Η Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρος της επιτροπής της Μπερλινάλε 2019 - cinemagazine.gr
16:18
12/12

Η Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρος της επιτροπής της Μπερλινάλε 2019

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός επιστρέφει στο φεστιβάλ Βερολίνου ως Πρόεδρος της 69ης διοργάνωσης.

Από τον Πάνο Γκένα

Μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς ηθοποιούς παγκοσμίως, με συμμετοχές σε περισσότερες από 70 ταινίες, πρώτη Ευρωπαία ηθοποιός που έλαβε τιμητικές διακρίσεις σε Βερολίνο, Βενετία, Κάννες και φυσικά κάτοχος ένός Όσκαρ για την ερμηνεία της στον «Άγγλο Ασθενή» (με σημαντική αντίπαλο τη Λορίν Μπακόλ!), η Ζιλιέτ Μπινός είναι η Πρόεδρος τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου!

Μετά το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο «Liberty Belle» (1983)  του Πασκάλ Κανέ και τη συμμετοχή της στο «Χαίρε, Μαρία» («Je vous salue, Marie», 1984) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, η Μπινός πρωταγωνίστησε στο «Rendez-vous» (1985) του Αντρέ Τεσινέ και στη συνέχεια στο «Η Δική μας Νύχτα» («Mauvais Sang», 1986) του Λεός Καράξ, με τον οποίο συνεργάστηκε και στο υπέροχο «Οι Εραστές της Γέφυρας» («Les amants du Pont-Neuf», 1991) που παρουσιάστηκε στο Forum της Μπερλινάλε 1992. Η «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» («The Unbearable Lightness of Being», 1988) σε σκηνοθεσία Φίλιπ Κάουφμαν την έκανε γνωστή παγκοσμίως, η «Μπλε Ταινία» («Trois Couleurs: Bleu», 1993) αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές επιτυχίες τόσο του Κισλόφσκι, όσο και της Μπινός (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας, Σεζάρ Α' Γυναικείου και Berlinale Camera).

Το 1997 κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου, BAFTA και Αργυρή Άρκτο στη Μπερλινάλε για την ερμηνεία της ως νοσοκόμα Χάνα στον «Άγγλο Ασθενή» («The English Patient», 1996) του Άντονι Μινγκέλα και τα χρόνια που ακολούθησαν η Μπινός συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα όπως οι Μίκαελ Χάνεκε («Άγνωστος Κώδικας», «Κρυμμένος»), Αμπάς Κιαροστάμι («Γνήσιο Aντίγραφο», «Shirin»), Τζον Μπούρμαν («Country Of My Skull»), Μπρούνο Ντιμόν («Camille Claudel 1915», «Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ»), Λάσε Χάλστρομ («Chocolat»), Κλερ Ντενί («Η Λιακάδα Μέσα μου», «High Life»), Ολιβιέ Ασαγιάς («Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία»).

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ζιλιέτ θα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού για το 2019. Το Φεστιβάλ έχει μία στενή σχέση μαζί της, ακι είμαι χαρούμενος που επιστρέφει με μία διακεκριμμένη θέση», δήλωσε ο Διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσλικ.

«Ευχαριστώ για την εξαιρετική τιμή και την πρόσκληση αγαπητέ Ντίτερ, είναι τρομερά σημαντικό για 'μένα! Προσβλέπω σ΄αυτό  το ξεχωριστό ραντεβού με την υπόλοιπη επιτροπή και θα ανταπεξέλθω του καθήκοντός μου με χαρά και φροντίδα», σχολίασε η Ζιλιέτ Μπινός.

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει η ταινία «The Kindness of Strangers» της Δανής σκηνοθέτιδας Λόουν Σέρφιγκ, ένα κοινωνικό πολυυσυλλεκτικό δράμα που τοποθετείται στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνιστές τους Ζόι Καζάν, Ταχάρ Ραχίμ, Άντρεα Ράιζμπορο και Μπιλ Νάι. Η Σέρφιγκ, που οι περισσότεροι γνωρίζουν από τα «Μια Κάποια Εκπαίδευση» και «Μία Ημέρα», έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ταινίες της στη Μπερλινάλε  («The Birthday Trip», «On Our Own») και έχει κερδίσει το Βραβείο της Επιτροπής - Αργυρή Άρκτος το 2001 με το «Italian For Beginners» και συο χρόνια μετά συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό με το «Wilbur Wants To Kill Himself».

To 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί 7 - 17 Φεβρουαρίου 2019.
Juliette Binoche. Foto/photo: © Fred Meylan