Κλούνεϊ και Μπιλ Μάρεϊ σε νέες δηλώσεις για τα Μάρμαρα - cinemagazine.gr
10:10
12/2

Κλούνεϊ και Μπιλ Μάρεϊ σε νέες δηλώσεις για τα Μάρμαρα

Μετά από την αναπάντεχη υποστήριξη που το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο βρήκε στο πρόσωπο του κινηματογραφικού «Μνημείων Άνδρα», Τζορτζ Κλούνεϊ στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ο διάσημος σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής επανέλαβε και από το Λονδίνο τις θέσεις του

Από την Ανθή Νταουσάνη

Μετά από την αναπάντεχη υποστήριξη που το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο βρήκε στο πρόσωπο του κινηματογραφικού «Μνημείων Άνδρα», Τζορτζ Κλούνεϊ στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ο διάσημος σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής επανέλαβε και από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε για την πρεμιέρα της ταινίας του, την άποψη ότι τα επονομαζόμενα «ελγίνεια» θα ήταν σωστό να επαναπατριστούν.

Θυμίζουμε ότι πρώτη αφορμή για αυτήν τη συζήτηση στάθηκε ερώτηση ελληνίδας δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της ταινίας στο Βερολίνο, ενώ τη δήλωση Κλούνεϊ ακολούθησε ευχαριστήρια επιστολή από τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ακόμα όμως και στην καρδιά του Λονδίνου, ο αστραφτερός ηθοποιός του Χόλιγουντ δε δίστασε να ξαναδιατυπώσει τη γνώμη του επί του θέματος, έχοντας μάλιστα έλθει πιο διαβασμένος και προετοιμασμένος να δεχτεί σχετική ερώτηση.

Loading the player ...

Από την Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανικής Πρωτεύουσας ο σκηνοθέτης του «Μνημείων Άνδρες», της ταινίας που περιγράφει τη διάσωση ανεκτίμητων έργων τέχνης από την καταστροφική μανία των ηττημένων Ναζί, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψει τα αρχαία στην Ελλάδα, έχοντας στο πλευρό του τον Μπιλ Μάρεϊ να υπερθεματίζει: «Φαίνεται ότι αυτό το πρόβλημα είναι σε όλο τον κόσμο. Σε ποιον ανήκει η Τέχνη; Ποιος έχει δικαίωμα να την επιστρέψει; (Τα μάρμαρα) είχαν εδώ μια ωραία κι ευχάριστη διαμονή, αλλά στο Λονδίνο επικρατεί συνωστισμός. Υπάρχει πολύς χώρος εκεί στην Ελλάδα. Η Αγγλία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία και να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε». Για να καταλήξει με χιούμορ: «Οι Έλληνες είναι πολύ γενναιόδωροι. Θα τα δάνειζαν πού και πού»...

«Έκανα μια μικρή έρευνα, για να βεβαιωθώ ότι δεν έχω εντελώς τρελαθεί» είπε ο Κλούνεϊ στη συνέντευξη πριν από την πρεμιέρα της ταινίας. «Ακόμα και στη Βρετανία η δημοσκόπηση είναι υπέρ της επιστροφής των αρχαιοτήτων» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το Βατικανό και το Μουσείο Getty του Λος Άντζελες ήδη επέστρεψαν τμήματα των μαρμάρων και θραύσματα και αναρωτήθηκε «αν ένα κομμάτι από ένα κατακερματισμένο μνημείο θα ήταν καλύτερα να ενωθεί με το υπόλοιπο όσο καλύτερα γίνεται». Σε αυτήν την περίπτωση «η επιστροφή θα ήταν μάλλον η πιο σωστή κίνηση».

Ο ίδιος έσπευσε να προλάβει τους Βρετανούς, λέγοντας ότι οι περισσότεροι θα σκεφτούν «Αμερικανός είναι, τι να καταλάβει...» Σε εκείνο το σημείο τον βοήθησε ο συμπρωταγωνιστής του, Ματ Ντέιμον, ο οποίος παρενέβη: ««Αυτή δεν μπορεί να είναι αιωνίως η σταθερή απάντηση των Βρετανών. Δεν είναι επιχείρημα το να λες ότι οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν».

Πάντως οι «Μνημείων Άνδρες» δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν το Βρετανικό Μουσείο. «Το πρόβλημα είναι ο χρόνος», εξήγησε ο Κλούνεϊ, αφού οι συντελεστές έπρεπε να φύγουν το ίδιο κιόλας βράδυ για το Παρίσι, «για να επιπλήξουμε και τους Παριζιάνους με κάτι σχετικό με τη Μόνα Λίζα και την Ιταλία» είπε αστειευόμενος ο διάσημος σταρ της οθόνης.