«Ο καθένας δίνει διαφορετικό ορισμό στην τέχνη»: Ο δημιουργός του MCU απάντα στα σχόλια του Σκορσέζε - cinemagazine.gr
10:59
11/11

«Ο καθένας δίνει διαφορετικό ορισμό στην τέχνη»: Ο δημιουργός του MCU απάντα στα σχόλια του Σκορσέζε

Το τελευταίο (ελπίζουμε!) επεισόδιο στον διάλογο για την κυριαρχία της Marvel και γενικότερα των franchises τη δεκαετία που μας φεύγει, δόθηκε από τον Κέβιν Φιγκ, τον άνθρωπο δηλαδή που οραματίστηκε το Marvel Cinematic Universe.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο να μιλήσει κάποια στιγμή ο Κέβιν Φιγκ, ο παραγωγός που τρέχει από το 2008 το Marvel Cinematic Universe και το είδε να γιγαντώνεται και να κυριαρχεί παγκοσμίως στο box-office, πάνω στα σχόλια του Μάρτιν Σκορσέζε που έγιναν πρώτα σε μορφή σύντομης δήλωσης στο Empire τον προηγούμενο μήνα και αργότερα ως μια ολοκληρωμένη άποψη γύρω από την εξαφάνιση του σινεμά που ο ίδιος γνώρισε, με άρθρο στους New York Times

Ο Φιγκ, αφεντικό των Marvel Studios και άτομο-θησαυρός της Disney, παρέμεινε (μάλλον κατόπιν συμβουλών) σιωπηλός σε έναν μήνα που μίλησαν σχεδόν όλοι για το θέμα που προέκυψε, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή - που όσο πλησιάζουμε στη συζήτηση για Όσκαρ και υποψηφιότητες γίνεται πιο κατάλληλη. Το μέσο που επέλεξε ήταν το Hollywood Reporter,  μέσω του podcast του Σκοτ Φέινμπεργκ ο οποίος ειδικεύεται στην awards season, και τα σχόλιά του προσπάθησαν να αποκρούσουν τις «κατηγορίες» του Σκορσέζε, ξεκινώντας από τη φράση που απομονώθηκε όλον αυτό τον καιρό, ότι δηλαδή οι ταινίες του σύμπαντος δεν είναι σινεμά. 

«Δε νομίζω πως είναι αλήθεια, είναι δυσάρεστο κάτι τέτοιο. Κι εγώ όπως και όλοι που δουλεύουν σε αυτές τις ταινίες αγαπούν το σινεμά, πηγαίνουν σινεμά και χαίρονται με τη συλλογική εμπειρία θέασης μιας ταινίας» ανέφερε ο Φιγκ, εστιάζοντας αργότερα στο θέμα του ρίσκου με κάποιες παρατηρήσεις που κατά τον ίδιο δείχνουν ότι το MCU πήρε πολλά αφηγηματικά ρίσκα στην εξέλιξή του: «Κάναμε τον "Εμφύλιο Πόλεμο". Βάλαμε τους δυο πιο δημοφιλείς χαρακτήρες μας σε μια θεολογική και σωματική σύγκρουση. Σκοτώσαμε τους μισούς χαρακτήρες μας στο τέλος μιας ταινίας ("Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας"). Από την επιτυχία των ταινιών οδηγηθήκαμε σε ρίσκα για να πάμε σε κάτι διαφορετικό.»

Ολοκληρώνοντας τα σχόλιά του, ο Φιγκ επέμεινε στο ότι είναι πολυ διαφορετική για τον καθένα η αντίληψη του τί είναι καλό σινεμά: «Ο καθένας έχει διαφορετικό ορισμό για το σινεμά. Ο καθένας έχει διαφορετικό ορισμό για την τέχνη. Ο καθένας έχει διαφορετικό ορισμό για το τί είναι ρίσκο. Φυσικά ο καθένας δικαιούται να έχει γνώμη, να την επαναλαμβάνει αν θέλει και να γράφει άρθρα. Ανυπομονώ να δω κι άλλα στο μέλλον, αλλά στο μεσοδιάστημα εμείς θα εξακολουθούμε να κάνουμε ταινίες.»