάρλι Κάουφμαν («Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού»), η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο Άντονι Χόπκινς, ο Νικόλας Κέιτζ. Ο Κάρεϊ λέει «πως έστειλε στον καθένα από αυτούς ένα επεξηγηματικό γράμμα, ξεκαθαρίζοντας τί είναι αυτό που θέλει να επιτύχει με το βιβλίο». «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στο βιβλίο είναι άνθρωποι που θαυμάζω βαθιά», λέει ο Τζιμ.

Ανάμεσά τους ο Νικ Κέιτζ, που στο βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του μυθοπλαστικού Τζιμ. «Μιλούσα μαζί του πριν δύο μέρες. Δεν του είχα πει τίποτα για το βιβλίο και του το ξεφούρνισα. Μου είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και του απάντησα ότι πήρε τις καλύτερες ατάκες του βιβλίου».

Στο βιβλίο υπάρχει και ο Τομ Κρουζ, ο ένας που έχει αψηφίσει κάθε νόμο περί αντοχής ενός χολιγουντιανού αστέρα. Είναι ο «Laser Jack Lighting», για λόγους δικαιωμάτων, όμως ο Κάρεϊ ισχυρίζεται πως παρά την καλοήθεια του βιβλίου δεν είναι 100% βέβαιος αν θα ξετρελαθεί ο Τομ. «Μπορεί και να μου χώσει καμιά μπουνιά, αλλά τι να κάνουμε ας τις φάω για χάρη της τέχνης. Νομίζω όμως ότι θα το αγαπήσει».

Το βιβλίο βγαίνει στις 7 Ιουλίου και το audiobook θα έχει τη φωνή του, συμπρωταγωνιστή του στο «Ηλίθιος και Πανηλίθιος», Τζεφ Ντάνιελς.